Pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą

Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu osób. Najczęściej jemy je z mięsem, serem, na słodko, czy z owocami. Jednak pierogi można przygotować również na inny sposób. Pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą to nowa odsłona tradycyjnego dania. Nie tylko ma bogaty i wyrazisty smak, ale również wygląda wytwornie. Tak przygotowaną potrawę możesz podać w ciągu dnia na obiad. Zobacz koniecznie ten przepis!

Nowa odsłona tradycyjnego dania – pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, podaj im oryginalne danie, które zazwyczaj nie pojawia się na stole. Pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą są czymś zdecydowanie innym niż nasze tradycyjne pierogi. Przygotuj taki posiłek dla miłośnika pierogów, możesz mieć pewność, że również zakocha się w tej odsłonie. Co najważniejsze danie można bardzo łatwo przygotować. Pieczenie pierogów w piekarniku sprawia, że nabierają ładnego, złocistego koloru i są delikatnie chrupiące. Sam farsz robi ogromną furorę i nadaje smaku tej potrawie.

>> Zobacz też: Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem

Przepis na pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki typu 500 + odrobina do podsypania,
  • 300 ml letniego mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 jajka,
  • 10 g drożdży suszonych (albo ok. 35 g drożdży świeżych)
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Składniki na farsz

  • 150 g pieczarek,
  • cebula,
  • papryka,
  • 150 g tartego sera,
  • przyprawy: papryka słodka, natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn na pierogi pieczone w piekarniku. Drożdże rozpuść w 1/4 szklanki letniego mleka – musi być ciepłe, ale nie gorące. Dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
  2. Jeśli korzystasz z drożdży instant, zacznij od tego punktu.
  3. Rozpuść masło i poczekaj, aż wystygnie.
  4. Przesianą mąkę połącz z rozczynem, dodaj resztę składników i zacznij wyrabiać robotem lub ręką. Podczas wyrabiania dodaj rozpuszczony tłuszcz.
  5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, nie przejmuj się, jeśli będzie bardzo gęste i lepiące.
  6. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę, paprykę i pieczarki pokrój w kostkę.
  7. Podsmaż na patelni, dopraw przyprawami i odstaw.
  8. Dodaj do farszu tarty ser i wymieszaj.
  9. Ciasto ponownie wyrabiaj z dodatkiem mąki, aż będzie elastyczne i miękkie. Rozwałkuj. 
  10. Uformuj małe okrągłe placki, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  11. Nałóż farsz i zlep pierogi pieczone, tak jak lubisz. Opcjonalnie posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  12. Piecz w 200 stopniach bez termoobiegu około 15-20 minut.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!