Wyjątkowe w smaku, lekko słodkie, ale też kwaśne – takie właśnie są ogórki po francusku. Przepis jest idealną opcją dla tych, którzy poszukują wciąż nowych receptur na przetwory. Plasterki gotowych ogórków z musztardowym posmakiem pasują jako przekąska na zimno, a także dodatek do kanapek.
Przepis na ogórki po francusku
Sercem tego przepisu są ogórki, najlepiej średniej wielkości, twarde na zewnątrz. Zalewa składa się z kolei z tradycyjnych składników, ale ostrości dodaje jej musztarda francuska. Tak przygotowane przetwory możesz zapasteryzować i cieszyć się z nich przez kolejne miesiące.
Do słoików:
- 2 kg ogórków
- po 1 ząbku czosnku
- opcjonalnie 3-4 ziarenka pieprzu
Zalewa:
- 500 ml wody
- 400 g cukru
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 5 łyżek musztardy francuskiej
- 3 płaskie łyżki soli
Przygotowanie:
- Ogórki umyj, osusz i pokrój w grubsze plasterki. Możesz też podzielić je w słupki.
- Przygotuj słoiki, aby były umyte, suche i czyste. Włóż ogórki, delikatnie je dociskając. W połowie układania dodaj obrany i pokrojony ząbek czosnku. Wrzuć też ziarenka pieprzu, ale nie jest to konieczne.
- W garnku zagotuj zalewę: wodę, cukier, sól i ocet. Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj musztardę francuską i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość przez kilka minut.
- Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach tak, aby były całkowicie przykryte.
- Zakręć mocno słoiki i pasteryzuj około 10 minut od zagotowania wody.
Zapasteryzowane ogórki po francusku przechowuj w chłodnym miejscu, z daleka od nasłonecznionych parapetów. Najlepiej w piwnicy albo w szafce bez dostępu do światła. Pierwszy słoik otwórz najlepiej po tygodniu albo dwóch, wtedy będą miały intensywny smak. Doskonale smakują na kanapce, np. do pasztetu z jajek albo jako przekąska w desce serów i wędlin.
Jak zrobić dobre ogórki po francusku?
Przede wszystkim użyj ogórków gruntowych, prosto z rynku albo lokalnego sklepu. Unikaj miękkich okazów albo tych, które mają pękniętą skórkę. Odkrój też końcówki przed włożeniem ich do słoików. Powinny być też dokładnie umyte i osuszone. Możesz je wcześniej namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, co poprawi ich chrupkość.
Ogórki po francusku nie miałyby tak fantastycznego smaku, gdyby nie dodatek musztardy. Wybierz taką, która jest dobrej jakości. Do tego koniecznie użyj czosnku – 1 ząbek zdecydowanie wystarczy do każdego słoika. Możesz też dołożyć ostrości, wrzucając kilka ziarenek pieprzu, ale nie jest to konieczne.
Pamiętaj o tym, że wszystkie składniki zalewy muszą się dokładnie rozpuścić przed dodaniem musztardy. Wrzuć ją na sam koniec i nie gotuj jej zbyt długo. Dzięki temu ziarenka nie stracą swojej struktury.
Jak pasteryzować ogórki po francusku?
Aby ogórki po francusku przetrwały kolejne miesiące w szafie albo na półce w piwnicy, użyj do nich czystych i wyparzonych słoików. Upewnij się, że są szczelne. Musisz też zapasteryzować swoje przetwory. Najlepiej zrób to na mokro, czyli do garnka przełóż ściereczkę, zalej go wodą do 3/4 wysokości słoików i od zagotowania zostaw je tak na maksymalnie 10 minut. Nie wydłużaj tego czasu.
Możesz też skorzystać z opcji pasteryzacji w piekarniku. To rozwiązanie jest bardziej komfortowe.