Podpłomyki z serkiem i ziołami

Pyszne i pożywne placki bez przygotowań trwających godzinami? To jest jak najbardziej możliwe! Sprawdź mój przepis na podpłomyki z serkiem i ziołami. Ta skuteczna receptura pozwoli Ci przygotować ten przysmak na wiele różnych okazji!

Podpłomyki z serkiem i ziołami – przepis na smaczne danie

Zachwycaj wyjątkowym smakiem, który jest prosty do osiągnięcia. Podpłomyki z serkiem i ziołami to delikatne, ciepłe placki, do których potrzebujesz zaledwie kilku składników. To danie sprawdzi się też na lunch, lekką kolację oraz jako dodatek do dań obiadowych. 

Co ważne, mój przepis może stać się bazą wyjściową do innych wariacji z podpłomykami. Dodawaj różne pasty warzywne, sery czy inne składniki. Doskonale smakują na słono, lecz możesz je wykorzystać do śniadania na słodko. Dzięki uniwersalności placków, za każdym razem odkryjesz nową, pyszną wersję tego prostego dania.

Przepis na podpłomyki z serkiem i ziołami

Przepis ten idealnie wpisuje się w trend domowych, naturalnych wypieków. W przeciwieństwie do kupnych chlebków czy pit, samodzielnie przygotowane podpłomyki są bez konserwantów, a przy tym możesz decydować o ich grubości czy stopniu wypieczenia. Dodatkowo to świetna zabawa — zagniatanie i wałkowanie ciasta daje sporo satysfakcji i wciąga nawet dzieci.

Składniki:

Ciasto na podpłomyki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 220 ml wody
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 400 g serka puszystego z ziołami
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki koperku
  • 3 gałązki kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Zagnieć wszystkie składniki na podpłomyki na jednolite ciasto. Owiń folią i odstaw na 30 minut. 
  2. W tym czasie zrób nadzienie. Wymieszaj serek z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, bazylią, kolendrą, czosnkiem granulowanym, oregano i 2 łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zostaw kilka listków do dekoracji.
  3. Następnie podziel ciasto na 6 porcji i każdą rozwałkuj na placek o średnicy 12-15 cm i grubości 2-3 mm. Rozgrzej suchą patelnię. Każdy placek smaż z obu stronach po około 3-4 minuty
  4. Orzeszki upraż osobno na suchej patelni.
  5. Gotowe podpłomyki posmaruj serkiem ziołowym, posypując prażonymi orzeszkami i dekorując talerz świeżymi ziołami.

Praktyczne porady do przygotowania placków

Ciasto na podpłomyki nie jest skomplikowane do przygotowania. Kluczem do tego, żeby placki były miękkie, jest odpowiednie wyrobienie. Im dłużej i energiczniej będziesz zagniatać, tym bardziej i miękkie będzie po usmażeniu. Jeśli masz czas, możesz je zostawić nawet na godzinę zamiast 30 minut (gluten lepiej się rozwinie, a ciasto będzie łatwiej się wałkować).

Następnie czas rozwałkować placki. Staraj się minimalnie podsypywać je mąką – dzięki temu nie będą suche. Jeśli chodzi o smażenie, to tutaj kluczowa jest temperatura patelni. Powinna być solidnie rozgrzana już przed położeniem pierwszego placka. Dzięki temu podpłomyki zaczną delikatnie „puchnąć” i powstaną na nich charakterystyczne, brązowe plamki. Staraj się też nie smażyć ich zbyt długo, żeby nie stał się twarde. 

Jak podać podpłomyki?

Do nadzienia wykorzystaj dowolny puszysty serek – ziołowy, chrzanowy albo klasyczny naturalny – dopraw go samodzielnie. Świeże zioła to tutaj klucz do smaku, a im więcej różnych rodzajów, tym ciekawszy aromat. Wykorzystaj do tego dania kolendrę, bazylię, ale także miętę czy natkę pietruszki. Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki, dodaj do serka odrobinę tartego parmezanu lub pokruszonej fety. Podpłomyki z serkiem i ziołami najlepiej smakują na ciepło, dlatego po usmażeniu trzymaj je przykryte ściereczką, żeby nie ostygły zbyt szybko.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!