Knedliki z gulaszem – przepis inspirowany Węgrami

Szukasz prostego, ale i smacznego dania, którym zaskoczysz swoich gości? Knedliki z gulaszem, to idealne węgierskie danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Danie nie wymaga zbyt wielu składników, a dodatkowo wykonasz go szybko, nie spędzając całego dnia w kuchni. Zobacz koniecznie ten przepis!

Przepyszne danie prosto z Węgier – Knedliki z gulaszem

Kndeliki to nic innego jak puste bułeczki drożdżowe, które w tym daniu zastępują popularne ziemniaki lub kopytka. Są niesamowicie smaczne i miękkie, dlatego mają wielu swoich zwolenników, a nawet miłośników. Najczęściej polewane są gęstym sosem z gulaszu, nadając im aromatycznego smaku. Oprócz mięsa, obok nich często można spotkać również duszoną kapustę. Całe danie jest naprawdę sycące i smaczne. Co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie świetnie sprawdzają się do dań mięsnych i gulaszowych, jest to idealny zestaw obiadowy. Same knedliki można ugotować w wodzie, pamiętając, by gotować każdego osobno. Innym popularnym sposobem jest gotowanie na parze. Knedliki z gulaszem to świetny pomysł zwłaszcza dla osób, które lubią próbować innych potraw i smaków pochodzących z innych krajów.

Składniki:

Na gulasz:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • cebula czerwona,
  • przyprawy: majeranek, papryka słodka, papryka ostra, kminek, sól, pieprz.

Na knedliki:

  • 450 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • odrobina soli.

Przygotowanie

  1. Zacznij od ciasta. Do 50 ml lekko podgrzanego mleka dodaj mąkę, cukier, sól i świeże, pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli stosujesz suszone drożdże, nie musisz przygotowywać rozczynu. Zacznij od kolejnego kroku.
  2. Połącz mąkę z jajkami, następnie wlej rozczyn z drożdżami. Ugniataj ciasto samodzielnie albo za pomocą robota z końcówką w kształcie haka, aż będzie gładkie.
  3. Odstaw ciasto na knedliczki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około godzinę.
  4. Mięso umyj, wysusz, pokrój na mniejsze kawałki, z odrobiną mąki podsmaż na mocnym ogniu.
  5. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj 500 ml wody oraz przyprawy. Przykryj garnek, aby aromat nie wyparował, mieszając od czasu do czasu. Najlepiej, aby mięso gotowało się około godziny.
  6. Pod koniec możesz zagęścić sos mąką delikatnie wymieszaną z wodą.
  7. Z wyrośniętego ciasta na knedliki przygotuj małe kulki, dosypując odrobinę mąki w trakcie formowania. Gotuj je na parze około 15 minut.
  8. Knedliki pokrój na mniejsze części z pomocą ostrego noża lub specjalnej nitki do cięcia ciasta. Gulasz przełóż na talerz. Udekoruj całość świeżą cebulą pokrojoną w piórka.

>> Zobacz też: Zupa gulaszowa – aromatyczna, gęsta i pełna warzyw

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!