Najlepsze marynaty do mięs – poznaj te przepisy!

Najlepsze marynaty do mięs

Mięsożercy zgodzą się, że nie ma nic lepszego niż dobrze przyrządzone na grillu mięso. Kluczem do sukcesu jest nie tylko odpowiednia technika grillowania, lecz także marynata, która sprawi, że smak potrawy zwali nas z nóg.

Mięsa z grilla – techniki grillowania

Jakie mięso z grilla jest najlepsze? Każde, o ile zostanie uprzednio odpowiednio zamarynowane, a później przyrządzone na grillu przy zastosowaniu najlepszej metody. Teoretycznie grillowanie mięsa nie jest trudne, dlatego tak ważne przy tej sztuce jest pilnowanie szczegółów, które mają ogromny wpływ na efekt końcowy.

Pierwszym warunkiem, aby grillowane przez nas mięsa były idealne, jest posiadanie wysokiej jakości urządzenia. Różne rodzaje mięs wymagają odmiennych warunków obróbki, dlatego grill powinien dawać nam spektrum możliwości, jeśli chodzi o techniki przyrządzania potraw. Powinniśmy kierować się raczej w stronę grilli z pokrywami, które mają wywietrzniki. Takie urządzenia pozwolą nam przygotować każdy rodzaj mięsa, możemy na nich również wędzić. Tego typu grille oferuje np. marka Weber, wiodący producent sprzętu grillowego w Polsce.

Prawdziwy miłośnik grillowania powinien zapoznać się z podstawowymi metodami grillowania. Dzielą się one na: grillowanie metodą pośrednią, grillowanie metodą bezpośrednią oraz grillowanie metodą pół na pół. Różnią się one nieco w zależności od tego, czy posiadamy urządzenie opalane węglem czy gazem lub prądem. Podstawy są jednak te same.

Grillowanie bezpośrednie polega na tym, że potrawę grillujemy bezpośrednio nad żarem (lub nad palnikami, w przypadku grilla gazowego). Ta metoda najlepiej sprawdza się w przypadku mięs, które wymagają krótkiej obróbki do około 20 minut, np. hamburgerów, steków, ryb czy owoców morza.

Grillowanie pośrednie polega na grillowaniu na środku, nad tacką ociekową (lub na środku rusztu przy odkręconych bocznych palnikach w przypadku grilla gazowego). Tą metodą najlepiej grillować mięsa, które potrzebują ponad 20 minut obróbki, np. pieczeni czy kurczaka w całości.

Grillowanie metodą pół na pół to połączenie metod pośredniej i bezpośredniej. Jest ona stosowana w szczególnych przypadkach, np. gdy chcemy przyrządzić na grillu stek średnio krwisty.

Najlepsze marynaty do mięs z grilla

Marynowanie mięsa ma ogromne znaczenie dla jego późniejszego smaku. Nie inaczej jest w przypadku mięs grillowanych. Królowa polskiego BBQ, czyli karkówka, może być pyszna i soczysta, ale może być też sucha i mdła, jeśli nie zastosujemy odpowiedniej marynaty.

Jednym z najlepszych przepisów na marynatę do karkówki jest taki, do którego potrzebujemy: 

  • oleju, 
  • musztardy ostrej,
  • kilku ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 
  • sosu sojowego, 
  • soli i pieprzu. 

Wszystkie składniki należy wymieszaj i następnie natrzyj marynatą plastry karkówki. Mięso odstaw do lodówki na całą noc.

Natomiast świetna marynata, która idealnie pasuje do równie lubianego kurczaka, składa się z: 

  • oliwy z oliwek, 
  • musztardy, 
  • soku z cytryny, 
  • czosnku przeciśniętego przez praskę, 
  • miodu, 
  • słodkiej papryki w proszku, 
  • soli i pieprzu. 

Po wymieszaniu składników natrzyj mięso marynatą. Mogą to być zarówno skrzydełka, udka, jak i piersi z kurczaka. Warto, by mięso marynowało się przynajmniej przez 2 lub 3 godziny.

Nie bój się jednak eksperymentować. Pamiętaj, że główna zasada jest taka, żeby w marynacie pojawiły się nuty smakowe kwaśne, ostre, słodkie i umami. Może zamiast czosnku wybierzesz imbir, a miód zastapisz cukrem trzcinowym albo syropem klonowym? Zamiast cytryny dodasz ocet jabłkowy lub balsamiczny i zechcesz dorzucić papryczki chili? W końcu kuchnia nie znosi nudy!

Jeżeli chcesz poznać więcej pysznych przepisów zapisz się do newslettera na weber.com i śledź najważniejsze trendy w BBQ.


Spodobało się? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
Piszę odkąd pamiętam. Na co dzień prowadzę firmę, w której zajmuję się treściami marketingowymi. Uwielbiam spędzać czas w domu, z kubkiem kawy i ulubionym serialem. Zamieszkałam sama w wieku 18 lat i od tamtego momentu wypracowałam sobie wiele nawyków, które pozwalają na proste i przyjemne prowadzenie domu. I dlatego powstała Rozdomowiona! W ramach relaksu zajmuję się też rękodziełem - tworzę obrazy z mchu, które możesz zobaczyć w moim sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top