Pomysły na ciasto na niedzielę – 5 prostych przepisów

Weekend to czas, w którym staramy się przygotować domowy obiad i upiec ciasto. Po całym tygodniu noszenia do pracy lunchboxa, rytualnych firmowych kanapkach i kawach, pojadaniu mrożonej pizzy i fast foodów, choć ten jeden raz chcemy poczuć smak własnoręcznie przygotowanych smakołyków, którymi można delektować się w gronie rodziny i przyjaciół. Oto 5 przepisów na ciasto na niedzielę.

Sernik wiedeński

To jedno z najpopularniejszych ciast – wersja na kruchym spodzie, łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 200 g ciasta kruchego lub herbatników
  • 700 g twarogu
  • 12 jajek
  • 50 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki kaszki manny

Wykonanie:

Ser mielimy trzy razy. Masło ucieramy w misce na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej razem z rodzynkami, skórką pomarańczową i kaszą manną. Delikatnie mieszamy łopatką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, po czym przekładamy masę do tortownicy, w której wcześniej ułożyliśmy herbatniki. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni.

Aby zrobić dobry sernik pieczony, trzeba przestrzegać kilku reguł, wśród których szczególnie ważne są:

  • czas pieczenia uzależniony od tego, ile sera użyjemy (np. sernik z 1 kg sera pieczemy 60–70 minut, z 2 kg sera – 70–90 minut),
  • rezygnacja z termoobiegu na rzecz opcji „góra-dół”, aby ciasto równomiernie i niegwałtownie się wypiekało,
  • zostawienie upieczonego sernika do całkowitego ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

Przeczytaj też: jak upiec idealny sernik?

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia.  Masę lekko studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka i czekoladę, dokładnie mieszamy. Wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Pieczemy w temp. 170 stopni prze ok. 35-45 min.

Ciasto czekoladowe najpiękniej prezentuje się z czekoladową polewą. Oto prosty przepis zawierający składniki, które na pewno macie w swoim domu.

  • 100 g masła
  • 40 g cukru (ok. 4 łyżek)
  • 45 ml mleka (ok. 3 łyżek)
  • 30 g kakao (3 łyżki)

Przeczytaj: jak zrobić polewę czekoladową?

Tort bez cukru

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 100 g daktyli
  • 30 g kakao
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżeczki erytrolu
  • owoce do dekoracji – porzeczki, borówki

Wykonanie:

Daktyle namaczamy we wrzątku przez 15 minut, a następnie dokładnie odciskamy. Dodajemy do nich obrane i pokrojone w plasterki banany oraz jajko. Blendujemy do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. 

Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. 

Odkrawamy wybrzuszony wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki i zachowujemy, a resztę ciasta przekrawamy na dwa blaty.

Masa: ubijamy śmietankę, dodając do niej na sam koniec serek mascarpone i erytrol. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy, układamy na niej drugi blat i lekko dociskamy. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy resztę serka i posypujemy pokruszonym ciastem. Układamy owoce i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Tiramisu

Składniki:

  • 2 opakowania serka mascarpone 250 g
  • 1 opakowanie biszkoptów języczków
  • 2 żółtka
  • ½ filiżanki przestudzonej kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżeczek likieru Amaretto
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i dodajemy serki mascarpone. Ucieramy dalej do otrzymania jednolitej masy. Zaparzamy kawę, studzimy a następnie dolej do niej likier Amaretto. Każdy biszkopt namaczamy w tak przygotowanym płynie i układamy na kwadratowej blaszce. Na biszkopty wykładamy połowę masy serowej, następnie układamy drugą warstwę namoczonych w kawie z likierem biszkoptów i kolejną warstwę sera. Wyrównujemy i posypujemy kakao. Ciasto wstawajmy do lodówki na całą noc.

Sernik jagodowy na zimno

Składniki:

  • 150 g ciastek digestive (kruche, pełnoziarniste ciastka, o charakterystycznym słodko – słonym smaku)
  • 50 g masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 150 g jagód
  • 5 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml zimnej wody
  • 2 łyżka cukru

Wykonanie:

Herbatniki i roztopione, schłodzone masło miksujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim powstałą masę. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Jagody miksujemy w blenderze i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem i cukrem na gładką masę, stopniowo dodając przetarte jagody.  

Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia, mieszamy z dwoma łyżkami jagodowej masy i przestudzoną wlewamy lekkim strumieniem do reszty masy wciąż ją ubijając. Miksujemy do uzyskania jednolitej barwy.

Masę sernikową przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i kiedy się schłodzi, polewamy masę sernikową. Sernik wkładamy do lodówki na całą noc.

Art. sponsorowany

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!