Frytki z cukinii z piekarnika z parmezanem

Szukasz lekkiej alternatywy dla tradycyjnych, ziemniaczanych frytek? Mam dla Ciebie przekąskę, która zrobi duże wrażenie na każdym, kto jej skosztuje. To apetycznie wyglądające frytki z cukinii z piekarnika z parmezanem. Sprawdź, jak je przygotować. 

Frytki z cukinii z piekarnika – przepis na szybką przekąskę

Przedstawiam Ci przepis na domowy fast food, który zadowoli nawet największych smakoszy. To danie zachowuje chrupkość z zewnątrz, a przy tym jest miękkie w środku. Dodatkowego aromatu dodaje parmezan, słodka papryka oraz czosnek. To połączenie gwarantuje wyjątkowy smak. 

Wykorzystaj mój przepis, jeśli chcesz podać dobrze znaną przekąskę w nowej odmianie. Do przygotowania jej potrzebujesz cukinie, oliwę, parmezan oraz przyprawy. Podane z wyrazistym, lekko pikantnym sosem à la aioli na bazie majonezu, limonki, chili i odrobiny miodu nabiera zupełnie nowego charakteru i zachwyci nawet tych, którzy na co dzień nie przepadają za cukinią.

Przepis na cukiniowe frytki

Jeśli chcesz błyskawicznie stworzyć małe co nieco, to postaw na frytki z cukinii z piekarnika. Do przygotowania tego dania potrzebujesz zaledwie kilku składników, noża, blachy i piekarnika. To przepis na przekąski na wieczór, które przygotujesz maksymalnie w ciągu pół godziny. 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sos à la aioli:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • skórka i sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj cukinię. Umyj ją i osusz. Odetnij końcówki i pokrój wzdłuż na frytki o grubości ok. 1 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę, parmezan, paprykę, suszony czosnek, sól i pieprz. Dodaj pokrojoną cukinię i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki pokryły się przyprawami.
  3. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut.
  4. Zrób teraz sos do podania. W osobnej miseczce wymieszaj majonez z płatkami chili, miodem oraz sokiem i skórką z limonki. Dopraw do smaku.

Porady, które pozwolą Ci przygotować frytki z cukinii z piekarnika

Podany przeze mnie przepis nie jest skomplikowany. Jednak cukinia to warzywo, które wymaga trochę uwagi, stąd też warto dopilnować szczegółów. Na pewno chodzi tu o wybór odpowiednich warzyw. Frytki z cukinii z piekarnika powinny powstać z młodych, jędrnych roślin. Nie powinny być zbyt duże ani wodniste w środku, bo wtedy frytki mogą wyjść miękkie i szybko się rozpaść.

Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru wody z cukinii, to po pokrojeniu warto oprószyć je solą i odstawić na kilka minut. Dzięki temu puszczą trochę soku, tym samym przyprawy i parmezan lepiej się do nich przykleją, a frytki z cukinii z piekarnika będą mniej wodniste po upieczeniu. 

Bardzo ważnym elementem do stworzenia tego dania jest mieszanka oliwy z oliwek, parmezanu i przypraw, ponieważ jest to klucz do smaku. Każdy słupek z cukinii dokładnie obtocz w tej marynacie. Parmezan pod wpływem temperatury w piekarniku lekko się roztopi i zarumieni, tworząc tym samym chrupiącą skórkę. 

Frytki powinny zostać ułożone na blaszce wyłożonej papierem. Unikaj zbyt ciasnego ułożenia – powietrze musi swobodnie krążyć, dzięki temu frytki się przyrumienią. Jeśli Twój piekarnik ma funkcję termoobiegu,  to włącz ją podczas pieczenia – tym samym danie będzie bardziej chrupiące.

Nie zapomnij o sosie à la aioli – to on podbija smak całej przekąski i nadaje jej charakteru. Skórka i sok z limonki w połączeniu z płatkami chili i miodem tworzą ciekawy, słodko-pikantny duet, który świetnie komponuje się z delikatną cukinią i słonym parmezanem. Przed podaniem możesz też udekorować frytki świeżymi ziołami, na przykład bazylią lub pietruszką.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!