Chcesz przenieść się myślami na wąską włoską uliczkę, gdzie popijasz espresso, patrzysz na szmaragdowe morze i zajadasz się tiramisu? Przepis, który dziś przygotowałam z pewnością przypadnie Ci do gustu! Możesz go przygotować zarówno z alkoholem, jak i bez.
Mój sekret na tiramisu do słoiczków
Dla wielu osób tiramisu wydaje się skomplikowanym deserem, który trudno się kroi, a do tego niezbyt szybko przygotowuje. Do tego musi mieć alkohol, co nie każdemu przypadnie do gustu. Nic bardziej mylnego! Mój przepis na tiramisu do słoiczków sprawdza się doskonale. Nie znajdziesz w nim śmietany, bo w tradycyjnej włoskiej recepturze także jej nie ma. Krem bazuje wyłącznie na jajkach i mascarpone.
Bardzo dobrze tężeje, dlatego absolutnie nie musisz dodawać do niego śmietany, a już w ogóle żelatyny i gotowych fixów, które mogą zepsuć wyjątkowy smak. Wystarczy, że włożysz słoiczki z tiramisu do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.
Jeśli chodzi o alkohol, ja zawsze go pomijam. W przepisie poniżej znajdziesz zastosowany ten składnik, ale jeśli deser mają jeść dzieci albo osoby, które nie preferują mocnych trunków nawet w niewielkiej ilości – żaden problem.
Ważne informacje do przepisu na tiramisu w słoiczkach (możesz go też przygotować w szklankach, pucharkach)
- Przechowuj deser w lodówce maksymalnie 3-4 dni.
- Mascarpone można zastąpić serkiem śmietankowym o podobnej konsystencji.
- Kawę espresso możesz zamienić na rozpuszczalną, jej smak jest mniej intensywny.
- Nie musisz przygotowywać tiramisu w słoiczkach. Możesz też użyć formy ceramicznej lub keksówki. Wystarczy, że nie będziesz łamać biszkoptów na pół, tylko zachowasz je w całości. Pozostałe czynności w przepisie wykonuj tak samo.
- Nie spiesz się z ubijaniem kremu.
- Nie przepadasz za deserami z kawą? Zamiast niej możesz użyć mleka. Też smakuje super!
- Czym zastąpić alkohol w tiramisu? Możesz wykorzystać aromaty rumu albo likierów. Powinny być dostępne w każdym większym supermarkecie.
Przepis na tiramisu
Składniki:
- 300 g biszkoptów savoiardi
- 500 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 100 g cukru (najlepiej cukru pudru)
- 300 ml kawy espresso
- 1 łyżka rumu/wódki/wina Marsala/amaretto (można pominąć, ja używam rumu albo aromatu rumu bezalkoholowego)
- kakao w proszku do dekoracji
- odrobina soli (nie będzie wyczuwalna w deserze)
Przygotowanie:
- Przygotuj kawę. Kiedy będzie ciepła, dodaj do niej alkohol. Odstaw do wystudzenia.
- Oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę.
- W misce ubij na wysokich obrotach żółtka z cukrem. Najlepiej rób to około 3-5 minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
- Dodaj serek mascarpone i ubijaj dalej przez kilka minut, żeby nie było grudek.
- Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką.
- Przelej kawę do głębokiego półmiska albo miski. Biszkopty przełam na pół. Każdy z nich namaczaj tylko z jednej strony w kawie i alkoholu. Układaj na dno słoiczków.
- Wyłóż na biszkopty krem. Posyp delikatnie kakao. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch posyp kakao.
I gotowe!