Pleśniak to popularne ciasto, do którego można dodać właściwie każde owoce, w zależności od sezonu. Jest lekkie i pasuje do każdej okazji. U mnie sprawdził się dżem z owoców leśnych, który dodał kwaskowatości całemu ciastu. Pleśniak przypadł mi do gustu, chociaż na początku miałam wrażenie, że robi się go bardzo długo – myliłam się!

Przepis składa się z trzech prostych etapów: przygotowania kruchego ciasta, pianki oraz pieczenia. Ten ostatni moment, kiedy wyciąga się go pachnącego z piekarnika… mmm cudo! Przygotowany jest na blachę o wymiarach 21x24cm.

Przepis na pleśniak

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 6 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 1 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 słoik dżemu z owoców leśnych/owoce sezonowe

Przygotowanie:

  1. Na początek kruche ciasto. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać do niej zimne masło pokrojone w kostkę, 2/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Zacząć wyrabiać kruche ciasto – jak zrobić to idealnie? Ja korzystam z robota kuchennego i jego mieszadła, ale można też ręcznie. Trzeba zrobić to dość szybko, a ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Dodać do masy same żółtka i łyżkę śmietany. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aby wszystkie składniki się połączyły. Musi być gładkie. Podzielić je na dwie części. Pierwszą z nich wyłożyć do prostokątnej blachy, którą wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Należy dokładnie ją wypełnić. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta kruchego zetrzeć na tarce i również odłożyć w chłodne miejsce.
  2. Drugim etapem jest przygotowanie pianki. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać do niej stopniowo cukier. Zrobi się gęsta piana, która aż się błyszczy. Połączyć ją z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
  3. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć spód z lodówki, wyłożyć go dżemem z owoców leśnych, równomiernie rozłożyć pianę, a na wierzch starte kruche ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 35-40 minut. Wierzch powinien przypominać bezę, będzie miał złoty kolor. Po wyłączeniu piekarnika, otworzyć go i chwilę zostawić ciasto w środku, aby mocno nie opadło. Przed pokrojeniem poczekać aż się ostudzi.

Smacznego! ;)

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Rekomendowane artykuły

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *