Pieczony schab w całości z sosem musztardowym

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na obiad, ale nie chcesz, by danie było nudne. Postaw na pieczony schab w całości z sosem musztardowym. Połączenie niezwykłych i niebanalnych smaków z pewnością zaskoczy domowników lub Twoich gości. Przygotuj schab w nowej odsłonie. Jest to zdecydowanie super pomysł na szybki, ale i smaczny posiłek. Zobacz koniecznie ten przepis!

Przygotuj smaczny, pieczony schab w całości z sosem musztardowym

Musztarda, miód oraz czosnek, to świetne i zaskakujące połączenie. Całość wypada naprawdę smacznie, wszystko jest zrównoważone i delikatne. Schab w tak przygotowanej marynacie z pewnością będzie wyborny, a także okaże się czymś całkiem nowym w Twojej kuchni. Jeśli do tej pory nie przygotowywałaś mięsa z dodatkiem słodyczy, to warto poeksperymentować. Nie musisz obawiać się, jeśli nie przepadasz za słodkimi produktami i potrawami, ponieważ nie jest to tutaj mocno wyczuwalne. Podkreśli smak i soczystość samego mięsa. Sprawi, że idealnie będzie rozpadać się w ustach.

>> Zobacz też: Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów!

Przepis na pieczony schab w całości z sosem musztardowym

Składniki:

  • schab w całości (około 1,5 kg)
  • 4 łyżki musztardy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę. Przeciśnij czosnek przez praskę.
  2. Połącz musztardę z olejem, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
  3. Powstałą mieszanką natrzyj schab i włóż go do lodówki na minimum godzinę.
  4. Nagrzej piekarnik do 190 stopni, ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Podlej je delikatnie wodą (około 1/3 szklanki).
  5. Piecz przez półtorej godziny, jeśli zacznie się podpiekać, to zakryj folią aluminiową. 
  6. Co jakiś czas podlej tworzącym się sosem.

Po wyciągnięciu mięsa przygotuj sos. Po wyjęciu schabu z piekarnika, na dnie naczynia jest sporo esencjonalnego sosu. Przelej go do małego garnuszka, dodaj odrobinę mąki i zagotuj.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!