Nasłuchałam się przed pieczeniem bezy, że bardzo trudno ją zrobić, rzadko wychodzi idealna, a ubicie białek graniczy z cudem. Zachowałam kilka ważnych zasad podczas pieczenia i… kolorowe mini bezy wyszły idealnie już za pierwszym razem!
Jak zrobić kolorowe mini bezy?
Pieczenie, a raczej suszenie bezy, wymaga trochę cierpliwości. Sam proces przygotowywania masy jest banalnie prosty, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach.
Przyda nam się metalowa miska, zupełnie czysta i sucha. Ja skorzystałam z pomocy miskera planetarnego, ale świetnie sprawdzi się także blender albo mikser ręczny. Temperatura jajek przy pieczeniu tradycyjnej bezy nie ma znaczenia – mogą być zarówno wyciągnięte prosto z lodówki, jak i przechowywane na blacie przez cały dzień. Do pieczenia bezy, korzystamy z samych białek, które muszą być dokładnie oddzielone od żółtek. Piekarnik najlepiej nastawić na 120 stopni i zmniejszyć ją później do 100 stopni. Czas trwania pieczenia to około dwóch godzin.
Moje mini bezy zrobiłam kolorowe, w trzech odcieniach niebieskiego. Nie musisz dodawać barwnika, możesz zrobić je zupełnie białe. Chciałam też uzyskać efekt zupełnie kruchych w środku.
Przepis na kolorowe mini bezy
Składniki:
- na 1 białko – 55g. cukru białego
- odrobina soli
- barwnik spożywczy
Ustaw piekarnik na 120 stopni, najlepiej górną i dolną grzałkę.
- Do miski wrzuć dokładnie oddzielone białka od żółtek. Naprawdę dokładnie!
- Wsyp odrobinę soli.
- Zacznij ubijać białka – najpierw na małych obrotach, później większych – aż do momentu, w którym nie będą zupełnie sztywne, tylko stworzą białą piankę.
- Dodaj jedną łyżkę cukru, ubijaj dalej na wysokich obrotach, poczekaj aż składniki się połączą. Wtedy dodawaj resztę cukru, najlepiej po jednej łyżce.
- Beza powinna być sztywna, błyszcząca i gęsta.
- Po skończeniu ubijania białek, dodaj barwnik spożywczy.
- Dokładnie wymieszaj bezę.
- Włóż masę do rękawa i wyłóż bezy na blachę w takim kształcie, jakie chcesz.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez 100 minut.
Jeśli chcesz uzyskać różne odcienie bezy, przełóż ją do trzech misek i do każdej z nich dodaj inną ilość barwnika. Im więcej, tym kolor będzie bardziej intensywny.
2 Responses
Fajnie, że mamy weekend, napewno skorzystam :)
Pochwal się efektem, jestem ciekawa! <3