Myślałam, że wykorzystałam już wszystkie możliwe przepisy na udka z kurczaka, jednak pojawił się w mojej głowie kolejny pomysł! To sposób na pyszny obiad, do którego z łatwością dopasujesz dodatki. Zobacz sprawdzony przepis na udka BBQ.
Sprawdzony przepis na udka BBQ
Mój przepis na udka BBQ to nie tylko sposób na sprawdzony i pyszny obiad. Tak przygotowane mięso możesz także wykorzystać jako główny składnik sałatki z ulubionymi warzywami lub kanapki do pracy. Ważny jest sam wybór mięsa. Alternatywą dla tradycyjnych udek z kurczaka są takie, które nie mają kości. Ja zawsze je wykorzystuję do pieczenia, bo są przede wszystkim miękkie. Sam sos jest dość intensywny i można określić go jako smak słodko-pikantny. Udka BBQ możesz podawać z frytkami lub puree ziemniaczanym. Kto się skusi?
> Zobacz przepis na idealne puree ziemniaczane
Składniki:
- około 600 g udek z kurczaka bez kości (mogą też być podudzia czy pałki),
- 7-8 łyżek ketchupu,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki wody,
- przyprawy do smaku: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania sosu. Posiekaj dokładnie cebulę i czosnek na drobne kostki. Wymieszaj je z ketchupem, musztardą oraz wodą. Dopraw całość papryką wędzoną i ostrą, a także solą i pieprzem.
- Podgrzewaj sos przez około 10 minut. Mieszaj często, aby się nie przypalił. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj jeszcze odrobinę wody.
- Odstaw sos do ostudzenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 190 stopni z grzałką góra i dół.
- Każde udko dopraw solą i pieprzem, a potem posmaruj sosem barbecue. Jeśli coś Ci zostanie, zalej resztę. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na minimum 1h.
- Ułóż udka w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 40-50 minut. Twoje udka BBQ są gotowe!
Grilluj, zamiast piec!
Tak przygotowane udka barbecue możesz też przyrządzić na grillu. Są na tyle miękkie i soczyste, że na pewno nie staną się suche po upieczeniu. Zamarynuj je wcześniej, a potem ułóż na ruszcie i piecz z jednej i z drugiej strony po 10 minut. Jeśli martwisz się, że w środku nie są gotowe, możesz je owinąć folią aluminiową i odstawić na bok grilla. Dzięki temu, na pewno nie będą surowe.