Jeśli masz w domu suszone grzyby i zastanawiasz się, co takiego zrobić na obiad lub ciepłą kolację, to jest świetna propozycja. Sprawdzi się dla miłośników dań mięsnych. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym możesz podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami albo nawet… makaronem! Sprawdź przepis.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym?
Podstawą do zrobienia polędwiczek są oczywiście grzyby, mogą być suszone. Ja często do swoich dań używam borowików. Wystarczy garść, aby wydobyć ich intensywny smak.
Do przygotowania tego przepisu przyda Ci się też bulion lub woda. Pierwsza opcja doda nieco więcej charakteru, ale nie musisz korzystać z gotowców dostępnych w sklepie. Wystarczy, że wykorzystasz przepis na domową kostkę bulionową, którą błyskawicznie przygotujesz i zamrozisz na zapas. W razie potrzeby, rozpuścisz w gorącej wodzie i gotowe!
W tym przepisie możesz dodać inne mięso – kurczaka, karkówkę czy schab. Postępuj tak samo jak z polędwiczkami. Pierwsza opcja nie wymaga długiego duszenia, bo jest dość miękkie. Danie urozmaicisz kopytkami, kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym albo makaronem.
>> Zobacz też: Najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem – aż 11 przepisów!
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej,
- garść suszonych grzybów (np. borowików) i pół szklanki wody,
- 300 ml śmietany,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki bulionu albo wody,
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek, odrobina papryki słodkiej w proszku.
Przygotowanie:
- Zamocz suszone grzyby w połowie szklanki wody i poczekaj aż zmiękną.
- W tym czasie umyj polędwiczkę, osusz i oczyść z błonek. Pokrój na grubość około 1 centymetra. Każdy kawałek delikatnie rozpłaszcz (rozbij) dłonią.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Miękkie grzyby pokrój na mniejsze kawałki (nie wylewaj wody, w której były)
- Na patelni podsmaż pokrojone polędwiczki z każdej strony po kilka minut. Odłóż na chwilę. Zeszklij cebulę i czosnek.
- Ponownie dodaj mięso na patelnię. Podczas smażenia, dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką i tymiankiem.
- Po 5 minutach dodaj grzyby (na razie bez wody).
- Zmniejsz ogień i smaż całość przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Wlej wodę albo bulion, a następnie wodę po grzybach. Duś całość przez około 10 minut.
- Dodaj śmietankę i dopraw sos natką pietruszki, solą i pieprzem.
- Podgrzewaj do zagotowania i lekkiego zredukowania sosu.