Dlaczego białka nie chcą się ubić?

dlaczego piana z białek nie chce się ubić

Przygotowujesz babkę albo pieczesz bezy? Piana z białek to podstawa! Nie zawsze jednak jest ona sztywna i dobrze ubita, bez pozostałości płynu na dnie naczynia. Sprawdź, dlaczego białka nie chcą się ubić i co możesz zrobić.

Białka nie chcą się ubić – najczęstsze powody

Pianę z białek możesz ubić ręcznie za pomocą trzepaczki albo z pomocą blendera czy miksera. Najważniejsze jest to, aby wtłoczyć do niej jak najwięcej cząsteczek powietrza. Właśnie dlatego tak ważne jest naczynie, w którym przygotowujesz pianę. Trzeba jednak uważać, aby nie przebić białek. Mogą to spowodować zbyt wysokie obroty i zbyt długie ubijanie. Wtedy na dole naczynia może zbierać się woda i konsystencja nie będzie idealna.

Aby uniknąć tego, że piana z białek opadnie albo nie ubije się prawidłowo, w połowie warto dodać odrobinę octu albo soku z cytryny. Jeśli robisz bezę albo ciasto z “chmurką”, konieczne jest dodawanie cukru podczas ubijania. Trzeba robić to stopniowo, aby struktura się nie zmieniła, a piana była idealnie sztywna i błyszcząca. Wszelkie aromaty dodaj na samym końcu.

Dlaczego białka nie chcą się ubić? Oto najczęstsze błędy:

  • nieodpowiednia temperatura jajek – najlepiej ubijają się takie, które mają pokojową temperaturę,
  • zbyt świeże jajka – do ubicia białek najlepiej, jeśli mają około 3-4 dni,
  • odrobina żółtka w białkach – aby piana z białek była dobrze ubita, nie może być w niej ani odrobina żółtka, ponieważ mają one tłuszcz,
  • nieumyte ręce – tłuszcz osadza się także na dłoniach, dlatego zanim odseparujesz żółtka od jajek koniecznie je umyj i wysusz,
  • brak soli – zawsze ubijam białka z odrobiną soli i wychodzą idealne,
  • plastikowa miska – jeśli zastanawiasz się, dlaczego białka nie chcą się ubić, wina może tkwić w naczyniu; najlepiej sprawdzi się metalowa albo szklana,
  • mokre albo brudne naczynie – miska powinna być też sucha i czysta, czyli np. bez pozostałości tłuszczu albo wody.

Wciąż zastanawiasz się, czemu białka nie chcą się ubić? Jeśli korzystasz z blendera albo miksera, może to być wina zbyt wysokich obrotów. Wbrew pozorom, warto zacząć od powolnego ubijania, a następnie zwiększyć obroty.

Pamiętaj też, aby przygotować pianę z białek tuż przed dodaniem jej do ciasta – odstawienie jej do lodówki może przełożyć się na to, że nie będzie puszysta i sztywna.

Co zrobić, jeśli piana z białek nie chce się ubić?

Trudno uratować przebite białka, kiedy w naczyniu ponownie zbiera się płyn na dnie. Możesz jednak spróbować jednego prostego triku. Po prostu dodaj kolejne białko i miksuj całość na niskich obrotach, przechodząc do wyższych. Dodaj szczyptę soli, jeśli wcześniej jej nie było albo kilka kropel octu bądź soku z cytryny.

Czego nie myć w zmywarce?

Czego nie myć w zmywarce?

Aby zadbać o trwałość naczyń, należy dokładnie wiedzieć, jak je na co dzień czyścić. Zmywarka znacznie ułatwia sprzątanie kuchni, dosłownie chwilę zajmuje włożenie do niej brudnych naczyń, szczególnie kiedy jesteśmy po wizycie gości. Nie wszystkie szklanki, sztućce i elementy z naszej zastawy mogą tam jednak trafić. Zobacz krótki poradnik na temat tego, czego nie myć w zmywarce.

Scroll to top