Uwielbiasz paprykę? W takim razie szukasz pewnie sposobu, jak cieszyć się jej smakiem także poza sezonem. Jest ich mnóstwo. Można ją zamarynować, przygotować bez octu, z olejem, miodem, na słodko czy na ostro. Zobacz moją propozycję. Taka papryka do słoików na zimę na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz oryginalne nuty przypraw korzennych, ponieważ w moim przepisie znajdziesz dodatek goździków i cynamonu.
Dlaczego warto przygotowywać paprykę konserwową?
To świetny sposób na zamknięcie ulubionego smaku lata w słoiku. Papryka do słoików na zimę zachowuje nie tylko swoje walory smakowe, ale i odżywcze. Poza tym, przygotowanie warzyw w ten sposób to okazja na zastosowanie ciekawych przypraw, co daje nietypowe połączenie smaków. Papryka w słodkiej zalewie, na którą przepis znajdziesz poniżej, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, kanapek, sałatek czy nawet past. Idealnie będzie komponować się np. do placków a’la pizza. Możesz też serwować ją jako przekąskę, kiedy będziesz robić szwedzki stół dla swoich gości albo deskę serów i wędlin.
Mój przepis bazuje na papryce marynowanej na słodko z octową nutą, z dodatkiem nietypowych przypraw: goździków i cynamonu. Taka przystawka świetnie sprawdzi się w zimowy dzień!
Przepis na paprykę do słoików na zimę
Zanim przystąpisz do przygotowań, upewnij się, czy masz wystarczającą liczbę słoików. Najlepiej zaopatrzyć się także w naklejki, na których napiszesz nazwę zaprawy oraz datę jej produkcji.
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
Zalewa:
- 1250 ml wody (5 szklanek)
- 250 ml octu 10% (1 szklanka)
- 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
- 3-4 goździki
- kawałek kory cynamonowej (ok. 3-4 cm)
- ½ łyżki soli
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze części, najlepiej na ćwiartki.
- W dużym garnku połącz wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól, goździki i cynamon. Doprowadź do wrzenia.
- Wrzuć paprykę do wrzącej zalewy i gotuj przez 5 minut.
- Gorącą paprykę przełóż do wcześniej wyparzonych i suchych słoików.
- Zalej wrzącą zalewą tak, aby całkowicie je przykryła.
- Słoiki szczelnie zakręć, odwróć do góry dnem i przykryj grubym ręcznikiem.
- Pozostaw paprykę do słoików na zimę do całkowitego wystygnięcia.
Jakie słoiki wybrać do przygotowywania papryki?
Nie masz doświadczenia w robieniu przetworów? W takim razie musisz wiedzieć o jednej bardzo ważnej rzeczy. Zarówno papryka do słoików na zimę, jak i inne zaprawy powinny być przygotowywane w nieuszkodzonych, szklanych pojemnikach, a zakrętki nie mogą mieć śladów rdzy. Dzięki temu nie będzie zagrożenia, że w słoiku pojawią się bakterie czy pleśń, a przechowywane pożywienie będzie bezpieczne. Poza tym uszkodzone słoiki mogą pękać podczas pasteryzacji.
Najlepiej wybrać słoiki szklane. Sprawdzą się zarówno te typu twist-off, jak i weck. Te pierwsze mają metalową zakrętkę, dzięki której można dobrze zamknąć zaprawy. Z kolei słoiki weck charakteryzują się szklanym wieczkiem i gumową uszczelką, która zapewnia szczelność.
Kolejną bardzo ważną zasadą jest, by słoiki do zapraw były dokładnie umyte i wysterylizowane. Pozwala to wyeliminować ryzyko, że we wnętrzu będą rozwijać się bakterie, powodujące psucie się przechowywanej żywności.
Kiedy najlepiej robić przetwory z papryki?
Odpowiedź brzmi prosto: w sezonie. Nie tylko warzywo smakuje wtedy najlepiej, ale można także kupić większą ilość w korzystnej cenie. Super, jeśli masz możliwość przygotowywania papryki w słodkiej zalewie ze swoich zapasów! Sezon na to warzywo trwa dosyć krótko. Najlepszy czas na przygotowywanie tego typu przetworów jest w sierpniu i wrześniu.
Zobacz także mój przepis na ogórki z papryką i cebulą w zalewie słodko-kwaśnej.
Jak przechowywać papryki w słoikach?
Wszelkie przetwory najlepiej ustawić w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Idealnie sprawdza się do tego piwnica czy spiżarnia, ale jeśli mieszkasz w bloku i do dyspozycji masz komórkę lokatorską, ustaw słoiki właśnie tam. W takich miejscach jest zazwyczaj chłodniej. Najlepsza temperatura to 10-15 stopni C. Jeśli nie korzystasz z wymienionych wyżej pomieszczeń, do przechowywania przetworów sprawdzi się także szafka w kuchni. Koniecznie musi być z drzwiczkami, ponieważ unikać trzeba miejsc nasłonecznionych oraz wilgotnych. Pamiętaj, że po otwarciu słoika paprykę należy przechowywać w lodówce!