Szukasz prostego, ale i smacznego dania, którym zaskoczysz swoich gości? Knedliki z gulaszem, to idealne węgierskie danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Danie nie wymaga zbyt wielu składników, a dodatkowo wykonasz go szybko, nie spędzając całego dnia w kuchni. Zobacz koniecznie ten przepis!
Przepyszne danie prosto z Węgier – Knedliki z gulaszem
Kndeliki to nic innego jak puste bułeczki drożdżowe, które w tym daniu zastępują popularne ziemniaki lub kopytka. Są niesamowicie smaczne i miękkie, dlatego mają wielu swoich zwolenników, a nawet miłośników. Najczęściej polewane są gęstym sosem z gulaszu, nadając im aromatycznego smaku. Oprócz mięsa, obok nich często można spotkać również duszoną kapustę. Całe danie jest naprawdę sycące i smaczne. Co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie świetnie sprawdzają się do dań mięsnych i gulaszowych, jest to idealny zestaw obiadowy. Same knedliki można ugotować w wodzie, pamiętając, by gotować każdego osobno. Innym popularnym sposobem jest gotowanie na parze. Knedliki z gulaszem to świetny pomysł zwłaszcza dla osób, które lubią próbować innych potraw i smaków pochodzących z innych krajów.
Składniki:
Na gulasz:
- 500 g mięsa wołowego,
- cebula czerwona,
- przyprawy: majeranek, papryka słodka, papryka ostra, kminek, sól, pieprz.
Na knedliki:
- 450 g mąki,
- 2 jajka,
- 300 ml ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- odrobina soli.
Przygotowanie
- Zacznij od ciasta. Do 50 ml lekko podgrzanego mleka dodaj mąkę, cukier, sól i świeże, pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli stosujesz suszone drożdże, nie musisz przygotowywać rozczynu. Zacznij od kolejnego kroku.
- Połącz mąkę z jajkami, następnie wlej rozczyn z drożdżami. Ugniataj ciasto samodzielnie albo za pomocą robota z końcówką w kształcie haka, aż będzie gładkie.
- Odstaw ciasto na knedliczki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około godzinę.
- Mięso umyj, wysusz, pokrój na mniejsze kawałki, z odrobiną mąki podsmaż na mocnym ogniu.
- Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj 500 ml wody oraz przyprawy. Przykryj garnek, aby aromat nie wyparował, mieszając od czasu do czasu. Najlepiej, aby mięso gotowało się około godziny.
- Pod koniec możesz zagęścić sos mąką delikatnie wymieszaną z wodą.
- Z wyrośniętego ciasta na knedliki przygotuj małe kulki, dosypując odrobinę mąki w trakcie formowania. Gotuj je na parze około 15 minut.
- Knedliki pokrój na mniejsze części z pomocą ostrego noża lub specjalnej nitki do cięcia ciasta. Gulasz przełóż na talerz. Udekoruj całość świeżą cebulą pokrojoną w piórka.
>> Zobacz też: Zupa gulaszowa – aromatyczna, gęsta i pełna warzyw