Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu osób. Najczęściej jemy je z mięsem, serem, na słodko, czy z owocami. Jednak pierogi można przygotować również na inny sposób. Pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą to nowa odsłona tradycyjnego dania. Nie tylko ma bogaty i wyrazisty smak, ale również wygląda wytwornie. Tak przygotowaną potrawę możesz podać w ciągu dnia na obiad. Zobacz koniecznie ten przepis!
Nowa odsłona tradycyjnego dania – pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, podaj im oryginalne danie, które zazwyczaj nie pojawia się na stole. Pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą są czymś zdecydowanie innym niż nasze tradycyjne pierogi. Przygotuj taki posiłek dla miłośnika pierogów, możesz mieć pewność, że również zakocha się w tej odsłonie. Co najważniejsze danie można bardzo łatwo przygotować. Pieczenie pierogów w piekarniku sprawia, że nabierają ładnego, złocistego koloru i są delikatnie chrupiące. Sam farsz robi ogromną furorę i nadaje smaku tej potrawie.
>> Zobacz też: Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem
Przepis na pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki typu 500 + odrobina do podsypania,
- 300 ml letniego mleka,
- 50 g masła,
- 2 jajka,
- 10 g drożdży suszonych (albo ok. 35 g drożdży świeżych)
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru.
Składniki na farsz:
- 150 g pieczarek,
- cebula,
- papryka,
- 150 g tartego sera,
- przyprawy: papryka słodka, natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany.
Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn na pierogi pieczone w piekarniku. Drożdże rozpuść w 1/4 szklanki letniego mleka – musi być ciepłe, ale nie gorące. Dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
- Jeśli korzystasz z drożdży instant, zacznij od tego punktu.
- Rozpuść masło i poczekaj, aż wystygnie.
- Przesianą mąkę połącz z rozczynem, dodaj resztę składników i zacznij wyrabiać robotem lub ręką. Podczas wyrabiania dodaj rozpuszczony tłuszcz.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia, nie przejmuj się, jeśli będzie bardzo gęste i lepiące.
- W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę, paprykę i pieczarki pokrój w kostkę.
- Podsmaż na patelni, dopraw przyprawami i odstaw.
- Dodaj do farszu tarty ser i wymieszaj.
- Ciasto ponownie wyrabiaj z dodatkiem mąki, aż będzie elastyczne i miękkie. Rozwałkuj.
- Uformuj małe okrągłe placki, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
- Nałóż farsz i zlep pierogi pieczone, tak jak lubisz. Opcjonalnie posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Piecz w 200 stopniach bez termoobiegu około 15-20 minut.