Twój tegoroczny karnawał będzie stał pod znakiem amerykańskich donutów zamiast klasycznych pączków? W takim razie zapraszam, rozgość się i poznaj przepis na pączki z dziurką! Moje ulubione to te w polewie czekoladowej, jednak możesz urozmaicić recepturę, decydując się również na inną glazurę.
Skąd się wzięły pączki z dziurką?
Okrągły, słodki rarytas rozpowszechnił się w Polsce w XII wieku, chociaż specjaliści uznają, że pierwsze pączki przygotowywano już w… starożytnym Rzymie, chociaż znane były tu w wersji słonej i raczej nie przypominały naszych słodkich deserów. Wypiekane były z ciasta chlebowego, a podawano je z boczkiem lub słoniną.
Tradycyjne staropolskie pączki pieczone były na oleju, a w środku okrągłego deseru musiała znaleźć się obowiązkowa porcja marmolady. Pączki z dziurką, czyli inaczej donuty pojawiły się po raz pierwszy w Ameryce Północnej w XIX wieku. Historia dziurki w środku jest prosta. Miała być ona odpowiedzią na niedosmażone wnętrze tradycyjnych słodkości tego typu. Pączek z dziurką równomiernie się wypiekał, a nadzienie zastępowano smacznymi i słodkimi polewami. Jeśli więc szukasz przepisu na te smażone amerykańskie słodycze, zapraszam do kolejnego akapitu.
Przepis na pączki z dziurką, w polewie czekoladowej
Tutaj podaję Ci przepis na pączki z dziurką, które oblewam polewą z czekolady i wiórkami czekoladowymi. Niżej znajdziesz jeszcze inne warianty smacznej glazury.
Składniki (na 20 sztuk pączków z dziurką):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 480 albo 500
- 7 g drożdży instant
- 50 ml ciepłej wody
- 200 ml mleka
- 50 g miodu
- 5 jajek
- 50 g masła
- olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 litra)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
Dodatki:
- wiórki czekoladowe do posypania
Przygotowanie:
- Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, łyżką cukru i odstaw na 10 minut aż zaczną pracować.
- W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
- Osobno rozkłóć jajka.
- Podgrzej mleko, dodaj do niego miód i masło, wymieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Możesz delikatnie podgrzać, na małym ogniu.
- Do mąki i soli dodaj wyrośnięty zaczyn, przestudzone mleko i jajka. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm. Szklanką wykrawaj kółka, a kieliszkiem wycinaj w nich dziurki, aby nadać kształt pączkom z dziurką.
- W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 175°C. Smaż pączki partiami przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Wyjmij je łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
- Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej mleko i śmietankę. Dodaj masło i posiekaną czekoladę, mieszaj, aż wszystko się rozpuści i utworzy jednolitą masę. Przelej polewę na półmisek.
- Zanurz pączki w czekoladowej polewie i posyp wiórkami czekoladowymi.
Czym polać donuty?
Jeśli chcesz urozmaicić swoje donuty, możesz spróbować polać ją inną polewą lub posypać innymi dodatkami. Zamiast gorzkiej możesz wykorzystać także białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. U mnie sprawdza się też zasada pół na pół – deserowej i mlecznej. Taką glazurę możesz połączyć z wiórkami kokosowymi, posiekanymi migdałami czy innymi orzechami.
Pączki z dziurką dobrze będą wyglądać również z polewa z dżemu, który uprzednio trzeba rozpuścić w garnku i zredukować na wolnym ogniu. Możesz też wykorzystać powidła śliwkowe. Inną wersją jest także klasyczny lukier, czyli cukier puder pomieszany z kilkoma kroplami ciepłego mleka. Kolorowa posypka na górze urozmaici donuty. Jak widzisz, możesz eksperymentować do woli!