Krem z borowików jest to smaczna i delikatna zupa, którą warto przygotować, zwłaszcza w sezonie grzybowym. Będzie idealną potrawą na świąteczny stół. Borowiki możesz zbierać od lipca aż do października. Zebrane i przygotowane grzyby warto zamrozić lub ususzyć, a następnie wykorzystać do pysznej, kremowej zupy, która zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Sprawdź, jak przyrządzić krem z borowików suszonych.
Elegancka i pyszna zupa – krem z borowików suszonych
W grzybach nie brakuje pełnowartościowego białka, minerałów, cukrów i witamin. Możesz z nich przygotować pyszny krem z borowików. Nie da się ukryć, że ma intensywny smak i zapach, który z pewnością ucieszy każdego miłośnika tego typu potraw. Zupę przygotujesz zarówno ze świeżych, jak i mrożonych czy suszonych borowików.
Jeśli chcesz podkręcić aromat kremu, dodaj grzanki podsmażane na maśle oraz drobno posiekaną pietruszkę. Zupę krem z borowików podasz na obiad oraz podczas uroczystego przyjęcia. Przepis jest bardzo prosty, a kluczem do sukcesu są oczywiście pyszne borowiki.
>> Zobacz też: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Przepis na krem z borowików
Składniki:
- 250 g borowików świeżych albo suszonych
- 750 ml bulionu warzywnego (możesz przygotować go z domowej kostki bulionowej)
- duża cebula
- kawałek selera albo 2 pietruszki
- 100 g śmietany 18%
- odrobina soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, grzanki do podania.
Przygotowanie:
- Jeśli masz suszone grzyby, zamocz je w wodzie tak, aby wszystkie były zanurzone. Świeże umyj i oczyść.
- Pokrój cebulę i seler (lub pietruszki) w drobną kostkę.
- Rozgrzej tłuszcz w średnim garnku, zeszklij warzywa, dodaj grzyby i całość duś przez kilka minut.
- Wlej bulion i zagotuj.
- Gotuj całość około 30 minut, następnie zblenduj.
- Miksując, dodawaj śmietanę (najlepiej wcześniej ją połączyć w szklance z odrobiną gorącego wywaru).
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i bazylią.
- Udekoruj grzankami.