Kotlety gyros z piekarnika – przepis na pyszne danie

Kotlety gyros są inspirowane kuchnią grecką i doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Dużym plusem tego dania jest to, że kotlety robi się bardzo szybko. Do tego są niezwykle lekkie i soczyste. Pieczone mięso połączone z takimi warzywami jak papryka, ogórki kiszone i cebula, to wspaniałe rozwiązanie, które pokocha cała Twoja rodzina. Wyjątkowy smak uzupełniają przyprawy gyros oraz rewelacyjny sos. Sprawdź, jak przyrządzić kotlety.

Kotlety gyros z piekarnika – smaczyny obiad dla całej rodziny

W swojej domowej kuchni przyrządź danie prosto z restauracji. Jest to świetna alternatywa dla dań mięsnych, zwłaszcza jeśli znudziły Ci się proste kotlety mielone lub schabowe. Kotlety gyros to danie popisowe, które zaserwujesz na uroczystościach rodzinnych. Warto zaopatrzyć się w większą porcję, ponieważ kotleciki mogą szybko zniknąć z talerza.

To proste, ale i smaczne danie możesz podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, frytkami oraz ulubioną surówką. Ciekawym dodatkiem jest także sos czosnkowy. Kotlety podsmaż na patelni, a później piecz w piekarniku razem z resztą składników. Wypróbuj smaczne kotlety gyros prosto z piekarnika.

>> Zobacz też: Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów!

Przepis na kotlety gyros

Składniki:

  • 4 nieduże filety z kurczaka (mogą być też udka bez kości),
  • papryka czerwona,
  • 2 ogórki kiszone albo konserwowe,
  • cebula czerwona,
  • 200 g żółtego sera,
  • 1 opakowanie przyprawy gyros,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki majonezu (może być też jogurt naturalny),
  • 3 łyżki ketchupu.

Przygotowanie:

  1. Jeśli filety z kurczaka są dość grube, przekrój je wzdłuż, wtedy będą bardziej soczyste i nie będą surowe w środku. Z każdej strony dopraw je przyprawą gyros, nie trzeba dodawać tu ani soli, ani pieprzu. Podsmaż kotlety na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę i ogórki kiszone także posiekaj drobno. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  3. Połącz majonez (lub jogurt naturalny) z ketchupem.
  4. Na mięsie ułóż paprykę, cebulę, ogórki kiszone. Polej odrobiną sosu. Wyłóż starty ser.
  5. Spód naczynia podlej oliwą z oliwek, a następnie przełóż całość do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz około 30-35 minut.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!