Święta tuż tuż, czas zabrać się za organizację wigilijnych potraw i oczywiście ciast. Dlatego dzisiaj, mam dla Was przepis na piernik w czekoladzie, który w zeszłym roku po raz pierwszy zagościł w moim domu.
Piernik jest niezwykle aromatyczny, lekko wilgotny w środku i oczywiście pyszny. Dla miłośników słodkości, na pewno okaże się idealnym świątecznym deserem. Tuż obok tradycyjnych pierniczków, oczywiście. Możesz go z łatwością udekorować czekoladą, ale jeśli to dla Ciebie za dużo dobrego w jednym, pomiń ten krok :) Bez polewy czekoladowej, piernik także będzie smakował wyśmienicie.
Przepis na piernik w czekoladzie jest idealny na jedną formę do chleba/babki o długości około 30 cm.
Jeśli cały piernik nie zostanie zjedzony podczas świąt, możesz go z łatwością zamrozić np. w specjalnych woreczkach. Dzięki temu, nawet po Nowym Roku możesz wrócić wspomnieniami do świątecznych chwil.
Piernik – tradycyjne ciasto w czekoladzie
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki przyprawy do piernika/korzennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 2/3 szklanki śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- Podgrzej miód i odstaw go na chwilę. Sodę rozpuść w kilku łyżeczkach letniej wody.
- Utrzyj jajka razem z masłem i cukrem na jedną, puszystą masę. Wsypuj do niej przesianą mąkę, najlepiej po jednej łyżce. Cały czas mieszaj masę.
- Dolewaj podgrzany wcześniej miód powoli, a także dodaj przyprawę korzenną, sodę oraz mleko.
- Wyrabiaj ciasto aż do momentu, kiedy będzie miało gładką, jednolitą masę.
- Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Czas na przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej roztop czekoladę, a jeśli chcesz zaoszczędzić czas, najpierw podgrzej śmietankę, a następnie dodaj do niej czekoladę w kawałkach i zmniejsz ogień. Mieszaj tak długo, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie idealnie gładka.
- Na wystudzony piernik wylej polewę i odstaw w chłodne miejsce, aby zastygła. Opcjonalnie, na polewę możesz wysypać ulubione orzeszki lub posiekane migdały. Gotowe!
3 Responses
nie chciałam piec klasycznych pierników, bo mieszkam w mieście pierników, czyli w Toruniu, ale.. na ten przepis się skuszę.. ta czekolada :D
Co roku piekłam pierniki… W tym roku ze, wzgledu na ograniczony czas przy synku skusiłam sie na piernika i nie żałuję!!! Pyszności! !
A ja szukam takiej wersji bez jajek i mleka. Niby są takie, ale ja jakoś nie mam szczęścia i wychodzą mi zakalce.