Krem z pomidorów i papryki – przepis

Nie masz pomysłu na obiad, a tradycyjne zupy już Ci się znudziły? Odmień swoją zupę i zrób z niej pyszny krem, który posmakuje każdemu. Przy użyciu zaledwie dwóch warzyw możesz stworzyć rewelacyjne danie, pełne wartości odżywczych. Jeśli jesteś miłośnikiem zupy pomidorowej, to z pewnością ten pomysł Ci się spodoba. Sprawdź prosty przepis na krem z pomidorów i papryki.

Krem z pomidorów i papryki jako smak dzieciństwa

Wielu z nas jako dziecko uwielbiało przepyszną, domową zupę pomidorową. Jej zapach było czuć w całym domu. Oczywiście każdy miał swoje ulubione dodatki w postaci makaronu, ryżu lub lanego ciasta. Jeśli chcesz przywrócić dawny smak, zamień prostą zupę pomidorową w krem z pomidorów i papryki.

Świeże warzywa sprawiają, że danie jest aromatyczne, gęste i pożywne. Jest to świetna pozycja w menu w letnie miesiące, ponieważ krem jest niezwykle lekki. Zupę łatwo i szybko przygotujesz, zwłaszcza kiedy nie masz za dużo czasu na gotowanie.

>> Zobacz też: Kopytka w sosie pomidorowym – kremowym i pysznym

Szybki przepis na Krem z pomidorów i papryki

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów (albo 8 pomidorów świeżych)
  • passata pomidorowa (1 duże opakowanie) albo przecier (2 małe opakowania),
  • 2 papryki czerwone,
  • duża cebula,
  • odrobina śmietany 30%,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek, natka pietruszki.
  • odrobina oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno cebulę i paprykę, oczyszczając ją wcześniej z gniazda nasiennego.
  2. Podsmaż samą cebulę w średnim garnku z odrobiną oliwy z oliwek, zalej ją passatą pomidorową lub przecierem. Zostaw na średniej mocy palnika.
  3. Teraz na patelni podsmaż paprykę, a po 5 minutach dodaj pomidory pokrojone na średniej wielkości kawałki. Posól i popieprz. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaj je do garnka.
  4. Dopraw całość ponownie solą, pieprzem, a także bazylią, czosnkiem i pietruszką. Zagotuj.
  5. Zmiksuj pomidory, paprykę i zioła, np. blenderem.
  6. Dodaj odrobinę śmietanki i wymieszaj.

Podawaj krem z pomidorów i papryki z bagietkami, grzankami albo pieczywem chrupkim. Świetnie smakuje także jako główne danie do pancakesów czy racuchów.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!