Pyry, kartofle, bulwy – choć mówi się różnie, chodzi o to samo, czyli o pyszne ziemniaki. Dziś przedstawiam Ci je w innej odsłonie, prosto z piekarnika. Sprawdź przepis na pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą!
Przepis na pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą
Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą możesz podać jako danie główne, ciepłą kolację albo rozgrzewającą potrawę jesienią lub zimą. Nie dość, że wyglądają obłędnie to jeszcze nieźle smakują.
Przygotowywanie tej potrawy podzielone jest na dwa główne zadania. Pierwszym z nich jest upieczenie ziemniaków, a potem zapiekanie ich wraz z farszem w taki sposób, aby ser stopniał. Ja zazwyczaj podaję pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą jako danie główne, bez dodatków. Koniecznym jednak składnikiem jest kwaśna śmietana!
Składniki na dwie porcje:
- 3 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 150 g boczku wędzonego (może być trochę więcej),
- 100 g sera tartego,
- 2 łyżka masła,
- 3 łyżki śmietany 18% + odrobina do podania,
- odrobina tłuszczu do podsmażenia farszu,
- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek granulowany.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z grzałkami góra i dół.
- Ziemniaki dokładnie opłucz i wyszoruj. Wysusz ręcznikiem papierowym.
- Każdy ziemniak skrop oliwą, oprósz solą i zamknij szczelnie folią aluminiową. Ułóż na blaszce, włóż do piekarnika i piecz około godziny. Jeśli po przekrojeniu, ziemniak w środku będzie nadal surowy i twardy, piecz dłużej.
- W tym czasie przygotuj farsz. Boczek podsmaż wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Odstaw do wystygnięcia.
- Kiedy ziemniaki będą gotowe, przekrój je na pół. Za pomocą łyżeczki, wydrąż miąższ, zostawiając odrobinę przy samej skórce.
- Dodaj miąższ do farszu, do tego wrzuć śmietanę i masło. Przypraw całość pietruszką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
- Farszem wypełnij ziemniaki, posyp żółtym serem i wstaw jeszcze do piekarnika na około 15-20 minut.
- Podawaj z kwaśną śmietaną.
- Smacznego!