Łosoś w sosie chrzanowym – pieczony lub grillowany

Nie ma to jak łosoś! Jednak czasem wystarczy jeden mały błąd, aby wysuszyć tę rybę i totalnie się do niej zrazić. Dziś w mojej kuchni króluje łosoś w sosie chrzanowym z dodatkiem koperku. Przygotujesz go w piekarniku, ale możesz też na grillu lub patelni grillowej.

Łosoś dobry na każdą okazję!

Ten superszybki i prosty obiad przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a miłośnikom ryb szczególnie przypadnie im do gustu. To dobra alternatywa dla smażonych potraw – wystarczy, że doprawisz całość, przygotujesz sos i tak naprawdę wszystko „robi się samo”. Łosoś pieczony w sosie chrzanowym jest miękki i rozpływa się w ustach po upieczeniu. Można go serwować z bagietką czosnkową (no czosnek i łosoś to dla mnie połączenie idealne!) albo kaszą gryczaną lub ryżem.

Łosoś w sosie chrzanowym – składniki i przygotowanie

Składniki:

  • 400-500 g filetów z łososia,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • odrobina soku z cytryny,
    Sos chrzanowy do łososia:
  • 1 cebula duża albo 2 szalotki,
  • pół szklanki bulionu albo wody,
  • pół szklanki śmietany 30% albo 36%,
  • sok z jednej cytryny,
  • 5 łyżeczek chrzanu,
  • 2 łyżki masła + odrobina do podsmażenia cebuli,
  • sól, pieprz, pietruszka.
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, grzałka góra i dół.
  2. Łososia umyj pod zimną wodą i osusz go ręcznikiem papierowym. Możesz go piec w całości albo podzielić fileta na dwie części.
  3. Dopraw rybę solą, pieprzem i podlej sokiem z cytryny.
  4. Naczynie żaroodporne skrop oliwą i wyłóż łososia. Piecz przez około 25 minut. Uważaj, aby go nie przesuszyć – wtedy będzie niedobry.
  5. Przygotuj w tym czasie sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na odrobinie masła. Kiedy się zeszkli, zalej bulionem, sokiem z cytryny i zagotuj. Teraz wlej śmietanę i szybko wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i pietruszką. Całość zagotuj. Na koniec dodaj chrzan. Sprawdź smak – jeśli chcesz, dodaj jeszcze trochę chrzanu. Zdejmij sos z ognia albo zmniejsz grzanie do minimum. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Sos powinien mieć kremową konsystencję.
  6. Wyłóż rybę, podlej go sosem i Twój łosoś pieczony z sosem chrzanowym jest gotowy!

Łosoś w sosie chrzanowym to także świetny pomysł jako danie na grilla! Przygotuj go w taki sam sposób, tylko zamiast do piekarnika, wrzuć na ruszt albo na patelnię grillową. Będzie potrzebował około 12-15 minut łącznie, z jednej i z drugiej strony.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!