Kiedy lato w pełni, każdy z nas szuka rozwiązań na orzeźwienie i nawodnienie, nie rezygnując oczywiście ze zwykłej wody. Przygotowanie lemoniady to doskonały pomysł, aby wykorzystać świeże owoce i zyskać słodko-kwaśny smak napoju. Świetnie wygląda też na stole, bo zazwyczaj ma piękny energetyczny kolor. Zobacz mój przepis na lemoniadę malinową, która z pewnością stanie się hitem w Twoim domu w ciepłe dni!
Jak przygotować dobrą lemoniadę z malin?
Aby przygotować najlepszą lemoniadę malinową, przygotuj oczywiście owoce. Latem sięgnij po świeże, soczyste i dojrzałe, bo aż szkoda korzystać wtedy z mrożonych. Dokładnie je przejrzyj, aby nie było oznak pleśni lub uszkodzeń. Dzięki temu, że w przepisie proponuję blendowanie i przecieranie owoców, pozbędziesz się pestek. W efekcie lemoniada ma jednolitą konsystencję i piękny kolor.
W zależności od preferencji, możesz użyć białego lub brązowego cukru, miodu, a nawet syropu klonowego. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić – lemoniada powinna być orzeźwiająca i lekka, a nie przesłodzona. Jeśli już o tym mowa, kwaskowatości doda sok z cytryny. Najlepiej wykonać go samodzielnie, wyciskając owoce, a nie korzystać z wersji butelkowanych. Znacznie to wpływa na ostateczny smak.
Kilka cennych wskazówek do przygotowania lemoniady malinowej:
- Jako bazę najlepiej dodaj wodę mineralną niegazowaną, ale będzie pasować też lekko gazowana.
- Możesz zrobić orzeźwiający domowy napój nie tylko ze świeżych owoców, ale też mrożonych. Trzeba je jednak wcześniej odmrozić.
- Początkowo wykonana lemoniada z poniższego przepisu może wydawać Ci się dość gęsta, ale lód dodatkowo rozcieńczy napój.
- Ilość cukru zależy od Twoich indywidualnych preferencji, możesz dodać więcej lub mniej.
Przepis na lemoniadę malinową
Składniki:
- 1 litr wody
- 240 g malin
- 50 g cukru brązowego
- 20 ml syropu klonowego lub miodu
- 4 cytryny
- lód
- świeża mięta
- plasterki cytryn i kilka malin do podania
Przygotowanie:
- Z cytryn wyciśnij sok. Maliny umyj, osusz, a następnie z odrobiną cytryny (1-2 łyżki) zblenduj na gładką masę. Wszystkie owoce powinny być dobrze zmiksowane.
- Przetrzyj otrzymaną masę przez drobne sitko, aby pozbyć się nasion. Zrób to delikatnie i precyzyjnie.
- Do otrzymanego przetartego soku z malin dodaj pozostały sok z cytryny, wodę, cukier i syrop klonowy. Mieszaj tak długo aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą.
- Przelej lemoniadę malinową prosto do szklanek albo do dzbanka. Dodaj lód, świeże listki mięty, plasterki cytryny i maliny do smaku.
Smacznego!