Próbowałaś już tradycyjnych polskich dań w nowoczesnych odsłonach? A wiesz co to są panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis!
Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone
Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa się także calzone. A to już na pewno jest Ci znane! :)
Przepis na około 20 sztuk:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550),
- 300 ml ciepłej wody,
- opakowanie drożdży instant (około 8 g),
- pół łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- olej lub oliwa z oliwek – tyle, aby było możliwe smażenie na głębokim tłuszczu.
Farsz:
- 400-500 g filetów z kurczaka,
- 200 g pieczarek,
- 150 g tartego sera mozarella,
- 1 cebula,
- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek.
Przygotowanie:
- Do ciepłej wody wsyp drożdże instant, łyżeczkę mąki oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
- Resztę składników wymieszaj, dodaj przygotowany rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto na pierogi smażone. Kiedy będzie gotowe, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- W tym czasie możesz przygotować farsz. Filety z kurczaka pokrój bardzo drobno. Oprósz solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę pokrój drobno.
- Podsmaż filety z kurczaka, a następnie dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem, a także pietruszką i czosnkiem. Na samym końcu dodaj tarty ser, zmniejsz ogień i wymieszaj farsz.
- Kiedy ciasto urośnie i będzie miękkie, sprężyste oraz jednolite, dokładnie rozwałkuj je.
- Wykrój okrągłe małe placki i na środku umieść łyżkę farszu. Zlep je w taki sposób, aby nie rozkleiły się podczas smażenia. Kiedy przygotujesz wszystkie pierogi do smażenia, odstaw je jeszcze na moment i przykryj ścierką, aby lekko podrosły.
- W garnku rozgrzej olej w taki sposób, aby podczas smażenia, pierogi nie dotykały dna.
- Umieszczaj w garnku pierogi po kolei i smaż tak, aby zarumieniły się z jednej i z drugiej strony.
- Gotowe! :)
Pierogi smażone, czyli panzerotti czy calzone świetnie smakują z sosem czosnkowym lub BBQ.