Pierniczki świąteczne – przepis. Miękkie i puszyste

Nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków domowej roboty. Od lat robię je z rozmaitych przepisów, ale zawsze wychodziły nie do końca udane. Czasem za twarde, innym razem zbyt kruche. W końcu wypracowałam idealny przepis na pierniczki świąteczne, które możesz przygotować zarówno z wyprzedzeniem, jak i tuż przed świętami.

Przepis na pierniczki świąteczne

Z podanego przepisu wyszło mi ponad 200 pierniczków świątecznych, więc możesz spokojnie podzielić składniki na pół. Mimo wszystko rozchodzą się w tak szybkim tempie, że warto przygotować ich znacznie więcej, a nawet zapakować jako prezent na Boże Narodzenie dla bliskich.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 g cukru (będziesz go dodawać partiami, dlatego od razu możesz przygotować sobie podział na 1 szklankę, 1/2 szklanki i pozostałą część)
  • 200 ml maślanki
  • 340 g masła w pokojowej temperaturze
  • 50 g kakao
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • pół torebki proszku do pieczenia
  • półtorej łyżeczki sody rozpuszczonej w odrobinie mleka
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • anyż (ja rozdrobniłam moździerzem dwie gwiazdki)

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od zagotowania maślanki wraz z 1 szklanką cukru. Przez cały czas mieszaj, aż masa odrobinę zgęstnieje, a kolor zrobi się ciemniejszy. Odstaw.
  2. Na małej patelni rozpuść miód wraz z połową szklanki cukru i podgrzewaj do momentu, kiedy masa zrobi się brązowa. Przelej od razu do ciepłej jeszcze maślanki i wymieszaj.
  3. Dodaj do powstałej masy pozostałą część cukru, kakao, masło, rozdrobniony anyż oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  4. Jajka zmiksuj na puszystą, jasną masę. Powinna zwiększyć swoją objętość. Dodaj do ostudzonej przygotowanej wcześniej masy i zamieszaj. Możesz to robić energicznie rózgą (samodzielnie) albo z pomocą miksera z końcówką do ucierania.
  5. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do masy na pierniczki świąteczne.
  6. Na końcu dodaj sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i wymieszaj.
  7. Na tym etapie konsystencja będzie mało zbita, ale nie martw się. Włóż ją do lodówki i odczekaj najlepiej kilka albo kilkanaście godzin, aby masa stwardniała.
  8. Ciasto rozwałkowuj na grubość około centymetra. Na blaszce układaj je w odstępach w taki sposób, aby mogło swobodnie powiększyć swoją objętość. Podczas pieczenia urosną i zrobią się bardziej puszyste.
  9. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, grzałka góra i dół. Piecz każdą partię przez 10-12 minut.

Masz mniej czasu? W punkcie pierwszym możesz od razu zagotować maślankę wraz z całą ilością cukru. Do ciepłej jeszcze masy dodaj miód oraz resztę składników z punktu 3 i wymieszaj. Kontynuuj od punktu 4.

Ten przepis na pierniczki świąteczne możesz także wykorzystać jako zrobienie ciasteczek z dziurką do dekoracji na choinkę. Wystarczy, że na końcu pięknie ozdobisz je lukrem, a także przewiążesz wstążeczką. Jeśli chcesz, wykorzystaj również przepis na piernik w czekoladzie w ekspresowej wersji.

Czego potrzebujesz do zrobienia idealnych pierniczków świątecznych?

Na pewno, żeby zrobić pierniczki świąteczne, potrzebujesz trochę wolnego czasu, który spędzisz w kuchni. Samo wyrabianie ciasta nie jest aż tak wymagające, ale później ich wykrawanie i pieczenie już bardziej. Ciasto na pierniczki potrzebuje też czasu, aby stwardniało w lodówce. Trzeba zatem uzbroić się w cierpliwość i je schłodzić.

pierniczki świąteczne przepis

Zanim rozpoczniesz, upewnij się, że masz wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach. Przygotowanie misek, miarki, wałka i foremki do wykrawania pierniczków na początku pozwoli Ci skupić się na samym procesie pieczenia, zamiast tracić czas na szukanie narzędzi w trakcie pracy.

Uwaga!

Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie wcześniej i nie czekać kilku lub kilkunastu godzin, włóż ciasto na pierniczki świąteczne do zamrażalnika na 30 minut. To wystarczy, aby stwardniało i nadawało się do wałkowania.

Rozwałkowywanie ciasta na równą grubość to również ważny krok, który wpływa na wygląd i równomierne pieczenie pierniczków. Staraj się utrzymać grubość około 1 centymetra, co pozwoli pierniczkom uzyskać puszystą, miękką konsystencję. Aby uniknąć przyklejania się ciasta do wałka, oprósz je delikatnie mąką, ale nie przesadzaj, by nie zmieniać proporcji składników.

Ten przepis możesz wykorzystać zarówno tuż przed samymi świętami Bożego Narodzenia, jak i wcześniej (np. kilka tygodni przed Wigilią). Pierniczki od razu są miękkie i puszyste, więc gotowe do jedzenia. Wystarczy, że je udekorujesz według własnych preferencji, np. z pomocą lukru z cukru pudru i wody albo królewskiego. Pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Skorzystaj ze świątecznych puszek, szklanych słoików albo zwykłych pojemników, które nadają się do żywności.

Jak piec pierniczki świąteczne, aby były miękkie i puszyste?

Jeśli chcesz, aby Twoje pierniczki świąteczne były miękkie i puszyste, pamiętaj o kilku zasadach. Przede wszystkim nie wycinaj zbyt cienkich ciasteczek. Mimo że one urosną w piekarniku, to mogą wyjść twarde. Potem trzeba kombinować z wrzucaniem jabłka do pojemnika lub wykorzystując inne domowe sposoby. U mnie ten pierwszy się nie sprawdził, bo część nadal była twarda, a pozostała aż zbyt przemoczona.

Do tego wybierz foremki o podobnej wielkości, aby pierniczki świąteczne piekły się równomiernie. Ułóż je na blaszce z zachowaniem odstępów – ciasteczka urosną podczas pieczenia, więc zbyt bliskie ułożenie może skutkować ich sklejeniem.

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam ten moment. Piękny, unoszący się w powietrzu korzenny smak pierniczków świątecznych od razu poprawia mi humor. Przy okazji zrób sobie jesienną herbatkę rozgrzewającą o smaku owoców leśnych i ciesz się z domowych wypieków.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!