Próbowałeś kiedyś połączyć danie mięsne ze słodkim sosem lub dodatkami? Jeśli nie, to na pewno posmakuje Ci kurczak na słodko. Wystarczy tylko odrobina sosu sojowego, brązowego cukru, czosnku, cebuli i przypraw. Proste składniki i proste wykonanie, a smak rewelacyjny. Tak przygotowanego kurczaka podasz na obiad i wszystkich zachwycisz swoim daniem. Sprawdź ten przepis!

Kurczak na słodko – szybki przepis

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i kosztować różne potrawy, to na pewno spodoba Ci się ten przepis. Kurczak na słodko to danie, które posmakuje każdemu, zwłaszcza zwolennikom mięsa. Kurczaka możesz podać z ryżem lub ziemniakami, do tego warto dodać ulubioną surówkę. W kilka chwil przygotujesz smaczne i proste danie. Dowiedz się, jak przyrządzić kurczaka na słodko i o jakich przyprawach warto pamiętać.

>> Zobacz też: Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym

Składniki: 

  • 500 g udek z kurczaka bez kości,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • pół szklanki wody/bulionu,
  • odrobina sosu sojowego,
  • tłuszcz do podsmażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i pietruszką.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Mięso podsmaż na patelni z tłuszczem na średnim ogniu, aby się nie przypaliło, ale było dobre w środku. Po jakimś czasie dodaj cebulę i kontynuuj smażenie.
  4. Wsyp brązowy cukier i podlej udka wodą albo bulionem. Dopraw jeszcze tymiankiem i resztą przypraw według uznania. Na koniec dodaj sos sojowy. 
  5. Całość duś przez około 15-20 minut.

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *