Kopytka w sosie pomidorowym – kremowym i pysznym

Kopytka z sosem pomidorowym przygotowywane są z trzech głównych składników – jajek, ziemniaków i mąki. Dzięki nim powstają pyszne kluski, które można podać z różnymi, ulubionymi sosami. Nie tylko świetnie smakują z sosem pieczarkowym, ale również przypadną Ci do gustu z rewelacyjnym, kremowym sosem pomidorowym. Takie danie z pewnością sprawdzi się na obiad. Jest sycące i co najważniejsze bardzo łatwo i szybko można je przygotować. Dowiedz się, jak zrobić kopytka w sosie pomidorowym. Poznaj prosty przepis!

Kopytka z sosem pomidorowym – jak je zrobić?

Kopytka w sosie pomidorowym świetnie smakują również podsmażone na maśle, dzięki temu odgrzejesz je na następny dzień. Podsmażone z chrupiącą skórką są wręcz obłędne. W ten sposób zyskasz obiad nawet na dwa dni. Kopytka z sosem pomidorowym można podawać z mięsem, a także tradycyjną mizerią. Taki zestaw na pewno zadowoli nie jednego łasucha. Jeśli chcesz przygotować obiad, który posmakuje każdemu, to koniecznie wybierz kopytka w odsłonie z pomidorowym sosem. Zobaczysz, że już nigdy więcej nie oprzesz się tej recepturze.

>> Zobacz też: Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku?

Składniki:

  • kluski śląskie/kopytka
  • 300 g boczku wędzonego
  • cebula
  • passata pomidorowa
  • 100 g śmietanki 30%
  • odrobina tłuszczu do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek
  • opcjonalnie: parmezan do posypania.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i boczek pokrój w kostkę.
  2. Zeszklij cebulę na patelni z odrobiną tłuszczu. Po chwili dodaj boczek i mieszaj od czasu do czasu.
  3. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, a cebula będzie zarumieniona, dodaj passatę pomidorową.
  4. Całość dopraw solą (nie za dużo, bo boczek jest dość słony), pieprzem, pietruszką i czosnkiem granulowanym.
  5. Poczekaj, aż sos się zagotuje.
  6. Dodaj śmietankę do sosu. Wtedy stanie się kremowy i delikatny.
  7. Polej nim kluski, a wszystko posyp opcjonalnie parmezanem.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!