Lemoniada malinowa – najlepszy przepis

Kiedy lato w pełni, każdy z nas szuka rozwiązań na orzeźwienie i nawodnienie, nie rezygnując oczywiście ze zwykłej wody. Przygotowanie lemoniady to doskonały pomysł, aby wykorzystać świeże owoce i zyskać słodko-kwaśny smak napoju. Świetnie wygląda też na stole, bo zazwyczaj ma piękny energetyczny kolor. Zobacz mój przepis na lemoniadę malinową, która z pewnością stanie się hitem w Twoim domu w ciepłe dni!

Jak przygotować dobrą lemoniadę z malin?

Aby przygotować najlepszą lemoniadę malinową, przygotuj oczywiście owoce. Latem sięgnij po świeże, soczyste i dojrzałe, bo aż szkoda korzystać wtedy z mrożonych. Dokładnie je przejrzyj, aby nie było oznak pleśni lub uszkodzeń. Dzięki temu, że w przepisie proponuję blendowanie i przecieranie owoców, pozbędziesz się pestek. W efekcie lemoniada ma jednolitą konsystencję i piękny kolor.

W zależności od preferencji, możesz użyć białego lub brązowego cukru, miodu, a nawet syropu klonowego. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić – lemoniada powinna być orzeźwiająca i lekka, a nie przesłodzona. Jeśli już o tym mowa, kwaskowatości doda sok z cytryny. Najlepiej wykonać go samodzielnie, wyciskając owoce, a nie korzystać z wersji butelkowanych. Znacznie to wpływa na ostateczny smak.

Kilka cennych wskazówek do przygotowania lemoniady malinowej:

  • Jako bazę najlepiej dodaj wodę mineralną niegazowaną, ale będzie pasować też lekko gazowana.
  • Możesz zrobić orzeźwiający domowy napój nie tylko ze świeżych owoców, ale też mrożonych. Trzeba je jednak wcześniej odmrozić.
  • Początkowo wykonana lemoniada z poniższego przepisu może wydawać Ci się dość gęsta, ale lód dodatkowo rozcieńczy napój.
  • Ilość cukru zależy od Twoich indywidualnych preferencji, możesz dodać więcej lub mniej.

Przepis na lemoniadę malinową

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 240 g malin
  • 50 g cukru brązowego
  • 20 ml syropu klonowego lub miodu
  • 4 cytryny
  • lód
  • świeża mięta
  • plasterki cytryn i kilka malin do podania

Przygotowanie:

  1. Z cytryn wyciśnij sok. Maliny umyj, osusz, a następnie z odrobiną cytryny (1-2 łyżki) zblenduj na gładką masę. Wszystkie owoce powinny być dobrze zmiksowane.
  2. Przetrzyj otrzymaną masę przez drobne sitko, aby pozbyć się nasion. Zrób to delikatnie i precyzyjnie.
  3. Do otrzymanego przetartego soku z malin dodaj pozostały sok z cytryny, wodę, cukier i syrop klonowy. Mieszaj tak długo aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.
  4. Przelej lemoniadę malinową prosto do szklanek albo do dzbanka. Dodaj lód, świeże listki mięty, plasterki cytryny i maliny do smaku.

Smacznego!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!