Przepis na tiramisu w słoiczkach – bez pieczenia i bez śmietany. Po włosku!

Chcesz przenieść się myślami na wąską włoską uliczkę, gdzie popijasz espresso, patrzysz na szmaragdowe morze i zajadasz się tiramisu? Przepis, który dziś przygotowałam z pewnością przypadnie Ci do gustu! Możesz go przygotować zarówno z alkoholem, jak i bez. 

Mój sekret na tiramisu do słoiczków 

Dla wielu osób tiramisu wydaje się skomplikowanym deserem, który trudno się kroi, a do tego niezbyt szybko przygotowuje. Do tego musi mieć alkohol, co nie każdemu przypadnie do gustu. Nic bardziej mylnego! Mój przepis na tiramisu do słoiczków sprawdza się doskonale. Nie znajdziesz w nim śmietany, bo w tradycyjnej włoskiej recepturze także jej nie ma. Krem bazuje wyłącznie na jajkach i mascarpone.

Bardzo dobrze tężeje, dlatego absolutnie nie musisz dodawać do niego śmietany, a już w ogóle żelatyny i gotowych fixów, które mogą zepsuć wyjątkowy smak. Wystarczy, że włożysz słoiczki z tiramisu do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem. 

Jeśli chodzi o alkohol, ja zawsze go pomijam. W przepisie poniżej znajdziesz zastosowany ten składnik, ale jeśli deser mają jeść dzieci albo osoby, które nie preferują mocnych trunków nawet w niewielkiej ilości – żaden problem. 

Ważne informacje do przepisu na tiramisu w słoiczkach (możesz go też przygotować w szklankach, pucharkach)

  • Przechowuj deser w lodówce maksymalnie 3-4 dni.
  • Mascarpone można zastąpić serkiem śmietankowym o podobnej konsystencji. 
  • Kawę espresso możesz zamienić na rozpuszczalną, jej smak jest mniej intensywny. 
  • Nie musisz przygotowywać tiramisu w słoiczkach. Możesz też użyć formy ceramicznej lub keksówki. Wystarczy, że nie będziesz łamać biszkoptów na pół, tylko zachowasz je w całości. Pozostałe czynności w przepisie wykonuj tak samo. 
  • Nie spiesz się z ubijaniem kremu.
  • Nie przepadasz za deserami z kawą? Zamiast niej możesz użyć mleka. Też smakuje super!
  • Czym zastąpić alkohol w tiramisu? Możesz wykorzystać aromaty rumu albo likierów. Powinny być dostępne w każdym większym supermarkecie.

Przepis na tiramisu 

Składniki:

  • 300 g biszkoptów savoiardi
  • 500 g serka mascarpone 
  • 4 jajka
  • 100 g cukru (najlepiej cukru pudru) 
  • 300 ml kawy espresso 
  • 1 łyżka rumu/wódki/wina Marsala/amaretto (można pominąć, ja używam rumu albo aromatu rumu bezalkoholowego)
  • kakao w proszku do dekoracji 
  • odrobina soli (nie będzie wyczuwalna w deserze) 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kawę. Kiedy będzie ciepła, dodaj do niej alkohol. Odstaw do wystudzenia. 
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. 
  3. W misce ubij na wysokich obrotach żółtka z cukrem. Najlepiej rób to około 3-5 minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta. 
  4. Dodaj serek mascarpone i ubijaj dalej przez kilka minut, żeby nie było grudek.
  5. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką. 
  6. Przelej kawę do głębokiego półmiska albo miski. Biszkopty przełam na pół. Każdy z nich namaczaj tylko z jednej strony w kawie i alkoholu. Układaj na dno słoiczków.
  7. Wyłóż na biszkopty krem. Posyp delikatnie kakao. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch posyp kakao. 

I gotowe!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!