Wyjeżdżasz na wakacje albo po prostu wybierasz się w dłuższą podróż samochodem? Zamiast zatrzymywać się na stacji po hot doga, sięgać po niezdrowe chipsy lub fast foody, przygotuj samodzielnie jedzenie. Wystarczy, że poświęcisz wieczór przed wyjazdem na wykonanie i spakowanie kilku z poniższych propozycji, które najbardziej pasują do Twojego stylu odżywiania oraz indywidualnych preferencji. W dodatku wykorzystasz pozostałości z lodówki, aby się nie zmarnowały. Zobacz najlepsze przekąski na podróż samochodem w wersji na słono i na słodko.
Croissanty z serkiem śmietankowym, rukolą i szynką
Rogaliki możesz zrobić samodzielnie (np. z gotowego blatu ciasta francuskiego) albo kupić je w sprawdzonej piekarni. Wystarczy, że przekroisz je na pół i posmarujesz serkiem śmietankowym. Na to możesz wyłożyć szynkę (tradycyjną albo surową, podsuszaną) oraz małą garść rukoli. Tak przygotowane croissanty na słono sprawdzą się jako przekąski w podróży zamiast kanapek.
Zamiast serka śmietankowego, możesz wykorzystać rozmaite sery: camembert, pleśniowy, cheddar, żółty, kozi, czyli cokolwiek masz jeszcze w lodówce!
Chipsy z warzyw
W Twojej lodówce zalegają warzywa, a Ty potrzebujesz przekąski na podróż samochodem? No to sprawa rozwiązuje się sama! Marchwie, cukinie, buraki, pietruszki czy inne warzywa korzeniowe możesz pokroić w cienkie plastry. Umieść je w misce. Następnie dodaj około 2 łyżeczek oliwy i przypraw całość ziołami prowansalskimi. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż warzywa na blachę wyłożona papierem do pieczenia i ustaw temperaturę 160 stopni Celsjusza (nie więcej). Piecz około godzinę. Wyjdą pyszne chipsy z warzyw, zdrowe, chrupiące i uzależniające. W tym czasie możesz spakować ubrania do walizki, a przekąska na wyjazd zrobi się sama! Po pieczeniu, oprósz je świeżo mieloną solą.
Ślimaczki z ciasta do pizzy
Przygotuj gotowy blat ciasta do pizzy, wysmaruj go serkiem śmietankowym i rozłóż równomiernie pokrojoną szynkę. Posyp całość suszoną natką pietruszki i zwiń ciasto w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ślimaczki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15-18 minut. Możesz je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bułeczki pita
To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kanapek! Niewielkie, okrągłe bułeczki pita możesz łatwo przekroić wzdłuż, tworząc kieszonkę. Do środka włożysz ulubione składniki. Polecam podsmażonego albo pieczonego kurczaka, mix sałat, cebulę, pomidora i sos na bazie jogurtu i koperku. Zobacz też przepis na bułeczki z kurczakiem, serem, kapustą pekińską i sosem majonezowo-ogórkowym.
Bułeczki pita są doskonałą przekąską w podróży, bo możesz do nich włożyć różnorodne składniki, np. pozostałości z lodówki, których musisz się pozbyć przed wyjazdem. Poniżej znajdziesz też kilka sprawdzonych przepisów na sosy, którymi urozmaicisz mięso i warzywa.
Pudełko pełne zdrowych przekąsek na podróż
Przygotuj pudełko z przegródkami, a w nich umieść kilka z wybranych zdrowych składników:
- batony proteinowe – możesz wybrać sprawdzone produkty z naturalnymi składnikami, bez dużej ilości cukru albo zrobić je samodzielnie, to wcale nie jest takie trudne),
- warzywa pokrojone w słupki – np. marchewki, seler naciowy, ogórek zielony,
- owoce – kiwi, pomarańcze, jabłko, banany, jagody, maliny, czereśnie, awokado,
- wafle ryżowe,
- pieczywo chrupkie pełnoziarniste,
- pistacje, orzechy włoskie, bakalie itd.,
- pieczona ciecierzyca,
- suszone owoce.
Pamiętaj, aby przekąski w podróży do lunchboxa nie składały się ze zbyt soczystych składników (np. mięsistych pomidorów). Łatwo wtedy ubrudzić zarówno siebie, jak i tapicerkę.
Ciastka francuskie z malinami i serkiem homogenizowanym
Do tego przepisy wystarczy Ci opakowanie gotowego ciasta francuskiego, garść malin i mały serek homogenizowany waniliowy. Owoce dokładnie rozgnieć widelcem, a następnie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Najlepiej je zagotować i odstawić. Na blacie ciasta francuskiego rozsmaruj najpierw serek, potem wyłóż owoce i podziel na równe paski. Następnie zwiń na dwa razy gotowy pasek i dobrze zlep brzegi. Możesz też zrobić kieszonki z ciasta francuskiego, czyli pokroić je na kwadraty i zlepić boki do środka albo uformować rogaliki. Tak przygotowane słodkie przekąski w podróż umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut. Na koniec opcjonalnie posyp je cukrem.
Chipsy z tortilli
Masz w domu kilka krążków tortilli? Pokrój je w ósemki, skrop oliwą i włóż do piekarnika na około 10 minut aż zrobią się chrupiące. To świetna alternatywa dla kupionych chipsów. Jeśli czeka Cię dłuższa podróż, możesz je spakować do lunchboxa i dodać ulubiony sos, np. serowy.
Focaccia
To włoskie drożdżowe pieczywo doskonale sprawdza się na zimno jako przekąska. Świetnie smakuje bez dodatków, tylko z ziołami. Bez problemu przygotujesz focaccię dzień wcześniej.
Szaszłyki na słodko
Maliny, borówki, truskawki, kiwi, banany – latem jest duży wybór sezonowych owoców. Umyj je, osusz, a następnie nałóż na patyczki do szaszłyków i zabierz ze sobą w podróż.
Sałatki w słoikach
Przygotuj ulubioną sałatkę i zamknij ją w małym słoiku. To gotowa porcja dla każdego podróżującego, a w dodatku możesz jej część łatwo odłożyć na później. Zastanawiasz się, jaką sałatkę zrobić? Przekąski na podróż samochodem, szczególnie latem, nie powinny mieć składników, które szybko marnieją. Zrezygnuj zatem z majonezu czy jajka. Polecam zrobić klasyczną wersję grecką albo sałatkę z buraków z trzech składników. Bardzo lubię też połączenie mixu sałat, kurczaka, mozzarelli i sosu na bazie miodu. Więcej przepisów na sałatki znajdziesz na moim blogu.
Nuggetsy z kurczaka
Każdy ma swoje ulubione nuggetsy z kurczaka, ale zamiast kupować je po drodze w sieciówkach z fast foodem, lepiej przygotować samodzielnie. Możesz usmażyć kotleciki panierowane tradycyjnie w bułce tartej, płatkach kukurydzianych albo według mojego przepisu na stripsy.
Tortilla z ulubionymi dodatkami
A co powiesz na tortillę? Możesz ją przygotować na wiele sposobów, wszystko zależy od tego, jakie składniki lubisz najbardziej. Oto przykładowe połączenia:
- rukola, suszone pomidory, kurczak,
- szynka, ser, sałata lodowa, jogurt,
- serek śmietankowy, szynka prosciutto, cebula czerwona, rukola,
- pomidor, papryka, kukurydza, odrobina ketchupu.
Każdą tortillę podziel najlepiej na centymetrowe ruloniki albo przekrój na dwie/trzy części. Zamknij w szczelnym pojemniku.