Kopytka z sosem pomidorowym przygotowywane są z trzech głównych składników – jajek, ziemniaków i mąki. Dzięki nim powstają pyszne kluski, które można podać z różnymi, ulubionymi sosami. Nie tylko świetnie smakują z sosem pieczarkowym, ale również przypadną Ci do gustu z rewelacyjnym, kremowym sosem pomidorowym. Takie danie z pewnością sprawdzi się na obiad. Jest sycące i co najważniejsze bardzo łatwo i szybko można je przygotować. Dowiedz się, jak zrobić kopytka w sosie pomidorowym. Poznaj prosty przepis!
Kopytka z sosem pomidorowym – jak je zrobić?
Kopytka w sosie pomidorowym świetnie smakują również podsmażone na maśle, dzięki temu odgrzejesz je na następny dzień. Podsmażone z chrupiącą skórką są wręcz obłędne. W ten sposób zyskasz obiad nawet na dwa dni. Kopytka z sosem pomidorowym można podawać z mięsem, a także tradycyjną mizerią. Taki zestaw na pewno zadowoli nie jednego łasucha. Jeśli chcesz przygotować obiad, który posmakuje każdemu, to koniecznie wybierz kopytka w odsłonie z pomidorowym sosem. Zobaczysz, że już nigdy więcej nie oprzesz się tej recepturze.
>> Zobacz też: Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku?
Składniki:
- kluski śląskie/kopytka
- 300 g boczku wędzonego
- cebula
- passata pomidorowa
- 100 g śmietanki 30%
- odrobina tłuszczu do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek
- opcjonalnie: parmezan do posypania.
Przygotowanie:
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę.
- Zeszklij cebulę na patelni z odrobiną tłuszczu. Po chwili dodaj boczek i mieszaj od czasu do czasu.
- Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, a cebula będzie zarumieniona, dodaj passatę pomidorową.
- Całość dopraw solą (nie za dużo, bo boczek jest dość słony), pieprzem, pietruszką i czosnkiem granulowanym.
- Poczekaj, aż sos się zagotuje.
- Dodaj śmietankę do sosu. Wtedy stanie się kremowy i delikatny.
- Polej nim kluski, a wszystko posyp opcjonalnie parmezanem.