Wiesz, że uwielbiam proste przepisy na obiad, prawda? Dlatego i tym razem będzie szybko, no i pysznie. Tym razem przedstawiam pieczony filet z kurczaka w papryce słodkiej i ostrej. Do tego serwuję sos na bazie jogurtu naturalnego.
Jak zrobić pieczony filet z kurczaka, aby nie był suchy?
Jeśli nie masz pomysłu na obiad i nie chcesz stać zbyt długo w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotowanie mięsa trwa dosłownie chwilę, a potem robi się samo w piekarniku. W trakcie pieczenia fileta z kurczaka, warto go podlewać powstałym sokiem. Nie ustawiaj też zbyt wysokiej temperatury, 180 stopni wystarczy.
Przepis na pieczonego fileta z kurczaka
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 średnia cebula,
- łyżeczka musztardy,
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju,
- dwie łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- odrobina soku z cytryny,
- pietruszka, sól, pieprz
Składniki na sos jogurtowy:
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego o łagodnym smaku,
- łyżeczka musztardy (może być sarepska lub delikatesowa),
- odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz, pietruszka.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z grzaniem góra i dół.
- Pokrój cebulę w piórka.
- Pokrój fileta z kurczaka tak, aby były z niego małe kotleciki. Ja kroję go kilkakrotnie wzdłuż, aby mieć cieńsze mięso.
- Posól i popieprz filety z jednej oraz z drugiej strony.
- W małej miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj paprykę słodką i ostrą, dodaj pietruszkę do smaku (nie za dużo), musztardę, sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek albo oleju. Powinna się zrobić papka.
- Nałóż odrobinę marynaty na każdy filet. Nie musi być jej dużo, wystarczy, że odpowiednio rozsmarujesz z jednej i z drugiej strony.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą z oliwek albo olejem. Ułóż cebulę, filety z kurczaka i delikatnie podlej całość tłuszczem.
- Piecz 30-40 minut pod przykryciem, a potem 10 minut bez przykrycia. Pod koniec możesz też włączyć funkcję grilla na kilka minut, ale nie przesadzaj z nią, aby mięso nie zrobiło się twarde.
- Przygotuj sos: wymieszaj jogurt naturalny, musztardę, sok z cytryny i dopraw całość solą, pieprzem i pietruszką.
- Smacznego! :)