Próbowałeś kiedyś połączyć danie mięsne ze słodkim sosem lub dodatkami? Jeśli nie, to na pewno posmakuje Ci kurczak na słodko. Wystarczy tylko odrobina sosu sojowego, brązowego cukru, czosnku, cebuli i przypraw. Proste składniki i proste wykonanie, a smak rewelacyjny. Tak przygotowanego kurczaka podasz na obiad i wszystkich zachwycisz swoim daniem. Sprawdź ten przepis!
Kurczak na słodko – szybki przepis
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i kosztować różne potrawy, to na pewno spodoba Ci się ten przepis. Kurczak na słodko to danie, które posmakuje każdemu, zwłaszcza zwolennikom mięsa. Kurczaka możesz podać z ryżem lub ziemniakami, do tego warto dodać ulubioną surówkę. W kilka chwil przygotujesz smaczne i proste danie. Dowiedz się, jak przyrządzić kurczaka na słodko i o jakich przyprawach warto pamiętać.
>> Zobacz też: Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 500 g udek z kurczaka bez kości,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- pół szklanki wody/bulionu,
- odrobina sosu sojowego,
- tłuszcz do podsmażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i pietruszką.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Mięso podsmaż na patelni z tłuszczem na średnim ogniu, aby się nie przypaliło, ale było dobre w środku. Po jakimś czasie dodaj cebulę i kontynuuj smażenie.
- Wsyp brązowy cukier i podlej udka wodą albo bulionem. Dopraw jeszcze tymiankiem i resztą przypraw według uznania. Na koniec dodaj sos sojowy.
- Całość duś przez około 15-20 minut.