Szukasz innego sposobu na ugaszenie pragnienia niż tradycyjna woda z cytryną? Przygotowałam dla Ciebie pyszne lemoniady. Przepisy wykorzystuję każdego roku, mają proste składniki i nie zajmują wiele czasu w praktyce. Zobacz moje ulubione połączenia.
Lemoniada arbuzowa
Jest orzeźwiająca i lekko słodka. Doskonale sprawdzi się jako napój podany w szklance albo ozdobnym kieliszku. Z tego przepisu możesz skorzystać także wtedy, kiedy szukasz przepisu na bezalkoholowego drinka na wieczór.
Arbuz świetnie komponuje się smakowo z rozmarynem. Jeśli lubisz takie połączenia i masz w domu świeże zioła to włóż gałązkę do szklanki.
Składniki:
- kilka kawałków arbuza
- 3 listki mięty
- 200 ml sprite (albo wody gazowanej)
- spora garść kostek lodu
- 2 plasterki limonki
- do dekoracji: mięta i plasterki cytryny
Przygotowanie:
- Oczyść arbuza z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do szklanki albo kieliszka.
- Dodaj listki mięty i plasterki limonki. Całość mocno rozgnieć z pomocą łyżki.
- Dołóż teraz kostki lodu, zalej całość spritem albo wodą gazowaną. Wymieszaj delikatnie.
Lemoniada cytrusowa
Ten przepis na lemoniadę cytrusową zawsze wykorzystuję podczas spotkań rodzinnych latem. Jest orzeźwiająca, słodko-kwaśna, a także ma piękny kolor. Możesz podwoić albo nawet potroić składniki i podać ją w dzbanku, dekorując plastrami limonek i cytryn.
Składniki:
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 150 ml sprite albo wody gazowanej
- 100 ml wody niegazowanej
- 3 listki mięty
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie może być cukier brązowy)
- spora garść kostek lodu
- do dekoracji: mięta, plasterki ogórka albo limonki
Przygotowanie:
- Wyciśnij sok z cytryn i limonki do miseczki.
- Do szklanki włóż kostki lodu. Dodaj listki mięty. Wlej sok z cytryn i limonki do szklanki.
- Dodaj syrop klonowy i wodę niegazowaną. Delikatnie wymieszaj.
- Dolej sprite albo wodę gazowaną. Podawaj od razu po zrobieniu.
Malinowa lemoniada
Jeśli chcesz zrobić kolorowe lemoniady, przepisy z użyciem malin lub truskawek z pewnością przypadną Ci do gustu. Najpierw jednak warto przygotować purée z owoców, a potem zalać je wodą i udekorować. Pełen przepis znajdziesz w moim przepisie na lemoniadę malinową.
Co jeszcze możesz użyć w przepisach na lemoniady?
Podstawą przepisów na lemoniady są świeże i soczyste owoce. Do tego warto dobrać dobrej jakości wodę, może być gazowana lub niegazowana. Świetnie sprawdzi się też napój typu sprite, ale możesz spokojnie go zastąpić składnikami podanymi w przepisach. Lemoniada powinna być odrobinę słodka, dlatego zadbaj o cukier brązowy, miód albo syrop klonowy. Każdy z tych produktów daje specyficzny posmak, który pasuje do owoców znakomicie. Ilość dobieraj indywidualnie, według własnych upodobań.
Kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować domowe lemoniady:
- Cytryny i limonki przed pokrojeniem przeturlaj po blacie albo desce do krojenia. Dzięki temu szybciej wyciśniesz z nich sporą ilość soku.
- Podawaj napoje w przezroczystych szklankach albo kieliszkach, aby w pełni wyeksponować kolor.
- Udekoruj lemoniadę plasterkami cytrusów albo świeżymi ziołami. Oprócz mięty doskonale sprawdzą się bazylia, melisa oraz rozmaryn.
- Możesz podać też napoje z jadalnymi kwiatami.
- Składniki z powyższych przepisów na lemoniady możesz podwajać albo potrajać, aby przygotować większą ilość dla swoich gości podczas letnich spotkań.
- Wypróbuj też przepisy na domową ice tea – herbatę mrożoną w 3 odsłonach.