Krem z borowików – przepis na każdą porę roku

Krem z borowików jest to smaczna i delikatna zupa, którą warto przygotować, zwłaszcza w sezonie grzybowym. Będzie idealną potrawą na świąteczny stół. Borowiki możesz zbierać od lipca aż do października. Zebrane i przygotowane grzyby warto zamrozić lub ususzyć, a następnie wykorzystać do pysznej, kremowej zupy, która zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Sprawdź, jak przyrządzić krem z borowików suszonych.

Elegancka i pyszna zupa – krem z borowików suszonych

W grzybach nie brakuje pełnowartościowego białka, minerałów, cukrów i witamin. Możesz z nich przygotować pyszny krem z borowików. Nie da się ukryć, że ma intensywny smak i zapach, który z pewnością ucieszy każdego miłośnika tego typu potraw. Zupę przygotujesz zarówno ze świeżych, jak i mrożonych czy suszonych borowików.

Jeśli chcesz podkręcić aromat kremu, dodaj grzanki podsmażane na maśle oraz drobno posiekaną pietruszkę. Zupę krem z borowików podasz na obiad oraz podczas uroczystego przyjęcia. Przepis jest bardzo prosty, a kluczem do sukcesu są oczywiście pyszne borowiki.

>> Zobacz też: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Przepis na krem z borowików

Składniki:

  • 250 g borowików świeżych albo suszonych
  • 750 ml bulionu warzywnego (możesz przygotować go z domowej kostki bulionowej)
  • duża cebula
  • kawałek selera albo 2 pietruszki
  • 100 g śmietany 18%
  • odrobina soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, grzanki do podania.

Przygotowanie:

  1. Jeśli masz suszone grzyby, zamocz je w wodzie tak, aby wszystkie były zanurzone. Świeże umyj i oczyść.
  2. Pokrój cebulę i seler (lub pietruszki) w drobną kostkę.
  3. Rozgrzej tłuszcz w średnim garnku, zeszklij warzywa, dodaj grzyby i całość duś przez kilka minut. 
  4. Wlej bulion i zagotuj.
  5. Gotuj całość około 30 minut, następnie zblenduj. 
  6. Miksując, dodawaj śmietanę (najlepiej wcześniej ją połączyć w szklance z odrobiną gorącego wywaru). 
  7. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i bazylią.
  8. Udekoruj grzankami.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *