Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku?

kopytka tradycyjne

Kopytka tradycyjne to ulubione danie, które często pojawia się na polskich stołach. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jest to proste, szybkie i lekkie danie, które będzie idealne na obiad. Kluski z ziemniaków są miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Nazwa kopytek pochodzi od ich formowanego kształtu. Z ciasta wykonuje się wałeczki, które następnie krojone są po skosie. Kopytka tradycyjne podasz w różnej formie w zależności od ulubionych smaków. Dowiedz się, jak zrobić kopytka, które posmakują każdemu.

Prosty i smaczny przepis na kopytka tradycyjne

Kopytka tradycyjne są rewelacyjnym pomysłem na obiad. Możesz podać je z sosami warzywnymi, jak i mięsnymi. Smakują pysznie odsmażone na maśle i na boczku. Niektórzy również przygotowują je z sosem grzybowym i z suszonymi leśnymi grzybami, co jest również świetnym zestawieniem. Miłośnicy mięsa z pewnością skuszą się na tradycyjne kopytka z wieprzowiną lub na bazie mięsa wołowego. Są uniwersalne, dzięki czemu podasz je na wiele różnych sposobów. Poznaj przepis na kopytka, który pomoże Ci przygotować smaczny posiłek.

>> Zobacz też: Knedliki z gulaszem – przepis inspirowany Węgrami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ósemki. Ugotuj w osolonej wodzie w tradycyjny sposób. Wystudź.
  2. Przeciśnij ziemniaki przez praskę albo mocno rozgnieć tłuczkiem.
  3. Wymieszaj ostudzone ziemniaki z mąką, jajkiem i przyprawami. Teraz zagnieć ciasto.
  4. Podziel ciasto na kilka równych porcji. Z każdej z nich uformuj wałek, najlepiej o grubości około 3-4 centymetrów. Pokrój ciasto w tradycyjne kopytka, czyli otrym nożem, w ukośne kawałki.
  5. W garnku zagotuj wodę, powinna być lekko osolona.
  6. Kluski wrzucaj partiami do wrzątku, delikatnie zamieszaj. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  7. Wyjmij i odcedź na półmisku.

Jak zrobić kopytka? Pamiętaj o tym!

Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować dobrych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki możesz zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę, jednak powinny być jeszcze lekko ciepłe. Będzie wówczas zdecydowanie łatwiej i wygodniej je zmielić. Ziemniaki po wyciągnięciu ich z wody należy osuszyć bardzo dokładnie. Jeśli nie chcesz, by Twoje kopytka sklejały się po ugotowaniu, koniecznie odcedź je z wody. Następnie polej je niewielką ilością masła lub oleju. Dzięki temu nie będą się sklejać.

Istotne je również, aby kopytka gotować partiami i cały czas je mieszać podczas gotowania drewnianą łyżką. W ten sposób unikniesz przywierania ich do dna garnka. Inną ważną rzeczą, o której trzeba pamiętać, aby przygotować dobre kopytka, jest oczywiście nieużywanie zbyt dużej ilości mąki, ponieważ kluski mogłyby wyjść zbyt twarde. Nie zapomnij o tym, aby kluski wyrabiać dosyć szybko, nie powinno się zbytnio przedłużać tego procesu, ponieważ ciasto wtedy staje się zbyt rzadkie.

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Dom to moje główne centrum dowodzenia! Tutaj pracuję w content marketingu, tworzę obrazy z chrobotka reniferowego, gotuję, oglądam seriale oraz spełniam kreatywne aranżacyjne pomysły. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie i obserwując mieszkańców. Skąd pomysł na Rozdomowioną? Gdy miałam 18 lat zamieszkałam sama i od tamtej pory wyrobiłam sobie wiele organizacyjnych nawyków. Mam nadzieję, że je wykorzystasz, aby przyjemniej i sprawniej dbać o dom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top