Pączki domowe – przepis krok po kroku

Pączki domowe - przepis krok po kroku

Zbliża się Tłusty Czwartek, a co za tym idzie – najlepszy dzień w roku dla wszystkich łasuchów! Choć ciasta i słodkie uwielbiam piec, a za ich jedzeniem nie przepadam, tak dobrego pączka nigdy nie odmówię!

Jak przygotować pączki domowej roboty?

Tak jak w przypadku innych wypieków drożdżowych, wszystko zależy od przygotowanego ciasta. Kluczem jest przygotowanie rozczynu w ciepłym mleku (nie gorącym), z dodatkiem mąki i cukru, a następnie powolne wyrabianie ciasta. Tłuszcz podaje się na samym końcu. Ciasto na pączki musi strzelać w rękach (albo w mikserze), czyli muszą pojawić się pęcherzyki powietrza, wtedy masz pewność, że jest dobrze wyrobione. Następnym krokiem jest wyrastanie ciasta pod ściereczką, w ciepłym miejscu, które powinno podwoić swoją objętość. Potem trzeba je ponownie wyrobić, przygotować spłaszczone kulki (nie za duże, w tłuszczu staną się jeszcze większe) i ponownie odstawić do wyrośnięcia. To idealny czas na rozgrzanie tłuszczu do pączków.

Z tego przepisu przygotujesz pączki, które są miękkie, puszyste i słodkie. W cieście użyte są świeże drożdże, żółtka, oczywiście mąka, mleko, cukier oraz tłuszcz. Smaży się je na mocno rozgrzanym oleju roślinnym, u mnie rzepakowym. Można też przygotować je na smalcu. Jeśli masz termometr do mierzenia temperatury jedzenia, zdecydowanie się przyda. Ja smażę je w oleju, który ma około 170 stopni Celsjusza. Od razu kiedy się rozgrzeje do tej temperatury, ustawiam płytę grzewczą w taki sposób, aby cały czas utrzymywała stałą temperaturę. W przypadku płyty gazowej, trzeba pamiętać, aby pączki smażyły się na średnim ogniu. Zbyt mocno rozgrzany tłuszcz – spali je, a za mało – sprawi, że w środku będą surowe.

Do smażenia używam głębokiej patelni – dzięki temu mieści się ich więcej niż w garnku.

ZOBACZ INNE PRZEPISY

Pojawia się wiele pytań odnośnie tego, jak zrobić pączki z piekarnika. Oczywiście można je przygotować w taki sposób, ale wtedy będą… drożdżówkami.

Nadziewanie pączków – przed smażeniem albo po smażeniu

Aby pączki domowe były smaczne, konieczne jest też nadzienie. Tu pozostawiam Ci pole do popisu – konfitury z wiśni, róży, śliwki – wszystko zależy od Twoich preferencji. Jak nadziewać pączki? Są na to dwa sposoby, obydwa już wypróbowałam i podzielę się opinią:

  • nadziewanie pączków przed smażeniem – po pierwszym wyrośnięciu nakładasz rozpłaszczone ciasto drożdżowe na dłoni, na to dodajesz łyżeczkę konfitury i zlepiasz całość w taki sposób, aby zrobić rozpłaszczoną kulkę; sposób jest bardzo prosty, ale trzeba uważać, aby zlepić dobrze ciasto na pączki – w innym razie, konfitura wypłynie i olej zacznie strzelać,
  • nadziewanie pączków po smażeniu – kiedy jeszcze są ciepłe; najlepiej robić to specjalną strzykawką; ten sposób bardziej mi odpowiada, ale trzeba się przygotować – jeśli konfitura ma kawałki owoców, zblendować je, aby przeszły przez strzykawkę do pączków.

Przepis na pączki domowe – krok po kroku

Składniki:

  • 3 i ⅓ szklanki mąki pszennej typ 550 + odrobina do podsypania,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 żółtek,
  • 50 g masła,
  • 40 g drożdży świeżych,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • odrobina soli,
  • konfitura do nadziewania,
  • 1 litr oleju roślinnego do smażenia.

Z pozostałych białek możesz przygotować mini bezy.

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Następnie dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru pudru. Rozetrzyj i odstaw przykryty rozczyn pod ściereczką na około 10 minut, aby zaczął “pracować”.
  2. Rozpuść masło.
  3. W tym czasie przesiej mąkę przez sito, dodaj żółtka, resztę cukru pudru, szczyptę soli. Dodaj rozczyn i zacznij wyrabianie ciasta – powoli. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj masło.
  4. Ciasto na pączki będzie miało dość rzadką konsystencję, ale nie przejmuj się tym. Jeśli nie będzie się dało w ogóle trzymać go w ręku, bo będzie “leciało”, dodaj odrobinę mąki.
  5. Posyp lekko ciasto drożdżowe na pączki mąką, odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
  6. Teraz czas na drugie wyrabianie. Uderz pięścią w ciasto na pączki, a następnie podziel je na dwie części. Każdą z nich wyłóż na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrabiaj. Podziel na małe części. Każdą z nich kulaj na stolnicy z odrobiną mąki, jeśli chcesz je nadziewać, ułóż placek ciasta na ręku, nałóż nadzienie i zlep. Stwórz spłaszczone kulki i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
  7. Zacznij rozgrzewać olej do 170 stopni. Układaj pączki jeden obok drugiego. Kiedy spód zacznie się rumienić, obróć je na drugą stronę. Dzieje się to po kilku minutach. Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione, a Ty tylko raz będziesz je obracać, a nie co chwilę – zrobi się jasna obręcz.
  8. Odsącz pączki z tłuszczu i odczekaj aż ostygną. Teraz czas na lukrowanie i jedzenie!

Jak zrobić lukier do pączków? Połącz odrobinę wody z cukrem pudrem i wymieszaj.


Spodobało się? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
Piszę odkąd pamiętam. Na co dzień prowadzę firmę, w której zajmuję się treściami marketingowymi. Uwielbiam spędzać czas w domu, z kubkiem kawy i ulubionym serialem. Zamieszkałam sama w wieku 18 lat i od tamtego momentu wypracowałam sobie wiele nawyków, które pozwalają na proste i przyjemne prowadzenie domu. I dlatego powstała Rozdomowiona! W ramach relaksu zajmuję się też rękodziełem - tworzę obrazy z mchu, które możesz zobaczyć w moim sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top