Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, lubiane przez większość dzieci i dorosłych. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pożywne śniadanie, obiad lub kolację z ulubionymi, słodkimi bądź słonymi dodatkami. Jak zrobić omleta i z czym go podawać?
Przepis na omlet – najważniejsze składniki
Aby przygotować pyszny omlet, będzie potrzebować kilku składników. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że masz je już w swojej kuchni!
Na jedną porcję omleta przygotuj:
- 2 jajka,
- łyżkę zimnej wody lub mleka,
- szczyptę soli,
- nieco cukru – gdy omlet ma być na słodko,
- odrobinę pieprzu, jeśli chcesz upiec omlet na słono,
- 1-2 łyżki masła lub innego tłuszczu do pieczenia.
Jeżeli chcesz przyrządzić większą ilość omletów, przygotuj odpowiednio większą ilość składników.
Jak zrobić omleta krok po kroku?
Wiesz już, jakie składniki będą Ci potrzebne do upieczenia omleta. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak krok po kroku przygotować to lekkie, smaczne danie.
- Jajka rozbij nad miską.
- Roztrzep je za pomocą widelca lub specjalnej trzepaczki.
- Dodaj wodę lub mleko, sól oraz cukier lub pieprz – zależnie od pożądanego smaku potrawy.
- Suchą patelnię rozgrzej na niewielkim ogniu, a następnie umieść na niej tłuszcz do pieczenia (najlepiej masło).
- Wylej przygotowaną wcześniej masę na patelnię oraz równomiernie rozprowadź.
- Smaż bez przykrycia, aż spód się zetnie.
- Delikatnie odwróć omlet na drugą stronę, aby ją usmażyć.
- Podawaj omlet bezpośrednio po upieczeniu, ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Sprawdź też: Sałatka z jajkiem, serem, warzywami i sosem musztardowym
Z czym podawać omlet? Najpopularniejsze dodatki
Omlet to danie, które możesz podawać z różnymi dodatkami – na słono lub na słodko. Jeśli serwujesz go na śniadanie, najlepiej będzie smakować z owocami: bananami, truskawkami czy jagodami. Ciekawym pomysłem będzie także umieszczenie na omlecie prażonych jabłek z cynamonem lub ulubionego dżemu.
Przygotowujesz omlet na obiad lub kolację? W takiej sytuacji wypróbuj opcję na słono! Pasują do niej wędliny, sery i warzywa – możesz zatem popuścić wodze fantazji podczas podawania omleta w wersji wytrawnej.
Jakie opcje warto wypróbować?
- Do surowej masy na omlet możesz dodać pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę.
- Jesteś fanem kuchni włoskiej? Upiecz omlet z dodatkiem pokrojonych pomidorów i ziół.
- A może wolisz kuchnię polską? Koniecznie wypróbuj wersję z gotowanymi ziemniakami oraz podpieczoną kiełbasą i boczkiem.
- Ciekawą propozycją jest omlet z szynką i warzywami – smaczny, sycący i bogaty w witaminy.
- W sezonie grzybowym możesz dodać do surowej masy podduszone wcześniej borowiki, koźlarze lub kurki.
- Jeśli potrzebujesz pomysłu na oryginalny obiad, weź pod uwagę omlet pieczony z cukinią i gotowanym ryżem.
Zobacz też: Jak przechowywać jajka? Zrób to poprawnie!
Popularne odmiany omletów
Pierwsze omlety były serwowane już w starożytnym Rzymie. Współcześnie omlet rzymski – czyli inaczej biszkoptowy – jest chętnie podawany w wielu krajach na całym świecie. W celu uzyskania puszystego kształtu ubija się białka jaj na sztywno, a następnie dodaje pozostałe składniki.
Tuż obok niego dużą popularnością cieszy się omlet naturalny według powyższego przepisu. Zwany także francuskim, posiada nieco galaretowaty wierzch i jest serwowany najczęściej na słono.
We Włoszech odmianą omleta jest fritatta. Do jaj, mleka i przypraw dodaje się takie składniki, jak warzywa, szynka, ser, suszone zioła, a nawet makaron lub kawałki mięsa. Całość miesza się i smaży na patelni, podając następnie na ciepło lub na zimno.
Warty wypróbowania jest także omlet hiszpański – tzw. tortilla espaniola. Do masy jajecznej dokłada się podsmażone na oliwie z oliwek ziemniaki, przyprawy i inne, wybrane składniki. Następnie omlet piecze się na głębokiej patelni i serwuje w formie samodzielnego dania bądź dodatku do tapas.
Omlet to wyjątkowo proste danie, które możesz podawać na wiele sposobów. Zależnie od preferencji Twoich czy domowników, możesz upiec go na słodko lub na słono – serwując o dowolnej porze dnia. Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? W takiej sytuacji puszysty omlet będzie doskonałym wyborem!