Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą

Pyry, kartofle, bulwy – choć mówi się różnie, chodzi o to samo, czyli o pyszne ziemniaki. Dziś przedstawiam Ci je w innej odsłonie, prosto z piekarnika. Sprawdź przepis na pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą!

Przepis na pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą

Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą możesz podać jako danie główne, ciepłą kolację albo rozgrzewającą potrawę jesienią lub zimą. Nie dość, że wyglądają obłędnie to jeszcze nieźle smakują.

Przygotowywanie tej potrawy podzielone jest na dwa główne zadania. Pierwszym z nich jest upieczenie ziemniaków, a potem zapiekanie ich wraz z farszem w taki sposób, aby ser stopniał. Ja zazwyczaj podaję pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą jako danie główne, bez dodatków. Koniecznym jednak składnikiem jest kwaśna śmietana!

Składniki na dwie porcje:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 150 g boczku wędzonego (może być trochę więcej),
  • 100 g sera tartego,
  • 2 łyżka masła,
  • 3 łyżki śmietany 18% + odrobina do podania,
  • odrobina tłuszczu do podsmażenia farszu,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek granulowany.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z grzałkami góra i dół.
  2. Ziemniaki dokładnie opłucz i wyszoruj. Wysusz ręcznikiem papierowym.
  3. Każdy ziemniak skrop oliwą, oprósz solą i zamknij szczelnie folią aluminiową. Ułóż na blaszce, włóż do piekarnika i piecz około godziny. Jeśli po przekrojeniu, ziemniak w środku będzie nadal surowy i twardy, piecz dłużej.
  4. W tym czasie przygotuj farsz. Boczek podsmaż wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Kiedy ziemniaki będą gotowe, przekrój je na pół. Za pomocą łyżeczki, wydrąż miąższ, zostawiając odrobinę przy samej skórce.
  6. Dodaj miąższ do farszu, do tego wrzuć śmietanę i masło. Przypraw całość pietruszką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
  7. Farszem wypełnij ziemniaki, posyp żółtym serem i wstaw jeszcze do piekarnika na około 15-20 minut.
  8. Podawaj z kwaśną śmietaną.
  9. Smacznego!
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!