Pieczone ziemniaki z grilla w folii i bez – poznaj przepis

Ziemniaki pieczone w żarze dopalającego się ogniska to smak dzieciństwa osób, których dzieciństwo przypada na lata 90. XX wieku. Ten prosty przysmak na tyle utkwił mi w pamięci, że wracam do niego od czasu do czasu. Oczywiście danie to zmodyfikowałam – zazwyczaj nie przygotowuję go w tak „surowej” wersji jak w dzieciństwie i stawiam raczej na pieczone ziemniaki z grilla w folii, jednak podobny aromat przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Wypróbuj mój sposób na to proste danie!

Przepis na pieczone ziemniaki z grilla w folii

W tym sezonie wypróbuj koniecznie pieczone ziemniaki z grilla w folii. Zdecydowanie warto przygotować ten pyszny i prosty posiłek, gdyż smakuje wyśmienicie jako dodatek do innych  dań z grilla i jako potrawa występująca w głównej roli. Przygotowanie ich jest banalnie proste i potrzebujesz zaledwie kilku składników – zobacz, co jest potrzebne do podstawowej wersji tego dania.

  1. Dokładnie umyj ziemniaki i osusz. Nakłuj ich skórkę widelcem (nie musi być głęboko) i posmaruj cienko miękkim masłem. Tak przygotowane ziemniaki zawiń szczelnie w folię aluminiową i połóż na ruszcie. Grilluj do miękkości (przez około 25 minut). Takie pieczone ziemniaki z grilla w folii bez gotowania wyśmienicie smakują oprószone delikatnie solą. 
  2. Jeśli jednak szukasz nieco bardziej wyszukanego sposobu na przyrządzenie tego warzywa na grillu, sprawdź mój przepis na pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym. 

    Ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym

    Pieczone ziemniaki o czosnkowym aromacie i smaku – niebanalne wydanie prostej potrawy, które wznosi ją na wyższy poziom. Przygotowanie jest nadal bardzo proste i szybkie. Nie wymaga też zaopatrywania się w mało popularne składniki, to tak naprawdę nieco rozbudowana wersja powyższego przepisu.

    Pieczone ziemniaki o czosnkowym aromacie i smaku – niebanalne wydanie prostej potrawy, które wznosi ją na wyższy poziom. Przygotowanie jest nadal bardzo proste i szybkie. Nie wymaga też zaopatrywania się w mało popularne składniki, to tak naprawdę nieco rozbudowana wersja powyższego przepisu.

    Składniki:

    • 5 ziemniaków średniej wielkości
    • 50 g masła
    • 4-5 ząbków czosnku
    • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • folia aluminiowa
    • sól do smaku

    Przygotowanie:

    1. Zanim przystąpisz do przygotowywania ziemniaków z grilla, wyciągnij z lodówki masło, by zmiękło. Do miękkiego już tłuszczu dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek i wymieszaj dokładnie. Jeśli masło czosnkowe będzie zbyt mało wyraziste, dopraw je do smaku solą.
    1. Ziemniaki umyj i osusz. Koniecznie wybierz warzywa średniej wielkości, by łatwiej było je upiec do miękkości bez obawy przypalenia. W każdym ziemniaku wykrój w środku niewielki otwór (nie na wylot) i umieść w nim nieco masła czosnkowego, a następnie zawiń całość w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki umieść na grillu, zadbaj koniecznie o to, by nie kłaść warzywa stroną z masłem czosnkowym zwróconą do rusztu. 
    1. Ziemniaki piecz do miękkości. Powinno to trwać około 20-25 minut. Co jakiś czas sprawdzaj widelcem poziom ich miękkości. Gdy będą odpowiednio wypieczone, zdejmij je z rusztu i podawaj jeszcze ciepłe.

    Faszerowane ziemniaki z grilla w folii – odrobina ekstrawagancji na ruszcie

    Pieczone ziemniaki z grilla w folii nie muszą być nudne! Masło czosnkowe doskonale urozmaica to danie, ale to nie jedyny sposób na zadanie mu szyku. Jeśli szukasz bardziej wyszukanej wersji tego prostego dania, wypróbuj faszerowane ziemniaki z grilla w folii. 

    Składniki:

    • 8 dużych ziemniaków
    • 8 plastrów kiełbasy salami
    • 8 plastrów żółtego sera
    • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 2 łyżki masła
    • ½ czerwonej papryki
    • 1 łyżka ulubionej przyprawy do grilla
    • folia aluminiowa

    Przygotowanie:

    1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Gdy warzywa będą miękkie, odcedź je i odstaw do przestudzenia. W tym czasie pokrój na drobną kostkę salami, ser i czerwoną paprykę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a szczypiorek posiekaj. Wymieszaj wszystko z dodatkiem przyprawy do grilla.
    1. Obierz ugotowane ziemniaki, przetnij wzdłuż na pół i wydrąż nieco, by zyskać miejsce na umieszczenie farszu. Ziemniaki (jeszcze bez dodatków) podpiecz na gorącym ruszcie. Początkowo ułóż je wydrążoną stroną w dół. Gdy się nieco zarumienią, zdejmuj je z rusztu i każdą połówkę ziemniaka wydrążoną częścią do góry połóż na oddzielnym kawałku folii aluminiowej.
    1. Do zagłębienia w ziemniaku dodaj około ¼ łyżki masła. Warzywo będzie jeszcze gorące po zdjęciu z rusztu, więc masło roztopi się niemal natychmiast. Na tak przygotowanego ziemniaka wyłóż farsz, przykryj drugą połówką ziemniaka, zawiń w folię aluminiową i ponownie umieść na grillu. Podpiekaj z każdej strony po około 5-7 minut.
    1. Tak przygotowane ziemniaki z grilla faszerowane serem, kiełbasą salami i papryką prezentują się niezwykle ciekawie i są bardzo apetyczne. Zapach tego dania zdecydowanie zachęca do spróbowania nawet największych miłośników grillowania w tradycyjnym wydaniu. Przekonaj się, że tak przygotowane pieczone ziemniaki z grilla w folii staną się stałym elementem na Waszym ruszcie!

    >Zobacz też: Banany z grilla – wypróbuj ten przepis!

    Rozdomowiona Joanna Brzykcy

    Asia Brzykcy

    Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!