Przepis na leczo z cukinią, papryką i pomidorami

Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które zyskało popularność na całym świecie. Jest to potrawa jednogarnkowa, od początku do końca zrobisz ją w tym samym naczyniu. Idealna również na każdą porę roku, a szczególnie latem i wczesną jesienią, gdy świeże warzywa są w obfitości. W tym przepisie podpowiem Ci, jak zrobić pyszne domowe leczo z cukinii, papryki i pomidorów, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.

Jak zrobić pyszne leczo z cukinii, papryki i pomidorów?

Pamiętaj o tym, aby wszystkie składniki były świeże i dobrej jakości. Zwracaj uwagę na skład, a także wybieraj produkty od sprawdzonych dostawców.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta 
  • 4-5 pomidorów lub pomidory z puszki krojone
  • 150 g pieczarek
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej w proszku 
  • pół łyżeczki papryki wędzonej w proszku 
  • pół łyżeczki natki pietruszki suszonej 
  • opcjonalnie odrobina ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Papryki umyj pod zimną wodą, pokrój, usuń gniazda nasienne. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę (możesz obrać, jeśli tak wolisz)
  2. Pomidory pokrój na mniejsze części. Możesz też pozbyć się z nich skórek, ale nie trzeba tego robić. Nie wylewaj soku, który powstanie w trakcie krojenia. 
  3. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki. 
  4. Na początku posiekaj cebulę w kostkę, obierz ząbki czosnku i pokrój go drobno lub przeciśnij przez praskę. Zeszklij na oleju w dużym garnku. 
  5. Następnie dołóż pieczarki, pokrojoną paprykę i cukinię, a po chwili dodaj pomidory (jeśli są z puszki, wraz z całą zawartością). Posól dość obficie i popieprz. Podsmażaj kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Potem zmniejsz moc palnika. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. 
  6. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat i wszystkie zioła. Dalej gotuj przez 15 minut aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadną się. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać z pomocą drewnianej łyżki, aby potrawa się nie przypaliła. 
  7. Na koniec wsyp przyprawy: paprykę mieloną słodką i wędzoną, natkę pietruszki oraz opcjonalnie zioła prowansalskie. Duś jeszcze kilka minut i podawaj prosto na głęboki talerz.

Podawaj leczo z pieczywem lub jako dodatek do makaronu, a z pewnością będzie to pomysł na obiad, który zachwyci Twoją rodzinę. Możesz też zrobić do nich dodatkowo pyszne bułeczki z kurczakiem, serem, kapustą pekińską i sosem majonezowo-ogórkowym.

Przepis na leczo z kiełbasą czy bez?

Jeśli zastanawiasz się, czy zrobić klasyczne leczo z cukinią i kiełbasą to wszystko zależy od Twoich preferencji. Te dwa składniki świetnie do siebie pasują. Aby jednak przygotować aromatyczne i smaczne danie jednogarnkowe, wcześniej podsmaż kiełbasę z dodatkiem łyżki oleju. Dopraw ją w trakcie przyprawami, w tym papryką słodką, czosnkiem granulowanym, oregano, tymiankiem (lub rozmarynem) i natką pietruszki. Dobrze będzie też smakować dodatek ostrej papryki mielonej.

Kiełbasa może być nawet mocniej zarumieniona, wtedy leczo z papryką i kiełbasą z dodatkiem cukinii będzie bardziej aromatyczne. Po obsmażeniu, dodaj ją do garnka z warzywami, co wzbogaci smak całej potrawy. To wyjątkowo smaczna wersja, która jest pełna aromatu. Jeśli zdecydujesz się na tę opcję, wybierz wędzoną kiełbasę. W przypadku, gdy wolisz wersję wegetariańską, leczo z cukinią, papryką i pomidorami samo w sobie jest sycącym i smacznym daniem, które nie wymaga dodatków mięsnych.

Co jeszcze możesz dodać do leczo z papryką i cukinią?

Podczas dodawania składników do leczo z papryką i cukinią możesz być kreatywny i wybierać różne składniki, które wzbogacą jego smak. Doskonałym pomysłem jest dodanie bakłażana, który nada potrawie nowego wymiaru.  Niektórzy lubią dodawać fasolę lub ciecierzycę, co czyni danie bardziej sycącym i pożywnym.

Inne ciekawe dodatki to np. świeże zioła, takie jak bazylia czy natka pietruszki, które można dodać na końcu gotowania. W ten sposób podkreślisz smak warzyw i dodasz potrawie świeżości. Dobrym pomysłem jest też dodanie kolendry.

bazylia i pietruszka

Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami papryki, co nada leczu różnorodności. Jeśli masz ochotę, śmiało można dodać także ziemniaki, co wprowadzi do dania nową teksturę. W dodatku sprawiają one, że danie robi się bardziej gęste. Pamiętaj o tym, aby je wcześniej ugotować, pokroić w kostkę i wrzucić na koniec. 

Leczo to danie, które można łatwo modyfikować, dostosowując je do sezonowych składników i osobistych gustów kulinarnych.

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytanie

  • Co dodać do leczo, żeby było dobre?
  • Co zrobić, żeby leczo było gęste? Oprócz przecieru pomidorowego warto dodać też koncentrat. Zagęszcza on całą potrawę. Możesz też postawić na dodatek ziemniaków, ugotowanych al dente i dodanych tuż po wlaniu przecieru pomidorowego.
  • Kiedy dodać pomidory do leczo? Najlepiej zrobić to po zeszkleniu cebuli z czosnkiem, podsmażeniu cukinii oraz innych warzyw. Wtedy pomidory złączą wszystkie składniki w całość i dodadzą odrobinę soku.
  • Czy obierać pomidory ze skórki do leczo? Właściwie nie trzeba tego robić, ale to zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Jeśli nie przepadasz za skórkami, to pamiętaj, aby sparzyć wcześniej pomidory. Łatwiej będzie Ci je obrać.
  • Jak długo dusić leczo? Najlepiej nie wydłużać czasu 20 minut po dodaniu pomidorów, a następnie 15 minut po wlaniu przecieru i koncentratu. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!