Pieczarki z grilla z serem

Poznaj przepis na wegetariańskie danie z rusztu idealne dla miłośników grzybów! Pieczarki z grilla z serem smakują wyśmienicie i z pewnością nie będą sztampowym daniem. Zaskocz swoich domowników i gości grillowanymi pieczarkami.

Pieczarki faszerowane serem idealne na ruszt!

Aromatyczne pieczarki z grilla z serem gorgonzola na stałe zagościły wśród moich dań-pewniaków. Każdej wiosny przyrządzamy je na inaugurację sezonu grillowego. Za każdy razem smakują wyśmienicie i są doskonałą odskocznią od mięsnych dań z rusztu. Zobacz, jak je przygotować.

Przepis na pieczarki z grilla z serem

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek (im większe, tym łatwiej będzie je faszerować)
  • 300 g sera gorgonzola
  • 5 łyżeczek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posikanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • ⅔ czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczarki z grilla z serem to danie, którego przygotowanie jest bananie proste i nie zajmuje dużo czasu. Jego robienie najlepiej jest rozpocząć od przygotowania farszu. 
  1. Wszystkie warzywa i zioła umyj i osusz. Pietruszkę i szczypiorek posiekaj, gorgonzolę pokrusz. Pokrój w bardzo drobną kostkę paprykę. Wszystkie te składniki umieść w misce, dodaj oliwę oraz sok z cytryny i bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  1. Z umytych pieczarek wyciągnij nóżki i obierz kapelusze, jeśli jest taka potrzeba. W niewielkiej miseczce przygotuj marynatę do nich. Zmieszaj dokładnie olej rzepakowy, słodką paprykę i sól. Mieszanką tą posmaruj dokładnie kapelusze pieczarek od zewnątrz. 
  1. Grzyby posmarowane olejem z przyprawami połóż na rozgrzanym ruszcie (średni żar, kratka ustawiona na środkowej wysokości). Zacznij od grillowania wewnętrznej strony kapelusza. Kontroluj, czy grzyby nie przypiekają się zbyt mocno. Po około 3-4 minutach powinny być już odpowiednio ugrillowane, więc przewróć je na drugą stronę – kapeluszem do dołu.
  2. Od razu po odwróceniu kapeluszy do środka pieczarek włóż farsz i grilluj przez kolejne 10-12 minut.

Z czym podawać grillowane pieczarki?

Danie to smakuje wyśmienicie bez dodatków, ale też w towarzystwie lekkich sałatek grillowych (np. z miksu sałat i wiosennych warzyw) czy grillowanych warzyw. Ciekawym pomysłem jest też posypanie pieczarek z grilla z serem (po zdjęciu z rusztu) ziarnami słonecznika lub przygotowanie sosu czosnkowego bądź ziołowego i delikatne polanie nim dania. Sos nada wyrazistości, pamiętaj jednak, że nie każdy lubi tego typu dodatki i bezpieczniejsze może okazać się podanie go w pojemniku do dipów.

>Zobacz też: Najlepsza sałatka z makaronem i kurczakiem, jaką jadłam

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!