Sałatki nie muszą być banalne! Poza tradycyjnymi pozycjami mogą pojawić się na stole bardziej wyszukane propozycje, jak na przykład moja najlepsza sałatka z łososiem i awokado. Ten prosty przepis można uwzględnić w uroczystym menu, także podczas planowania szybkiej przekąski na luźne spotkanie z przyjaciółmi. Zobacz, jakie składniki są niezbędne do jej przygotowania!
Przepis na najlepszą sałatkę z łososiem i awokado
Dziewięć prostych składników i 20 minut pracy – tylko tyle potrzeba do przygotowania najlepszej sałatki z łososiem i awokado, jaką kiedykolwiek jadłam. Doskonale zbilansowany przez warzywa smak łososia przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby.
Składniki
- 200 g wędzonego filetu z łososia bez skóry
- 120 g roszponki lub miksu sałat zawierającego roszponkę
- 25 g kiełków rzodkiewki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- ½ cytryny
- ½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie
- Dokładnie umyj i osusz sałatę, pomidory, awokado, cytrynę i szczypiorek.
- Sałatę umieść w misce. Jeśli jej części wydają Ci się zbyt duże, możesz ją nieco rozdrobnić.
- Przekrój na pół awokado. Usuń skórkę i pestkę, a miąższ pokrój w kostkę i umieść w misce z sałatą.
- Wędzony filet z łososia pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na pół i dodaj do przygotowanych wcześniej składników. Dodaj także kiełki rzodkiewki oraz drobno posiekany szczypiorek i wymieszaj wszystkie składniki.
- Przygotuj sos do najlepszej sałatki z łososiem i awokado: oliwę, miód i sok wyciśnięty z połowy cytryny umieść w małej miseczce lub szklance i dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę polej sosem bezpośrednio przed podaniem.
Jak widzisz, przepis jest bardzo prosty. Jeśli szukasz więcej ciekawych pomysłów na szybkie dania, sprawdź też mój przepis na sałatkę z kurczakiem i granatem. A jeśli potrzebujesz więcej receptur na dania z ryb, to polecam Ci też sprawdzić mój przepis na wyśmienitego łososia w sosie chrzanowym.
Jakie składniki sprawdzą się jeszcze w sałatce z awokado i łososiem?
Jeśli któryś z Twoich domowników lub gości powinien unikać szczypiorku lub po prostu nie przepadasz za tym składnikiem, to możesz go z powodzeniem zastąpić koperkiem. To zioło także doskonale komponuje się z wędzonym łososiem i dodatkowo nada sałatce nieco lżejszego charakteru. Proponuję jednak wówczas zrezygnować z dodawania do sałatki kiełek rzodkiewki. Można całkowicie zrezygnować z tego składnika lub zamienić je na kiełki o mniej wyrazistym smaku (dobrze sprawdzą się np. kiełki słonecznika lub lucerny). Najlepsza sałatka z łososiem i awokado w wersji bardziej orientalnej może być urozmaicona o kolendrę.