Kwiecień, maj i czerwiec to sezon na rabarbar. Jeśli w ogrodzie masz pod dostatkiem tego warzywa (tak, to nie owoc!) lub masz pęczek różowo-zielonych łodyg po ostatniej wizycie na targu, jesteś w dobrym miejscu. Poznaj przepis na lemoniadę z rabarbaru i cytryny. Ten smak orzeźwi Cię w niejeden ciepły dzień!
Lemoniada rabarbarowa – dlaczego warto ją przygotować?
Uwielbiasz klasyczną lemoniadę, a rabarbar w sezonie często gości w Twojej kuchni? W takim razie pokochasz to połączenie! Ten orzeźwiający napój jest z jednej strony słodki, a z drugiej lekko cierpki. Schłodzony doskonale gasi pragnienie! A do tego nieziemsko wygląda za sprawą delikatnego, różowego koloru. Aby lemoniada uzyskała taki kolor, wybieraj jak najbardziej wybarwione łodygi rabarbaru. Dzięki temu będzie świetnie wyglądać w przezroczystym dzbanku, np. na przyjęciach w ogrodzie.
Mój pomysł na orzeźwiający napój bazuje na kompocie rabarbarowym z dodatkiem cytryny i truskawek. To opcja idealna na wiosenny piknik, pierwszą imprezę w ogrodzie czy niedzielne popołudnie z najbliższymi.
A może szukasz przepisu na wypiek? Zobacz, jak zrobić wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Przepis na lemoniadę z rabarbaru i cytryny
Zanim zaczniesz przygotowywać ten orzeźwiający napój, upewnij się, że masz w zamrażalniku lód w kostkach. Przyda się do schłodzenia domowej lemoniady.
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru
- 750 ml wody
- 2 łyżki białego lub brązowego cukru
- 1 mała cytryna
- 5 truskawek
- 1-1½ litra wody gazowanej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- lód w kostkach
Przygotowanie:
- Przygotuj rabarbar. Umyj dokładnie łodygi i odetnij ich końcówki. Każdą pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej 750 ml wody.
- Całość gotuj na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie dodaj cukier i zamieszaj do rozpuszczenia. Kompot przecedź przez sitko, po czym ostudź.
- Cytrynę pokrój w cienkie plasterki, a truskawki na ćwiartki.
- Do przestudzonego kompotu dodaj wodę gazowaną, przygotowane owoce, gałązki tymianku i lód. Wymieszaj i podawaj od razu – lemoniada najlepiej smakuje schłodzona.
Jeśli uwielbiasz tego typu napoje na lato, wypróbuj też moją lemoniadę malinową.
Czy można użyć wody niegazowanej, przygotowując domową lemoniadę?
Oczywiście. Jeśli nie jesteś fanem bąbelków, możesz rozcieńczyć rabarbarowy kompot wodą niegazowaną. Inny sposób to zmieszanie jednej i drugiej wersji. Wtedy lemoniada rabarbarowa będzie tylko lekko gazowana.
Czym zastąpić cukier w lemoniadzie rabarbarowej?
Jeśli nie używasz cukru, możesz zdecydować się na dodanie dwóch łyżek miodu albo syropu klonowego. Możesz też kontrolować smak, aby był bardziej słodki niż kwaskowaty. Do lemoniady z rabarbarem najlepiej sprawdzi się miód akacjowy, wielokwiatowy czy lipowy. Aby nie stracić cennych właściwości, dodaj go po etapie gotowania rabarbaru, gdy kompot się nieco przestudzi.
Z czym podawać lemoniadę?
Rabarbar doskonale smakuje z innymi owocami, bo jego smak nie jest aż tak słodki, bardziej kwaskowaty. Możesz zmodyfikować przepis według swoich upodobań albo tego, co akurat jest w lokalnym sklepie albo na targu. Do lemoniady z rabarbaru i cytryny dodaję świeże truskawki, ale możesz zdecydować się np. na maliny czy borówki.
Zamiast cytryny możesz użyć też limonki, która jest bardziej orzeźwiająca. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie cytrusów w proporcji pół na pół. Jeśli nie wyobrażasz sobie bez tego orzeźwiającego napoju, dodaj jeszcze listki świeżej mięty. Wtedy napój będzie lepiej prezentować się na stole.