Ogórki po francusku

Wyjątkowe w smaku, lekko słodkie, ale też kwaśne – takie właśnie są ogórki po francusku. Przepis jest idealną opcją dla tych, którzy poszukują wciąż nowych receptur na przetwory. Plasterki gotowych ogórków z musztardowym posmakiem pasują jako przekąska na zimno, a także dodatek do kanapek.

Przepis na ogórki po francusku

Sercem tego przepisu są ogórki, najlepiej średniej wielkości, twarde na zewnątrz. Zalewa składa się z kolei z tradycyjnych składników, ale ostrości dodaje jej musztarda francuska. Tak przygotowane przetwory możesz zapasteryzować i cieszyć się z nich przez kolejne miesiące.

Do słoików:

  • 2 kg ogórków
  • po 1 ząbku czosnku
  • opcjonalnie 3-4 ziarenka pieprzu

Zalewa:

  • 500 ml wody
  • 400 g cukru
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • 3 płaskie łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, osusz i pokrój w grubsze plasterki. Możesz też podzielić je w słupki.
  2. Przygotuj słoiki, aby były umyte, suche i czyste. Włóż ogórki, delikatnie je dociskając. W połowie układania dodaj obrany i pokrojony ząbek czosnku. Wrzuć też ziarenka pieprzu, ale nie jest to konieczne.
  3. W garnku zagotuj zalewę: wodę, cukier, sól i ocet. Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj musztardę francuską i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość przez kilka minut.
  4. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach tak, aby były całkowicie przykryte.
  5. Zakręć mocno słoiki i pasteryzuj około 10 minut od zagotowania wody.

Zapasteryzowane ogórki po francusku przechowuj w chłodnym miejscu, z daleka od nasłonecznionych parapetów. Najlepiej w piwnicy albo w szafce bez dostępu do światła. Pierwszy słoik otwórz najlepiej po tygodniu albo dwóch, wtedy będą miały intensywny smak. Doskonale smakują na kanapce, np. do pasztetu z jajek albo jako przekąska w desce serów i wędlin.

Jak zrobić dobre ogórki po francusku?

Przede wszystkim użyj ogórków gruntowych, prosto z rynku albo lokalnego sklepu. Unikaj miękkich okazów albo tych, które mają pękniętą skórkę. Odkrój też końcówki przed włożeniem ich do słoików. Powinny być też dokładnie umyte i osuszone. Możesz je wcześniej namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, co poprawi ich chrupkość.

Ogórki po francusku nie miałyby tak fantastycznego smaku, gdyby nie dodatek musztardy. Wybierz taką, która jest dobrej jakości. Do tego koniecznie użyj czosnku – 1 ząbek zdecydowanie wystarczy do każdego słoika. Możesz też dołożyć ostrości, wrzucając kilka ziarenek pieprzu, ale nie jest to konieczne.

Pamiętaj o tym, że wszystkie składniki zalewy muszą się dokładnie rozpuścić przed dodaniem musztardy. Wrzuć ją na sam koniec i nie gotuj jej zbyt długo. Dzięki temu ziarenka nie stracą swojej struktury.

Jak pasteryzować ogórki po francusku?

Aby ogórki po francusku przetrwały kolejne miesiące w szafie albo na półce w piwnicy, użyj do nich czystych i wyparzonych słoików. Upewnij się, że są szczelne. Musisz też zapasteryzować swoje przetwory. Najlepiej zrób to na mokro, czyli do garnka przełóż ściereczkę, zalej go wodą do 3/4 wysokości słoików i od zagotowania zostaw je tak na maksymalnie 10 minut. Nie wydłużaj tego czasu.

Możesz też skorzystać z opcji pasteryzacji w piekarniku. To rozwiązanie jest bardziej komfortowe.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *