Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką to deser, który pokocha cała Twoja rodzina. A może pamiętasz go dobrze z dzieciństwa, bo serwowała Ci go babcia albo mama? Soczyste śliwki, borówki i kawałki nektarynki skryte pod chrupiącym ciastem to idealna słodka przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. Poznaj prosty przepis na owoce pod kruszonką. Zobacz, jak szybko możesz przygotować takie łakocie i zabieraj się do pracy!

Kiedy warto przygotować deser z owocami?

Jeśli spodziewasz się niezapowiedzianych gości i nie masz czasu na pieczenie ciasta, postaw na ten klasyczny deser – owoce pod kruszonką. Przepis jest banalnie prosty. Poniżej podałam moją propozycję składników, ale możesz je dowolnie modyfikować, zastępować (w dalszej części dowiesz się, jakie jeszcze składniki sprawdzą się przy pieczeniu tego deseru). Wszystko przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje obłędnie. Sprawdź sam!

Poznaj również szybki przepis na ciasto kinder bez pieczenia!

Przepis na owoce pod kruszonką

Crumble, bo tak inaczej nazywa się ten rodzaj deseru, przygotujesz ekspresowo. Wystarczy pokroić owoce i ułożyć je na dnie naczynia, a następnie dosłownie w 2-3 minuty zrobić kruszonkę, by następnie całość zapiec. Co ważne, po lekkim przestudzeni możesz od razu podać takie łakocie gościom!

Składniki:

Owoce:

  • 2 śliwki
  • 1 nektarynka
  • 1 szklanka borówek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru

Do podania:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj owoce. Śliwki i nektarynkę umyj, usuń pestki i pokrój w mniejsze kawałki. 
  2. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Dodaj borówki, cynamon, cukier, mąkę i gałązkę rozmarynu. Całość delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Palcami rozetrzyj składniki, aż powstanie sypka kruszonka.
  4. Posyp owoce kruszonką, przykryj folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 minut, aż owoce będą miękkie, a kruszonka lekko zrumieniona.
  5. Deser podawaj na ciepło z ulubionymi lodami.

Jakie owoce nadają się do zapiekania pod kruszonką? 

Masz w domu tylko śliwki lub borówki? Śmiało możesz wykorzystać tylko jeden rodzaj owoców. A co, jeśli aktualnie nie ma sezonu na pyszne dary natury? Nie musisz rezygnować z deseru. Wykorzystaj mrożonki lub przetwory np. konfitury. 

Jeśli nie przypadło Ci do gustu moje zestawienie, możesz zdecydować się na inne owoce. W tym deserze sprawdzą się także banany, jabłka, gruszki, poziomki, jagody, morele, brzoskwinie, ananas, truskawki czy maliny. Przepis na owoce pod kruszonką jest na tyle uniwersalny, że możesz zdecydować się na dowolną mieszankę. Warto jednak tak zestawiać ze sobą składniki, by obok tych słodkich owoców, znalazły się te nieco bardziej kwaskowate (np. banany z poziomkami). Możesz tu naprawdę sporo poeksperymentować. Nie zapomnij dać znać w komentarzu, na co się zdecydowałeś! 

Jeśli nie masz czasu zrobić zakupów, wykorzystaj to, co masz w domu, by przygotować pyszne słodkości. Jeśli np. truskawki, które kupiłeś na targu, nie są zbyt słodkie, możesz dodać do nich odrobinę więcej cukru. 

A może chcesz inaczej wykorzystać owoce? Poznaj prosty przepis na ciasto ze śliwkami.

Na co zwrócić uwagę robiąc kruszonkę?

Przygotowując ten deser, warto zwrócić szczególną uwagę na proporcje. Pamiętaj, by nie przesadzać z cukrem! Jeśli dodasz go zbyt dużo, może się okazać, że kruszonka po upieczeniu będzie twarda.

Jak podawać owoce pod kruszonką? 

Wyżej już podałam jedną z opcji serwowania deseru gościom. Jeszcze ciepłe owoce z chrupiącą kruszonką można podać z lodami. Soczyste śliwki, nektarynki czy borówki (lub inne składniki, na które się zdecydujesz), puszczą sok i będą idealnie komponować się z kruchą górą. 

Jeśli w zamrażalniku nie znalazłeś lodów, a nie masz czasu ich kupić, możesz wykorzystać np. jogurt, ubitą śmietanę kremówkę, a nawet budyń. Pamiętaj o wyważeniu smaku, aby owoce pod kruszonką nie były ostatecznie ani zbyt słodkie, ani kwaśne. 

Jest jeszcze inny sposób, czyli podawanie deseru po schłodzeniu w lodówce. Wtedy sok, który puściły owoce, zamienia się w słodki i pyszny, gęsty syrop. Polecam ten sposób podania zwłaszcza w upalne lato. 

Śniadaniowa wersja, czyli owoce pod kruszonką owsianą

Masz ochotę na drugie śniadanie na słodko? W takim razie przygotuj inną wersję owoców pod kruszonką. Wykorzystaj płatki owsiane pomieszane z mąką owsianą. Jeśli jej nie masz, możesz zmiksować w malakserze płatki.

Zachowaj proporcję 1 szklanki płatków i 1 szklanki mąki, a następnie dodaj masło i cukier. Może być to drobna wersja lub cukier puder, a także erytrytol lub ksylitol. Jeśli lubisz, możesz dodać także płatki migdałowe czy pokruszone orzechy. Gdy już przygotujesz taką wersję kruszonki, postępuj według dalszej instrukcji, czyli wyłóż naczynie owocami, a na górę wyłóż przygotowaną masę i zapiekaj w piekarniku. Pamiętaj, by kontrolować czas zarumienienia kruszonki. Powinno wystarczyć 20-30 minut.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *