Łosoś w sosie chrzanowym – pieczony lub grillowany

Łosoś pieczony w sosie chrzanowym

Nie ma to jak łosoś! Jednak czasem wystarczy jeden mały błąd, aby wysuszyć tę rybę i totalnie się do niej zrazić. Dziś w mojej kuchni króluje łosoś w sosie chrzanowym z dodatkiem koperku. Przygotujesz go w piekarniku, ale możesz też na grillu lub patelni grillowej.

Łosoś dobry na każdą okazję!

Ten superszybki i prosty obiad przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a miłośnikom ryb szczególnie przypadnie im do gustu. To dobra alternatywa dla smażonych potraw – wystarczy, że doprawisz całość, przygotujesz sos i tak naprawdę wszystko „robi się samo”. Łosoś pieczony w sosie chrzanowym jest miękki i rozpływa się w ustach po upieczeniu. Można go serwować z bagietką czosnkową (no czosnek i łosoś to dla mnie połączenie idealne!) albo kaszą gryczaną lub ryżem.

Łosoś w sosie chrzanowym – składniki i przygotowanie

Składniki:

  • 400-500 g filetów z łososia,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • odrobina soku z cytryny,
    Sos chrzanowy do łososia:
  • 1 cebula duża albo 2 szalotki,
  • pół szklanki bulionu albo wody,
  • pół szklanki śmietany 30% albo 36%,
  • sok z jednej cytryny,
  • 5 łyżeczek chrzanu,
  • 2 łyżki masła + odrobina do podsmażenia cebuli,
  • sól, pieprz, pietruszka.
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, grzałka góra i dół.
  2. Łososia umyj pod zimną wodą i osusz go ręcznikiem papierowym. Możesz go piec w całości albo podzielić fileta na dwie części.
  3. Dopraw rybę solą, pieprzem i podlej sokiem z cytryny.
  4. Naczynie żaroodporne skrop oliwą i wyłóż łososia. Piecz przez około 25 minut. Uważaj, aby go nie przesuszyć – wtedy będzie niedobry.
  5. Przygotuj w tym czasie sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na odrobinie masła. Kiedy się zeszkli, zalej bulionem, sokiem z cytryny i zagotuj. Teraz wlej śmietanę i szybko wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i pietruszką. Całość zagotuj. Na koniec dodaj chrzan. Sprawdź smak – jeśli chcesz, dodaj jeszcze trochę chrzanu. Zdejmij sos z ognia albo zmniejsz grzanie do minimum. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Sos powinien mieć kremową konsystencję.
  6. Wyłóż rybę, podlej go sosem i Twój łosoś pieczony z sosem chrzanowym jest gotowy!

Łosoś w sosie chrzanowym to także świetny pomysł jako danie na grilla! Przygotuj go w taki sam sposób, tylko zamiast do piekarnika, wrzuć na ruszt albo na patelnię grillową. Będzie potrzebował około 12-15 minut łącznie, z jednej i z drugiej strony.

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Piszę odkąd pamiętam. Na co dzień prowadzę firmę, w której zajmuję się treściami marketingowymi. Uwielbiam spędzać czas w domu, z kubkiem kawy i ulubionym serialem. Zamieszkałam sama w wieku 18 lat i od tamtego momentu wypracowałam sobie wiele nawyków, które pozwalają na proste i przyjemne prowadzenie domu. I dlatego powstała Rozdomowiona! W ramach relaksu zajmuję się też rękodziełem - tworzę obrazy z mchu, które możesz zobaczyć w moim sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top