Makaron z semoliny – czy jest zdrowy i czym się różni od tradycyjnego?

Makaron z semoliny to warta uwagi alternatywa dla tradycyjnych świderków czy penne. Pełen składników odżywczych i błonnika, cechuje się także niższym indeksem glikemicznym. Jednocześnie nie każdy powinien po niego sięgnąć z uwagi na wysoką zawartość glutenu. Jak powstaje makaron z mąki durum, czy jest zdrowy oraz czym różni się od produktu ze zwykłej pszenicy?

Makaron z semoliny – co to takiego?

Makaron z semoliny – zwany inaczej durum – to produkt bardzo wartościowy. Powstaje z mąki pozyskiwanej z odmiany pszenicy Triticum durum – na Bliskim Wschodzie cenionej już od około 4000 lat. Jej ziarna są grubsze i twardsze, a zarazem ciemniejsze – przypominając swym kolorem nawet bursztyn.

Makaron z semoliny z pszenicy durum wyróżnia się podwyższoną zawartością glutenu oraz witamin i minerałów. Nie różni się przy tym w smaku od produktów tradycyjnych, będąc wyrobem zdrowszym dla naszego organizmu.

Przez długi czas utrzymuje poczucie sytości oraz wspomaga przemianę materii, doskonale sprawdzając się w menu osób przebywających na diecie odchudzającej. Jednocześnie po zjedzeniu posiłku z makaronem z mąki durum nie czuje się przepełnienia w żołądku, a także dyskomfortu. Dobrym na to przykładem są Włosi, którzy potrafią jeść pastę zarówno na obiad, jak i później na kolację, nie czując nieprzyjemnego obciążenia. Możesz wypróbować wiele przepisów na obiady z makaronem i przekonać się, czy tak samo działa na Ciebie.

Korzystnie wpływa na samopoczucie i pracę układu nerwowego, regulując pracę serca i nerek, ciśnienie krwi i napięcie mięśniowe. Niektóre źródła mówią również, że optymalizuje również sprawność intelektualną, obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu.

Makaron z pszenicy durum – czy jest zdrowy?

Zastanawiasz się, czy makaron z semoliny jest zdrowy? Zdaniem wielu dietetyków, lekarzy i naukowców – tak! Dostarcza on dobrze zbilansowanych białek, niezbędnych dla osób intensywnie uprawiających sport, budujących masę mięśniową oraz chcących szybciej zregenerować się po wysiłku. Obfituje w błonnik poprawiający przemianę materii, stąd jest dobrym wyborem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Makaron z semoliny jest pełen kwasu foliowego – szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży. Jego atutem jest bogactwo składników mineralnych, takich jak fosfor, cynk, potas, żelazo oraz miedź. Dostarcza ważnych witamin, m.in. z grupy B – odpowiedzialnych za działanie układu nerwowego i odpornościowego. Korzystnie wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci.

Jednocześnie makaron z semoliny zawiera dużo glutenu, który nie jest zalecany dla osób z nietolerancją i celiakią. Choć jest go sporo, z uwagi na odmienną strukturę białek zarazem jest on lepiej tolerowany od glutenu pochodzącego ze zwykłej pszenicy.

Czym różni się makaron z semoliny od tradycyjnego?

Chcąc porównać różnice pomiędzy makaronem z semoliny a tradycyjnym, należy przytoczyć zasadniczą klasyfikację mąki pszennej. Dzieli się ona na miękką – z pszenicy grano tenero oraz twardą – z pszenicy durum.

W potocznym języku można spotkać się z określeniem „mąka” – na wyrób z pszenicy miękkiej oraz „semolina” – na produkt z pszenicy twardej.

Makaron z semoliny posiada więcej witamin i minerałów, niż tradycyjny. Jak już wcześniej wspomniano, ma więcej glutenu oraz niższy indeks glikemiczny, aniżeli jego odpowiednik z pszenicy miękkiej (grano tenero). Po ugotowaniu nie traci swojego kształtu oraz sprężystości, wyróżniając się specyficznym, jasnożółtym lub ciemnobrązowym kolorem. Pomimo swoich licznych wartości odżywczych, może on nie być wskazany dla osób z chorobami jelit bądź na diecie niskobłonnikowej.

mąka z semoliny

Ile kalorii ma makaron z mąki semoliny?

100 gramów suchego makaronu z semoliny cechuje się wartością energetyczną na poziomie 330 kcal. Wartość ta jest o około 30-40 kcal niższa, niż w przypadku tej samej ilości makaronu wyprodukowanego z tradycyjnej pszenicy. Po ugotowaniu kaloryczność jest natomiast o około połowę niższa.

Omawiając wartość energetyczną makaronu z semoliny z pszenicy durum, warto wspomnieć również o indeksie glikemicznym tego produktu. Jeśli wybierzesz świderki czy kolanka durum, ich indeks glikemiczny po ugotowaniu wyniesie jedynie około 35. To cenna informacja dla osób z cukrzycą, które nie muszą obawiać się znacznego wzrostu stężenia cukru we krwi po spożyciu makaronu z semoliny. Wybierając produkt ze zwykłej pszenicy, należy liczyć się z dwukrotnie wyższym IG po ugotowaniu.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *