Kotlety gyros są inspirowane kuchnią grecką i doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Dużym plusem tego dania jest to, że kotlety robi się bardzo szybko. Do tego są niezwykle lekkie i soczyste. Pieczone mięso połączone z takimi warzywami jak papryka, ogórki kiszone i cebula, to wspaniałe rozwiązanie, które pokocha cała Twoja rodzina. Wyjątkowy smak uzupełniają przyprawy gyros oraz rewelacyjny sos. Sprawdź, jak przyrządzić kotlety.
Kotlety gyros z piekarnika – smaczyny obiad dla całej rodziny
W swojej domowej kuchni przyrządź danie prosto z restauracji. Jest to świetna alternatywa dla dań mięsnych, zwłaszcza jeśli znudziły Ci się proste kotlety mielone lub schabowe. Kotlety gyros to danie popisowe, które zaserwujesz na uroczystościach rodzinnych. Warto zaopatrzyć się w większą porcję, ponieważ kotleciki mogą szybko zniknąć z talerza.
To proste, ale i smaczne danie możesz podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, frytkami oraz ulubioną surówką. Ciekawym dodatkiem jest także sos czosnkowy. Kotlety podsmaż na patelni, a później piecz w piekarniku razem z resztą składników. Wypróbuj smaczne kotlety gyros prosto z piekarnika.
>> Zobacz też: Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów!
Przepis na kotlety gyros
Składniki:
- 4 nieduże filety z kurczaka (mogą być też udka bez kości),
- papryka czerwona,
- 2 ogórki kiszone albo konserwowe,
- cebula czerwona,
- 200 g żółtego sera,
- 1 opakowanie przyprawy gyros,
- odrobina oliwy z oliwek,
- 3 łyżki majonezu (może być też jogurt naturalny),
- 3 łyżki ketchupu.
Przygotowanie:
- Jeśli filety z kurczaka są dość grube, przekrój je wzdłuż, wtedy będą bardziej soczyste i nie będą surowe w środku. Z każdej strony dopraw je przyprawą gyros, nie trzeba dodawać tu ani soli, ani pieprzu. Podsmaż kotlety na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę i ogórki kiszone także posiekaj drobno. Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Połącz majonez (lub jogurt naturalny) z ketchupem.
- Na mięsie ułóż paprykę, cebulę, ogórki kiszone. Polej odrobiną sosu. Wyłóż starty ser.
- Spód naczynia podlej oliwą z oliwek, a następnie przełóż całość do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz około 30-35 minut.