Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie to danie, które podasz na uroczysty i świąteczny obiad. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a prezentuje się naprawdę smacznie. Mięso jest bardzo delikatne, nie jest zbyt słodkie, a na dodatek idealnie chrupiące. Polędwiczka wieprzowa z boczkiem jest niesamowicie soczysta, miękka i krucha. Tak przygotowana polędwica z pewnością zasmakuje każdemu. Aromatyczna marynata podkreśla jej smak, który nabiera intensywności. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić pyszną polędwiczkę wieprzową.
Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie – składniki i przygotowanie
Polędwiczka wieprzowa z boczkiem jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniakami i ryżem. Dodatkiem, który uzupełni całość i doda smaku, może być również delikatna sałatka na bazie pomidorów, sałaty i sosu winegret. Warto dodać, że polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie jest prostym daniem, które przygotujesz w zaledwie 30 minut. Dodatkowo posmakuje każdemu i wywoła zachwyt. Podasz je na uroczysty obiad, kolacje, a nawet święta i inne okazje. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić ulubione przez wielu polędwiczki wieprzowe.
>> Zobacz też: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Składniki:
- 1 duża polędwiczka
- 150 g boczku wędzonego w plastrach
- sól
- pieprz
Na marynatę:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- ząbek czosnku
- przyprawy: tymianek, papryka ostra, papryka słodka.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, grzałka góra i dół.
- Polędwiczkę opłucz, osusz i usuń błonki. Dopraw solą i pieprzem.
- Składniki na marynatę połącz ze sobą, a następnie natrzyj mięso. Odstaw je do lodówki na co najmniej godzinę.
- Obsmaż polędwiczkę w całości na patelni z każdej strony. Powinna być zarumieniona, także moc palnika może być duża.
- Przełóż ją na talerz albo deskę, owiń boczkiem.
- Przełóż całość do rękawa, wraz z wodą, którą polędwiczka puściła podczas smażenia.
- Piecz w piekarniku przez 40 minut.
- Po upieczeniu polędwiczki odczekaj chwilę, zanim zaczniesz ją kroić. Możesz podawać grubsze albo cieńsze plasterki, a także pokroić ją w poprzek.