Najlepsze sosy do sałatek – przepisy proste i uniwersalne 

Czasem wystarczy tylko zmienić kilka dodatków do ulubionych połączeń warzyw, owoców czy mięsa, aby zyskać zupełnie nowy smak! Właśnie dlatego przygotowałam przepisy na najlepsze sosy do sałatek, ale możesz je wykorzystać również do kanapek, burgerów lub tortilli. Zobacz, jak łatwo je przygotujesz!

Sos do sałatki cezar 

Sos a’la cezar to jeden z moich ulubionych przepisów. Wymaga połączenia kilku składników, ale efekt jest naprawdę obłędny. Dobrze smakuje jako sos do sałatki z kurczakiem, cebulą, grzankami, ale możesz go dodać również do połączeń na bazy mixu sałaty każdego rodzaju. Stosuję go również do kanapek na ciepło, burgerów i tortilli na zimno. 

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obierz czosnek. Przeciśnij go przez praskę i przełóż prosto do małej miski. Dodaj majonez, musztardę, wymieszaj. Teraz polej sosem sojowym, sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Wsyp parmezan. Dopraw solą, pieprzem. Zamieszaj. Sos jest od razu gotowy do podania.

Prosty sos do sałatki greckiej 

W sklepach znajdziesz mnóstwo gotowych miksów, z pomocą których wykonasz sos do sałatki greckiej. Nie musisz jednak używać gotowców. Bez problemu przygotujesz taki sos w domu. W dodatku przepis na sałatkę znajdziesz w artykule: 3 błyskawiczne sałatki na grilla.

Wystarczy połączyć w szklance w stosunku 1:1: natkę pietruszki, paprykę słodką, czosnek granulowany, koperek, sól i pieprz, a potem wlać około 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu winnego białego (ewentualnie soku z cytryny) i odrobinę, nawet nie pół łyżeczki wody. Wystarczy zamieszać i gotowe! 

Połączenie jogurtu, musztardy i soku z cytryny 

To lekki sos do sałatki z kurczakiem, kanapek, a nawet mięsa na ciepło. Dobrze smakuje w połączeniu ze świeżymi ziołami, drobno pokrojonymi. Wykorzystuję go też w przepisie na filety z kurczaka w paprykowej marynacie.

sos jogurtowy
Sos jogurtowy

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego o łagodnym smaku
  • 1 łyżka musztardy (może być sarepska lub delikatesowa)
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt naturalny, musztardę, sok z cytryny i dopraw całość solą, pieprzem i pietruszką.

Sos miodowy z musztardą 

To słodkie połączenie, od którego można się uzależnić! Połączenie miodu, musztardy, oliwy i soku z cytryny doskonale sprawdza się jako sos do sałatki owocowej. Wyśmienicie smakuje też do wszelkich mixów sałat z rukolą i roszponką. Aby nie wyszedł z tego klasyczny winegret, wykorzystaj poniższe proporcje. Ten przepis wykorzystuję do mojej ulubionego połączenia:

Sos z ogórkiem kiszonym 

Słone ogórki kiszone świetnie nadają się do urozmaicenia sosów do sałatek. Dobrze pasują do różnego rodzaju sałat. Dodaję go również jako sos do sałatek z łososiem, a nawet podaję go osobno do dań na ciepło zamiast klasycznego czosnkowego

sos z ogórkami kiszonymi
Sos z ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka soku z ogórków
  • sól i pieprz do smaku

Ogórki zetrzyj na tarce albo posiekaj drobno. Przełóż do miski. Dodaj majonez, ketchup, musztardę i sok z ogórków. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj.

Orzeźwiający sos z limonką i miętą

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne połączenia to wypróbuj przepis, który doskonale nadaje się do wszelkich sałatek z owocami. Wiosną i latem szczególnie przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj kilka listków mięty, połącz je z oliwą, sokiem z limonki. Dodaj sól i odrobinę pieprzu.

Sos do sałatki gyros

Każdy ma swój idealny przepis na sałatkę gyros, a co z sosem? Ja przygotowuję go na bazie majonezu, ketchupu i soku z cytryny. Nie jest wymagający, a moi bliscy bardzo go lubią. 

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj majonez z ketchupem i musztardą. Przypraw go solą, pieprzem i odrobiną cytryny

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!