Kopytka tradycyjne to ulubione danie, które często pojawia się na polskich stołach. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jest to proste, szybkie i lekkie danie, które będzie idealne na obiad. Kluski z ziemniaków są miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Nazwa kopytek pochodzi od ich formowanego kształtu. Z ciasta wykonuje się wałeczki, które następnie krojone są po skosie. Kopytka tradycyjne podasz w różnej formie w zależności od ulubionych smaków. Dowiedz się, jak zrobić kopytka, które posmakują każdemu.
Prosty i smaczny przepis na kopytka tradycyjne
Kopytka tradycyjne są rewelacyjnym pomysłem na obiad. Możesz podać je z sosami warzywnymi, jak i mięsnymi. Smakują pysznie odsmażone na maśle i na boczku. Niektórzy również przygotowują je z sosem grzybowym i z suszonymi leśnymi grzybami, co jest również świetnym zestawieniem. Miłośnicy mięsa z pewnością skuszą się na tradycyjne kopytka z wieprzowiną lub na bazie mięsa wołowego. Są uniwersalne, dzięki czemu podasz je na wiele różnych sposobów. Poznaj przepis na kopytka, który pomoże Ci przygotować smaczny posiłek.
>> Zobacz też: Knedliki z gulaszem – przepis inspirowany Węgrami
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ósemki. Ugotuj w osolonej wodzie w tradycyjny sposób. Wystudź.
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę albo mocno rozgnieć tłuczkiem.
- Wymieszaj ostudzone ziemniaki z mąką, jajkiem i przyprawami. Teraz zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na kilka równych porcji. Z każdej z nich uformuj wałek, najlepiej o grubości około 3-4 centymetrów. Pokrój ciasto w tradycyjne kopytka, czyli otrym nożem, w ukośne kawałki.
- W garnku zagotuj wodę, powinna być lekko osolona.
- Kluski wrzucaj partiami do wrzątku, delikatnie zamieszaj. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Wyjmij i odcedź na półmisku.
Jak zrobić kopytka? Pamiętaj o tym!
Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować dobrych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki możesz zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę, jednak powinny być jeszcze lekko ciepłe. Będzie wówczas zdecydowanie łatwiej i wygodniej je zmielić. Ziemniaki po wyciągnięciu ich z wody należy osuszyć bardzo dokładnie. Jeśli nie chcesz, by Twoje kopytka sklejały się po ugotowaniu, koniecznie odcedź je z wody. Następnie polej je niewielką ilością masła lub oleju. Dzięki temu nie będą się sklejać.
Istotne je również, aby kopytka gotować partiami i cały czas je mieszać podczas gotowania drewnianą łyżką. W ten sposób unikniesz przywierania ich do dna garnka. Inną ważną rzeczą, o której trzeba pamiętać, aby przygotować dobre kopytka, jest oczywiście nieużywanie zbyt dużej ilości mąki, ponieważ kluski mogłyby wyjść zbyt twarde. Nie zapomnij o tym, aby kluski wyrabiać dosyć szybko, nie powinno się zbytnio przedłużać tego procesu, ponieważ ciasto wtedy staje się zbyt rzadkie.