Potrzebujesz prostego i szybkiego dania na obiad? Taki właśnie jest kurczak w sosie kurkowym. Jest to idealna pozycja do przyrządzenia zwłaszcza w sezonie. Kurki mają delikatny smak, który rewelacyjnie komponuje się z kurczakiem i podkreśla jego soczystość. Danie przygotujesz w dosłownie kilka chwil. Kurki są niezwykle aromatyczne, dlatego pasują do wielu mięs. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić filety z kurczaka w sosie kurkowym.
Przepis na filety z kurczaka w sosie kurkowym
Danie mięsne wcale nie musi być nudne. Pozycje tego typu możesz prosto wzbogacić o dodatkowe aromaty. Lato i jesień to idealny okres do zbierania i poszukiwania kurek. Kurki są charakterystycznymi grzybami, które często wykorzystuje się do wielu różnych posiłków. Najlepiej sprawdzają się do mięs i sosów. Kurczak w sosie kurkowym można podawać z ulubionymi dodatkami takimi jak: ziemniaki, pieczywo, ryż, kasza lub makaron. Koniecznie zobacz ten przepis!
>> Zobacz też: Medaliony z kurczaka z serem, papryką i pieczarkami
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 200 g świeżych kurek
- średnia cebula
- 200 g śmietany 30%
- odrobina tłuszczu do podsmażenia mięsa, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, koperek, papryka słodka.
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka pokrój na drobniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem.
- Kurki opłucz pod zimną wodą i wysusz np. za pomocą ręczników papierowych. Możesz je pokroić drobniej, ale w całości też wyglądają i smakują nieźle.
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją z kurkami na odrobinie tłuszczu.
- Na tej samej patelni podsmaż filety z kurczaka, a następnie dodaj cebulę i kurki. Całość chwilę podsmażaj.
- Dolej śmietankę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, koperkiem i papryką słodką. Zagotuj, aż sos zgęstnieje.
Aby sos był bardziej aromatyczny, w trakcie smażenia możesz dodać domową kostkę bulionową.