Medaliony z kurczaka fantastycznie sprawdzą się do obiadu zamiast tradycyjnych kotletów. Wypełnione serem, papryką i pieczarkami zapewnią niesamowity smak. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a z pewnością pokocha je każdy – młodszy i starszy. Medaliony z kurczaka z serem przygotowane są z mięsa drobiowego, jednak wzbogaca się je o dodatkowe składniki. To sprawia, że są miękkie, soczyste i rozpływają się w ustach. Jakie składniki będą Ci potrzebne, aby zrobić medaliony z kurczaka z pieczarkami? Koniecznie poznaj ten przepis!
Przygotuj medaliony z kurczaka z serem, papryką oraz serem – krok po kroku
Medaliony z kurczaka możesz przygotować na własny sposób, co oznacza, że bez problemu dodasz do niego różne składniki. Wszystko zależy od tego, co lubisz Ty i domownicy. Najlepiej z mięsem drobiowym komponuje się ser, papryka i pieczarki. Medaliony z kurczaka z serem świetnie zawiązują całość, tworząc pyszny i oryginalny farsz, który posmakuje również dzieciom. To zdecydowanie ciekawa i smaczna odmiana, jeśli zwykle przygotowujesz zwykłego schabowego. Sprawdź, jakie składniki potrzebujesz, aby przygotować medaliony na obiad dla całej rodziny.
>> Zobacz też: Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- cebula
- 5-6 pieczarek
- papryka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 100 g sera tartego
- tłuszcz do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj warzywa, myjąc je pod bieżącą wodą, susząc i krojąc je dość drobno.
- Połącz mięso z warzywami w dużej misce.
- Czas na przygotowanie masy. Wymieszaj mąkę i jajka dość energicznie, a następnie przelej całość do filetów z warzywami.Do masy dodaj ser, przyprawy i lekko zamieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, łyżką nakładaj przygotowaną, gęstą masę, tak samo jak placki ziemniaczane.
- Smaż na rumiany kolor z jednej i z drugiej strony.
Podawaj z sosem czosnkowym, ketchupem albo sałatką.