Pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą

Pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą

Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu osób. Najczęściej jemy je z mięsem, serem, na słodko, czy z owocami. Jednak pierogi można przygotować również na inny sposób. Pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą to nowa odsłona tradycyjnego dania. Nie tylko ma bogaty i wyrazisty smak, ale również wygląda wytwornie. Tak przygotowaną potrawę możesz podać w ciągu dnia na obiad. Zobacz koniecznie ten przepis!

Nowa odsłona tradycyjnego dania – pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, podaj im oryginalne danie, które zazwyczaj nie pojawia się na stole. Pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą są czymś zdecydowanie innym niż nasze tradycyjne pierogi. Przygotuj taki posiłek dla miłośnika pierogów, możesz mieć pewność, że również zakocha się w tej odsłonie. Co najważniejsze danie można bardzo łatwo przygotować. Pieczenie pierogów w piekarniku sprawia, że nabierają ładnego, złocistego koloru i są delikatnie chrupiące. Sam farsz robi ogromną furorę i nadaje smaku tej potrawie.

>> Zobacz też: Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem

Przepis na pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki typu 500 + odrobina do podsypania,
  • 300 ml letniego mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 jajka,
  • 10 g drożdży suszonych (albo ok. 35 g drożdży świeżych)
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Składniki na farsz

  • 150 g pieczarek,
  • cebula,
  • papryka,
  • 150 g tartego sera,
  • przyprawy: papryka słodka, natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn na pierogi pieczone w piekarniku. Drożdże rozpuść w 1/4 szklanki letniego mleka – musi być ciepłe, ale nie gorące. Dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
  2. Jeśli korzystasz z drożdży instant, zacznij od tego punktu.
  3. Rozpuść masło i poczekaj, aż wystygnie.
  4. Przesianą mąkę połącz z rozczynem, dodaj resztę składników i zacznij wyrabiać robotem lub ręką. Podczas wyrabiania dodaj rozpuszczony tłuszcz.
  5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, nie przejmuj się, jeśli będzie bardzo gęste i lepiące.
  6. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę, paprykę i pieczarki pokrój w kostkę.
  7. Podsmaż na patelni, dopraw przyprawami i odstaw.
  8. Dodaj do farszu tarty ser i wymieszaj.
  9. Ciasto ponownie wyrabiaj z dodatkiem mąki, aż będzie elastyczne i miękkie. Rozwałkuj. 
  10. Uformuj małe okrągłe placki, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  11. Nałóż farsz i zlep pierogi pieczone, tak jak lubisz. Opcjonalnie posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  12. Piecz w 200 stopniach bez termoobiegu około 15-20 minut.
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Dom to moje główne centrum dowodzenia! Tutaj pracuję w content marketingu, tworzę obrazy z chrobotka reniferowego, gotuję, oglądam seriale oraz spełniam kreatywne aranżacyjne pomysły. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie i obserwując mieszkańców. Skąd pomysł na Rozdomowioną? Gdy miałam 18 lat zamieszkałam sama i od tamtej pory wyrobiłam sobie wiele organizacyjnych nawyków. Mam nadzieję, że je wykorzystasz, aby przyjemniej i sprawniej dbać o dom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top