Kurczak w sosie kurkowym – przepis

Potrzebujesz prostego i szybkiego dania na obiad? Taki właśnie jest kurczak w sosie kurkowym. Jest to idealna pozycja do przyrządzenia zwłaszcza w sezonie. Kurki mają delikatny smak, który rewelacyjnie komponuje się z kurczakiem i podkreśla jego soczystość. Danie przygotujesz w dosłownie kilka chwil. Kurki są niezwykle aromatyczne, dlatego pasują do wielu mięs. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić filety z kurczaka w sosie kurkowym.

Przepis na filety z kurczaka w sosie kurkowym

Danie mięsne wcale nie musi być nudne. Pozycje tego typu możesz prosto wzbogacić o dodatkowe aromaty. Lato i jesień to idealny okres do zbierania i poszukiwania kurek. Kurki są charakterystycznymi grzybami, które często wykorzystuje się do wielu różnych posiłków. Najlepiej sprawdzają się do mięs i sosów. Kurczak w sosie kurkowym można podawać z ulubionymi dodatkami takimi jak: ziemniaki, pieczywo, ryż, kasza lub makaron. Koniecznie zobacz ten przepis!

>> Zobacz też: Medaliony z kurczaka z serem, papryką i pieczarkami

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 200 g świeżych kurek
  • średnia cebula
  • 200 g śmietany 30%
  • odrobina tłuszczu do podsmażenia mięsa, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, koperek, papryka słodka.

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka pokrój na drobniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem.
  2. Kurki opłucz pod zimną wodą i wysusz np. za pomocą ręczników papierowych. Możesz je pokroić drobniej, ale w całości też wyglądają i smakują nieźle.
  3. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją z kurkami na odrobinie tłuszczu.
  4. Na tej samej patelni podsmaż filety z kurczaka, a następnie dodaj cebulę i kurki. Całość chwilę podsmażaj.
  5. Dolej śmietankę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, koperkiem i papryką słodką. Zagotuj, aż sos zgęstnieje.

Aby sos był bardziej aromatyczny, w trakcie smażenia możesz dodać domową kostkę bulionową.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!