Knedliki z gulaszem – przepis inspirowany Węgrami

Knedliki z gulaszem

Szukasz prostego, ale i smacznego dania, którym zaskoczysz swoich gości? Knedliki z gulaszem, to idealne węgierskie danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Danie nie wymaga zbyt wielu składników, a dodatkowo wykonasz go szybko, nie spędzając całego dnia w kuchni. Zobacz koniecznie ten przepis!

Przepyszne danie prosto z Węgier – Knedliki z gulaszem

Kndeliki to nic innego jak puste bułeczki drożdżowe, które w tym daniu zastępują popularne ziemniaki lub kopytka. Są niesamowicie smaczne i miękkie, dlatego mają wielu swoich zwolenników, a nawet miłośników. Najczęściej polewane są gęstym sosem z gulaszu, nadając im aromatycznego smaku. Oprócz mięsa, obok nich często można spotkać również duszoną kapustę. Całe danie jest naprawdę sycące i smaczne. Co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie świetnie sprawdzają się do dań mięsnych i gulaszowych, jest to idealny zestaw obiadowy. Same knedliki można ugotować w wodzie, pamiętając, by gotować każdego osobno. Innym popularnym sposobem jest gotowanie na parze. Knedliki z gulaszem to świetny pomysł zwłaszcza dla osób, które lubią próbować innych potraw i smaków pochodzących z innych krajów.

Składniki:

Na gulasz:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • cebula czerwona,
  • przyprawy: majeranek, papryka słodka, papryka ostra, kminek, sól, pieprz.

Na knedliki:

  • 450 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • odrobina soli.

Przygotowanie

  1. Zacznij od ciasta. Do 50 ml lekko podgrzanego mleka dodaj mąkę, cukier, sól i świeże, pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli stosujesz suszone drożdże, nie musisz przygotowywać rozczynu. Zacznij od kolejnego kroku.
  2. Połącz mąkę z jajkami, następnie wlej rozczyn z drożdżami. Ugniataj ciasto samodzielnie albo za pomocą robota z końcówką w kształcie haka, aż będzie gładkie.
  3. Odstaw ciasto na knedliczki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około godzinę.
  4. Mięso umyj, wysusz, pokrój na mniejsze kawałki, z odrobiną mąki podsmaż na mocnym ogniu.
  5. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj 500 ml wody oraz przyprawy. Przykryj garnek, aby aromat nie wyparował, mieszając od czasu do czasu. Najlepiej, aby mięso gotowało się około godziny.
  6. Pod koniec możesz zagęścić sos mąką delikatnie wymieszaną z wodą.
  7. Z wyrośniętego ciasta na knedliki przygotuj małe kulki, dosypując odrobinę mąki w trakcie formowania. Gotuj je na parze około 15 minut.
  8. Knedliki pokrój na mniejsze części z pomocą ostrego noża lub specjalnej nitki do cięcia ciasta. Gulasz przełóż na talerz. Udekoruj całość świeżą cebulą pokrojoną w piórka.

>> Zobacz też: Zupa gulaszowa – aromatyczna, gęsta i pełna warzyw

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Piszę odkąd pamiętam. Na co dzień prowadzę firmę, w której zajmuję się treściami marketingowymi. Uwielbiam spędzać czas w domu, z kubkiem kawy i ulubionym serialem. Zamieszkałam sama w wieku 18 lat i od tamtego momentu wypracowałam sobie wiele nawyków, które pozwalają na proste i przyjemne prowadzenie domu. I dlatego powstała Rozdomowiona! W ramach relaksu zajmuję się też rękodziełem - tworzę obrazy z mchu, które możesz zobaczyć w moim sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top