Kurczak gości w moim domu najczęściej ze wszystkich rodzajów mięsa. Nawet zimą uwielbiam zrobić domowego grilla, ale kluczem do dobrze przyrządzonego fileta z kurczaka jest oczywiście marynata. Zawsze przygotowuję ją chwilę wcześniej, aby mięso nie było zbyt suche. Tym razem na obiad zawitał kurczak grillowany z imbirem, czosnkiem i limonką.
Przepis na kurczaka grillowanego z imbirem
Filety z kurczaka to nie tylko tradycyjne kotlety z ziemniakami. Staram się eksperymentować w kuchni, żeby podawać je na inne sposoby. Często je smażę, grilluję, piekę i o dziwo – nigdy nie wychodzą suche. Sprawdź składniki i przepis, a potem zaskocz swoją rodzinę pysznym kurczakiem!
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- sok z dwóch limonek,
- 3 ząbki czosnku,
- imbir (ja użyłam jednego małego kawałka, obranego, startego na tarce o małych oczkach),
- odrobina oliwy do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka pokrój wzdłuż na mniejsze kotlety, tak, aby kawałki nie były zbyt grube.
- Przygotuj marynatę: połącz olej, sos sojowy, miód, wyciśnij sok z limonki. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i dodaj do całości. Dodaj też imbir, odrobinę soli, pieprzu i papryki słodkiej.
- Każdy filet z kurczaka posól i popieprz (delikatnie). Następnie obtocz kotlety w marynacie i pozostaw w lodówce na około godzinę.
- Kurczaka podsmaż na patelni grillowej z dodatkiem odrobiny oliwy. Kilka minut z każdej strony wystarczy.
- Smacznego!