Nie masz pomysłu na obiad, a tradycyjne zupy już Ci się znudziły? Odmień swoją zupę i zrób z niej pyszny krem, który posmakuje każdemu. Przy użyciu zaledwie dwóch warzyw możesz stworzyć rewelacyjne danie, pełne wartości odżywczych. Jeśli jesteś miłośnikiem zupy pomidorowej, to z pewnością ten pomysł Ci się spodoba. Sprawdź prosty przepis na krem z pomidorów i papryki.
Krem z pomidorów i papryki jako smak dzieciństwa
Wielu z nas jako dziecko uwielbiało przepyszną, domową zupę pomidorową. Jej zapach było czuć w całym domu. Oczywiście każdy miał swoje ulubione dodatki w postaci makaronu, ryżu lub lanego ciasta. Jeśli chcesz przywrócić dawny smak, zamień prostą zupę pomidorową w krem z pomidorów i papryki.
Świeże warzywa sprawiają, że danie jest aromatyczne, gęste i pożywne. Jest to świetna pozycja w menu w letnie miesiące, ponieważ krem jest niezwykle lekki. Zupę łatwo i szybko przygotujesz, zwłaszcza kiedy nie masz za dużo czasu na gotowanie.
>> Zobacz też: Kopytka w sosie pomidorowym – kremowym i pysznym
Szybki przepis na Krem z pomidorów i papryki
Składniki:
- 2 puszki pomidorów (albo 8 pomidorów świeżych)
- passata pomidorowa (1 duże opakowanie) albo przecier (2 małe opakowania),
- 2 papryki czerwone,
- duża cebula,
- odrobina śmietany 30%,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek, natka pietruszki.
- odrobina oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
- Pokrój drobno cebulę i paprykę, oczyszczając ją wcześniej z gniazda nasiennego.
- Podsmaż samą cebulę w średnim garnku z odrobiną oliwy z oliwek, zalej ją passatą pomidorową lub przecierem. Zostaw na średniej mocy palnika.
- Teraz na patelni podsmaż paprykę, a po 5 minutach dodaj pomidory pokrojone na średniej wielkości kawałki. Posól i popieprz. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaj je do garnka.
- Dopraw całość ponownie solą, pieprzem, a także bazylią, czosnkiem i pietruszką. Zagotuj.
- Zmiksuj pomidory, paprykę i zioła, np. blenderem.
- Dodaj odrobinę śmietanki i wymieszaj.
Podawaj krem z pomidorów i papryki z bagietkami, grzankami albo pieczywem chrupkim. Świetnie smakuje także jako główne danie do pancakesów czy racuchów.