Makaronowe muszle z mięsem mielonym

Jeśli szukasz inspiracji na obiad albo wyjątkową kolację z przyjaciółmi, makaronowe muszle z mięsem mielonym to strzał w dziesiątkę. Wszystko to za sprawą niebanalnego wyglądu na stole, zamiast tradycyjnego makaronu. Zobacz, jak przygotować makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym.

Przepis na makaronowe muszle z mięsem mielonym

Do pieczenia makaronowych muszli wykorzystałam naczynie żaroodporne, dość duże, aby swobodnie umieścić makaron jeden obok drugiego.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • opakowanie makaronu muszli dużych,
  • puszka pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • passata pomidorowa,
  • łyżka śmietany (opcjonalnie),
  • parmezan do posypania (opcjonalnie),
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra i dół.
  • Do garnka wlej wodę i posól ją, kiedy zacznie się gotować. We wrzątku delikatnie umieść makaron i gotuj go połowę czasu wskazanego na opakowaniu (muszle zmiękną jeszcze w piekarniku, a lekko twarde będą łatwiejsze w nadziewaniu).
  • Przygotuj w tym czasie farsz. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na głębokiej patelni. Wrzuć mięso mielone i przypraw je solą oraz pieprzem. Całość podsmażaj.
  • Kiedy mięso mielone będzie usmażone, dodaj puszkę pomidorów. Dopraw całość słodką papryką, oregano oraz bazylią.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, podgrzewaj chwilę i farsz do makaronowych muszli jest gotowy.
  • Przygotuj sos. Do małego garnka przelej passatę pomidorową, dopraw według uznania. Na koniec dodaj odrobinę śmietany, dzięki temu sos pomidorowy będzie miał delikatniejszy smak.
  • Kiedy makaronowe muszle będą już lekko podgotowane, odcedź je. Na spód naczynia żaroodpornego wylej 2/3 sosu pomidorowego.
  • Czas na faszerowanie. Za pomocą małego widelczyka umieszczaj farsz wewnątrz muszli i układaj ją jedna obok drugiej.
  • Pozostały sos wylej na makaronowe muszle z mięsem mielonym.
  • Opcjonalnie możesz posypać całość parmezanem. Wstaw do piekarnika na około 20 minut.

Makaronowe muszle wykorzystuję też do innego przepisu, tym razem na zimno. Podaję je z farszem z szynką konserwową, serem i szczypiorkiem. Sprawdź przepis na przekąski na imprezę.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *