Lemoniady – przepisy na 3 orzeźwiające napoje na lato

Szukasz innego sposobu na ugaszenie pragnienia niż tradycyjna woda z cytryną? Przygotowałam dla Ciebie pyszne lemoniady. Przepisy wykorzystuję każdego roku, mają proste składniki i nie zajmują wiele czasu w praktyce. Zobacz moje ulubione połączenia.

Lemoniada arbuzowa

Jest orzeźwiająca i lekko słodka. Doskonale sprawdzi się jako napój podany w szklance albo ozdobnym kieliszku. Z tego przepisu możesz skorzystać także wtedy, kiedy szukasz przepisu na bezalkoholowego drinka na wieczór.

Arbuz świetnie komponuje się smakowo z rozmarynem. Jeśli lubisz takie połączenia i masz w domu świeże zioła to włóż gałązkę do szklanki.

Składniki:

  • kilka kawałków arbuza
  • 3 listki mięty
  • 200 ml sprite (albo wody gazowanej)
  • spora garść kostek lodu
  • 2 plasterki limonki
  • do dekoracji: mięta i plasterki cytryny

Przygotowanie:

  1. Oczyść arbuza z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do szklanki albo kieliszka.
  2. Dodaj listki mięty i plasterki limonki. Całość mocno rozgnieć z pomocą łyżki.
  3. Dołóż teraz kostki lodu, zalej całość spritem albo wodą gazowaną. Wymieszaj delikatnie.

lemoniada arbuzowa

Lemoniada cytrusowa

Ten przepis na lemoniadę cytrusową zawsze wykorzystuję podczas spotkań rodzinnych latem. Jest orzeźwiająca, słodko-kwaśna, a także ma piękny kolor. Możesz podwoić albo nawet potroić składniki i podać ją w dzbanku, dekorując plastrami limonek i cytryn.

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 150 ml sprite albo wody gazowanej
  • 100 ml wody niegazowanej
  • 3 listki mięty
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie może być cukier brązowy)
  • spora garść kostek lodu
  • do dekoracji: mięta, plasterki ogórka albo limonki

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryn i limonki do miseczki.
  2. Do szklanki włóż kostki lodu. Dodaj listki mięty. Wlej sok z cytryn i limonki do szklanki.
  3. Dodaj syrop klonowy i wodę niegazowaną. Delikatnie wymieszaj.
  4. Dolej sprite albo wodę gazowaną. Podawaj od razu po zrobieniu.

lemoniada cytrusowa

Malinowa lemoniada

Jeśli chcesz zrobić kolorowe lemoniady, przepisy z użyciem malin lub truskawek z pewnością przypadną Ci do gustu. Najpierw jednak warto przygotować purée z owoców, a potem zalać je wodą i udekorować. Pełen przepis znajdziesz w moim przepisie na lemoniadę malinową.

lemoniada malinowa

Co jeszcze możesz użyć w przepisach na lemoniady?

Podstawą przepisów na lemoniady są świeże i soczyste owoce. Do tego warto dobrać dobrej jakości wodę, może być gazowana lub niegazowana. Świetnie sprawdzi się też napój typu sprite, ale możesz spokojnie go zastąpić składnikami podanymi w przepisach. Lemoniada powinna być odrobinę słodka, dlatego zadbaj o cukier brązowy, miód albo syrop klonowy. Każdy z tych produktów daje specyficzny posmak, który pasuje do owoców znakomicie. Ilość dobieraj indywidualnie, według własnych upodobań.

Kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować domowe lemoniady:

  • Cytryny i limonki przed pokrojeniem przeturlaj po blacie albo desce do krojenia. Dzięki temu szybciej wyciśniesz z nich sporą ilość soku.
  • Podawaj napoje w przezroczystych szklankach albo kieliszkach, aby w pełni wyeksponować kolor.
  • Udekoruj lemoniadę plasterkami cytrusów albo świeżymi ziołami. Oprócz mięty doskonale sprawdzą się bazylia, melisa oraz rozmaryn.
  • Możesz podać też napoje z jadalnymi kwiatami.
  • Składniki z powyższych przepisów na lemoniady możesz podwajać albo potrajać, aby przygotować większą ilość dla swoich gości podczas letnich spotkań.
  • Wypróbuj też przepisy na domową ice tea – herbatę mrożoną w 3 odsłonach.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!