Przepis na wilgotne i puszyste muffinki

Uwielbiasz proste, klasyczne babeczki o waniliowym aromacie? Poznaj przepis na wilgotne i puszyste muffinki. Prawdopodobnie większość składników masz w domu! Nie wiem jak Ty, ale ja zawsze mam w szufladzie zapasową paczkę cukru waniliowego czy proszku do pieczenia. 

Dla kogo jest przepis na wilgotne babeczki?

Przed chwilą zadzwoniła do Ciebie teściowa z informacją, że wpadnie do Ciebie na kawę? Wybierasz się do przyjaciółki i chcesz zrobić jej przyjemność? Pieczenie ciast nie jest Twoją najlepszą stroną? A może szukasz łatwych w przygotowaniu babeczek, które możesz przygotować razem z pociechą, dając jej dużą swobodę w kuchni? Jeśli Twoja odpowiedź to: TAK, przejdź do kolejnej części tego artykułu, a dowiesz się, jak przygotować wilgotne i puszyste muffinki. Gwarantuję Ci, że zasmakują każdemu!

Ze względu na delikatny waniliowy aromat idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Poza tym większość (jeśli nie wszystkie!) składników masz w domu, a więc nie musisz biec do sklepu przed wizytą niezapowiedzianych gości! Jeśli szukasz innych szybkich pomysłów na słodkie przekąski, to zobacz też przepis na ciastka francuskie z serem i śliwkami (mogą być również inne owoce).

Wilgotne i puszyste muffinki – przepis krok po kroku

Aby upiec wilgotne i puszyste muffinki, trzeba przestrzegać ważnych zasad. Pierwsza to tzw. technika dwóch misek. Osobno miesza się najpierw ze sobą mokre składniki, a w drugim pojemniku suche. Podczas kolejnego kroku, czyli mieszania zawartości obu misek, trzeba pamiętać, by robić to krótko – tylko do połączenia wszystkich składników. Jeśli będziesz robić to zbyt długo, ciasto będzie ciężkie, a muffinki nie wyrosną. 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  • Najpierw w dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj olej i mleko. Całość zmiksuj krótko. 
  • Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj (możesz też zmiksować na niskich obrotach) aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do około ¾ wysokości.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180°C, aż muffinki nabiorą złocistego koloru.

Jak urozmaicić muffinki?

Jeśli chcesz, możesz dodać do muffinek ulubione dodatki. Mogą to być owoce np. borówki, jagody czy pokrojone na kawałki jabłka, brzoskwinie, morele. Fani bakalii mogą dodać do ciasta posiekane orzechy włoskie, laskowe, pekan czy brazylijskie. Świetnie sprawdzą się także wiórki kokosowe czy kawałki deserowej czekolady. 

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!