Poznaj przepis na wegetariańskie danie z rusztu idealne dla miłośników grzybów! Pieczarki z grilla z serem smakują wyśmienicie i z pewnością nie będą sztampowym daniem. Zaskocz swoich domowników i gości grillowanymi pieczarkami.
Pieczarki faszerowane serem idealne na ruszt!
Aromatyczne pieczarki z grilla z serem gorgonzola na stałe zagościły wśród moich dań-pewniaków. Każdej wiosny przyrządzamy je na inaugurację sezonu grillowego. Za każdy razem smakują wyśmienicie i są doskonałą odskocznią od mięsnych dań z rusztu. Zobacz, jak je przygotować.
Przepis na pieczarki z grilla z serem
Składniki:
- 8 dużych pieczarek (im większe, tym łatwiej będzie je faszerować)
- 300 g sera gorgonzola
- 5 łyżeczek oleju rzepakowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posikanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- ⅔ czerwonej papryki
- ½ łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pieczarki z grilla z serem to danie, którego przygotowanie jest bananie proste i nie zajmuje dużo czasu. Jego robienie najlepiej jest rozpocząć od przygotowania farszu.
- Wszystkie warzywa i zioła umyj i osusz. Pietruszkę i szczypiorek posiekaj, gorgonzolę pokrusz. Pokrój w bardzo drobną kostkę paprykę. Wszystkie te składniki umieść w misce, dodaj oliwę oraz sok z cytryny i bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Z umytych pieczarek wyciągnij nóżki i obierz kapelusze, jeśli jest taka potrzeba. W niewielkiej miseczce przygotuj marynatę do nich. Zmieszaj dokładnie olej rzepakowy, słodką paprykę i sól. Mieszanką tą posmaruj dokładnie kapelusze pieczarek od zewnątrz.
- Grzyby posmarowane olejem z przyprawami połóż na rozgrzanym ruszcie (średni żar, kratka ustawiona na środkowej wysokości). Zacznij od grillowania wewnętrznej strony kapelusza. Kontroluj, czy grzyby nie przypiekają się zbyt mocno. Po około 3-4 minutach powinny być już odpowiednio ugrillowane, więc przewróć je na drugą stronę – kapeluszem do dołu.
- Od razu po odwróceniu kapeluszy do środka pieczarek włóż farsz i grilluj przez kolejne 10-12 minut.
Z czym podawać grillowane pieczarki?
Danie to smakuje wyśmienicie bez dodatków, ale też w towarzystwie lekkich sałatek grillowych (np. z miksu sałat i wiosennych warzyw) czy grillowanych warzyw. Ciekawym pomysłem jest też posypanie pieczarek z grilla z serem (po zdjęciu z rusztu) ziarnami słonecznika lub przygotowanie sosu czosnkowego bądź ziołowego i delikatne polanie nim dania. Sos nada wyrazistości, pamiętaj jednak, że nie każdy lubi tego typu dodatki i bezpieczniejsze może okazać się podanie go w pojemniku do dipów.
>Zobacz też: Najlepsza sałatka z makaronem i kurczakiem, jaką jadłam