Ogórki z papryką i cebulą w zalewie słodko-kwaśnej

Ogórki z papryką i cebulą w zalewie słodko-kwaśnej to kwintesencja domowych przetworów, które zimą będą przypominały o słonecznych dniach. Sprawdzi się jako sałatka do obiadu, a także dodatek do kanapek. Możesz ją również wykorzystać jako element szwedzkiego stołu podczas domowych przyjęć. Zobacz, jak łatwo je zrobić!

Dlaczego warto zrobić ogórki z papryką i cebulą w zalewie słodko-kwaśnej?

Połączenie chrupiących ogórków z delikatnie słodką cebulą i aromatyczną papryką tworzą idealnie zbalansowany smak. W tradycyjnych przepisach na przetwory jest przewaga octu, a tutaj wykorzystałam większą ilość cukru i nutę aromatycznych przypraw. Dzięki temu sałatka z ogórkami, papryką i cebulą w słoiku jest lekko pikantna, trochę ostra i przede wszystkim wyrazista. Warzywa mają też zróżnicowaną konsystencję. Ogórki są chrupiące, a papryka i cebula bardziej miękkie. Idealnie pasują do klasycznego domowego obiadu, takiego jak pieczony schab w całości z sosem musztardowym.

Przepis na ogórki z papryką i cebulą w zalewie słodko-kwaśnej

Poniżej znajdziesz dokładny przepis na ogórki z papryką i cebulą w zalewie słodko-kwaśnej oraz kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealny efekt już za pierwszym razem.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych) 
  • 2 papryki czerwone 
  • 2 cebule
  • 2 litry wody 
  • niecałe pół szklanki soli 

Do każdego słoika:

  • kilka ziarenek gorczycy 
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego 
  • 1 ziele angielskie 
  • 1 pokrojony ząbek czosnku 
  • opcjonalnie gałązka kopru

Zalewa:

  • 3,5 szklanki wody 
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka oleju 

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, wyszoruj, a następnie osusz. Odkrój końcówki. Małe ogórki zostaw w całości, a większe możesz podzielić w słupki albo w grube plasterki.  
  2. Cebule obierz, pokrój w krążki. 
  3. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie podziel na mniejsze części albo w paski. 
  4. Ogórki, cebule i papryki umieść w dużej misce. Wodę połącz z solą, zalej całość i zamieszaj. Odstaw na 2-3 godziny i odsącz. 
  5. Do każdego słoika (wyparzonego, suchego i czystego) włóż ogórki z papryką i cebulą, dość ciasno. Wrzuć ziarenka gorczycy, pieprz, ziele angielskie i pokrojony ząbek czosnku na mniejsze kawałki. Opcjonalnie dodaj gałązkę kopru.
  6. Składniki na zalewę umieść w garnku i zagotuj, ale olej dodaj na samym końcu. 
  7. Gorącą zalewę wlej do słoików tak, aby warzywa były zakryte. Zakręć mocno. Pasteryzuj około 10 minut i odstaw słoiki do góry dnem. 

Jak zrobić idealne marynowane ogórki z papryką i cebulą?

Robisz po raz pierwszy domowe przetwory? A może dotychczas nie wychodziły tak, jak powinny? Mam kilka wskazówek:

  • Wybieraj ogórki małe i twarde. Przerośnięte lub miękkie będą się rozpadać po zalaniu. Dobre ogórki mają ciemnozieloną, matową skórkę z drobnymi brodawkami. Jasna, gładka skórka może oznaczać nienaturalną uprawę lub przechowywanie w nieodpowiednich warunkach.
  • Możesz odciąć końcówki ogórków, dzięki czemu aromaty jeszcze lepiej przenikną do środka.
  • Użyj ogórków możliwie jak najszybciej po zakupie
  • Większe ogórki pokrój w słupki.
  • Nie pomijaj etapu solenia warzyw przed zalewą.
  • Używaj wyłącznie czystych, suchych i dobrze wyparzonych słoików, aby uniknąć zepsucia przetworów.
  • Nie skracaj pasteryzacji, ale nie przedłużaj jej zbyt mocno – 10 minut wystarczy przy dobrze zakręconych słoikach.
  • Zostaw ogórki na minimum 2 tygodnie przed pierwszym otwarciem, dopiero wtedy osiągają pełnię smaku.

Jak prawidłowo pasteryzować ogórki z papryką i cebulą do słoików?

Pasteryzacja przedłuża żywotność domowych przetworów. Dzięki niej ogórki z papryką i cebulą na słodko mogą stać na regale przez wiele miesięcy bez ryzyka zepsucia. Jak to zrobić? Najłatwiej skorzystać z metody na mokro, czyli w garnku z wodą. Na dnie garnka połóż złożoną ściereczkę lub ręcznik, co zabezpieczy słoiki przed pęknięciem. Ustaw słoiki z przetworami w garnku tak, aby się nie stykały. Zalej je wodą do ¾ ich wysokości. Woda powinna być mniej więcej w tej samej temperaturze, co zawartość słoików – inaczej szkło może pęknąć. 

Jeśli wkładasz ogórki z papryką i cebulą w zalewie słodko-kwaśnej w słoikach gorących z zewnątrz, woda w garnku również musi mieć taką temperaturę. Taką samą metodę zastosuj, kiedy szkło jest zimne – nie może być dużej różnicy.

Zagotuj wodę, a następnie pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania.

Drugą metodą jest pasteryzowanie w piekarniku, które ma wiele zalet. Więcej dowiesz się na moim blogu.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *