Nie masz pomysłu na to, jakie ciasta i desery przygotować na święta Bożego Narodzenia? A może chcesz zrobić coś znacznie wcześniej, aby zyskać czas dla zaproszonych bliskich? Krem piernikowy to doskonały pomysł na deser do słoiczków. Pięknie wygląda, ma wyjątkowo korzenny smak i aksamitną konsystencję. Sprawdź przepis!
Przepis na krem piernikowy do słoiczków
Składniki:
- 300 g śmietanki kremówki 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej
- pierniczki albo ciastka korzenne do dekoracji
Przygotowanie:
- Czekoladę podziel na kawałki albo posiekaj nożem. Umieść ją w rondelku. Dodaj przyprawę korzenną, wlej mleko i zacznij gotowanie na małym ogniu. Czekolada zacznie się rozpuszczać, więc mieszaj przez cały czas. Na koniec masa powinna zrobić się gładka i błyszcząca. Odstaw ją do całkowitego wystudzenia.
- Śmietankę wyciągnij z lodówki, powinna być mocno schłodzona. Ubij ją na sztywno. Kiedy będzie już gotowa, dodawaj partiami rozpuszczoną czekoladę. Wolno ubijaj dalej, ale tylko do połączenia składników.
- Krem piernikowy od razu przełóż do szklanek albo małych słoiczków. Przykryj szczelnie i umieść w lodówce na całą noc do stężenia. Po tym czasie udekoruj pokruszonymi pierniczkami albo ciastkami korzennymi.
Aby urozmaicić mus piernikowy, dodaj do niego skórkę z pomarańczy albo kawałki czekolady gorzkiej. Po prostu przełóż je na koniec do masy i delikatnie wymieszaj. Pierniczki, które umieszczasz na wierzchu, nie muszą być pokruszone. Dzięki temu, że będą w całości, goście mogą nimi nakładać porcję kremu ze szklanki albo słoiczka i w ten sposób przyjemnie jeść całość.
Do czego jeszcze możesz wykorzystać mus piernikowy?
Nie tylko świetnym deserem świątecznym jest krem piernikowy. Przepis możesz wykorzystać do zrobienia prezentu dla bliskich. Zamknij szczelnie mus w małych słoiczkach, a następnie przewiąż je wstążką. Dzięki temu będą pięknie się prezentować. Możesz też nakleić etykietkę z nazwą albo życzeniami świątecznymi.
Ten przepis na krem piernikowy możesz potraktować jako nadzienie do rolady albo torcika biszkoptowego. Choć najlepiej smakuje schłodzony, w okresie jesienno-zimowym urozmaici też Twoje pancakesy czy naleśniki.