Jeśli nie masz pomysłu na obiad – filet z kurczaka z porami to będzie strzał w dziesiątkę. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę, a obiad „robi się sam” w piekarniku. To jest też jedna z moich ulubionych opcji na imprezy, nie muszę stać i pilnować mięsa na patelni czy kroić pełno składników.
Uwielbiam por, bardzo często stosuję go zamiennie ze standardową cebulą, stąd wziął się pomysł na obiad z piersią z kurczaka i z porem właśnie.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 por
- mała śmietanka 30%
- zioła do drobiu lub ulubione przyprawy
- oliwa z oliwek/olej
- sól, pieprz
Filet z kurczaka z porami – przygotowanie
No to zabieramy się do pracy. Samo przygotowanie trwa dosłownie 5-10 minut!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Pokrój por w podłużne paski, a filety z kurczaka przekrój wzdłuż, żeby nie były za grube. Wtedy na pewno się przypieką w środku tak jak trzeba.
- Posól mięso i przypraw je do smaku.
- Rozprowadź olej lub oliwę z oliwek w naczyniu żaroodpornym, następnie ułóż por i na niego pierś z kurczaka. Lekko polej oliwą z oliwek lub olejem.
- Piecz pod nakryciem 25 minut.
- Dolej śmietankę do pieczonej piersi z kurczaka z porem i piecz kolejne 20-25 minut bez przykrycia.
- Gotowe! :)
Ja najczęściej podaję pierś z kurczaka z porami i z kulkami ziemniaczanymi, ale świetnie pasuje też do tradycyjnych ziemniaków albo pieczywa.