Pączki z dziurką w polewie czekoladowej

Twój tegoroczny karnawał będzie stał pod znakiem amerykańskich donutów zamiast klasycznych pączków? W takim razie zapraszam, rozgość się i poznaj przepis na pączki z dziurką! Moje ulubione to te w polewie czekoladowej, jednak możesz urozmaicić recepturę, decydując się również na inną glazurę. 

Skąd się wzięły pączki z dziurką?

Okrągły, słodki rarytas rozpowszechnił się w Polsce w XII wieku, chociaż specjaliści uznają, że pierwsze pączki przygotowywano już w… starożytnym Rzymie, chociaż znane były tu w wersji słonej i raczej nie przypominały naszych słodkich deserów. Wypiekane były z ciasta chlebowego, a podawano je z boczkiem lub słoniną. 

Tradycyjne staropolskie pączki pieczone były na oleju, a w środku okrągłego deseru musiała znaleźć się obowiązkowa porcja marmolady. Pączki z dziurką, czyli inaczej donuty pojawiły się po raz pierwszy w Ameryce Północnej w XIX wieku. Historia dziurki w środku jest prosta. Miała być ona odpowiedzią na niedosmażone wnętrze tradycyjnych słodkości tego typu. Pączek z dziurką równomiernie się wypiekał, a nadzienie zastępowano smacznymi i słodkimi polewami. Jeśli więc szukasz przepisu na te smażone amerykańskie słodycze, zapraszam do kolejnego akapitu. 

Przepis na pączki z dziurką, w polewie czekoladowej 

Tutaj podaję Ci przepis na pączki z dziurką, które oblewam polewą z czekolady i wiórkami czekoladowymi. Niżej znajdziesz jeszcze inne warianty smacznej glazury. 

Składniki (na 20 sztuk pączków z dziurką):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typu 480 albo 500
  • 7 g drożdży instant
  • 50 ml ciepłej wody
  • 200 ml mleka
  • 50 g miodu
  • 5 jajek
  • 50 g masła
  • olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 litra)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła

Dodatki:

  • wiórki czekoladowe do posypania

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, łyżką cukru i odstaw na 10 minut aż zaczną pracować.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
  3. Osobno rozkłóć jajka. 
  4. Podgrzej mleko, dodaj do niego miód i masło, wymieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Możesz delikatnie podgrzać, na małym ogniu. 
  5. Do mąki i soli dodaj wyrośnięty zaczyn, przestudzone mleko i jajka. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne. 
  6. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut aż podwoi swoją objętość.
  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm. Szklanką wykrawaj kółka, a kieliszkiem wycinaj w nich dziurki, aby nadać kształt pączkom z dziurką.
  8. W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 175°C. Smaż pączki partiami przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Wyjmij je łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
  9. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej mleko i śmietankę. Dodaj masło i posiekaną czekoladę, mieszaj, aż wszystko się rozpuści i utworzy jednolitą masę. Przelej polewę na półmisek. 
  10. Zanurz pączki w czekoladowej polewie i posyp wiórkami czekoladowymi.

Czym polać donuty?

Jeśli chcesz urozmaicić swoje donuty, możesz spróbować polać ją inną polewą lub posypać innymi dodatkami. Zamiast gorzkiej możesz wykorzystać także białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. U mnie sprawdza się też zasada pół na pół – deserowej i mlecznej. Taką glazurę możesz połączyć z wiórkami kokosowymi, posiekanymi migdałami czy innymi orzechami.

Pączki z dziurką dobrze będą wyglądać również z polewa z dżemu, który uprzednio trzeba rozpuścić w garnku i zredukować na wolnym ogniu. Możesz też wykorzystać powidła śliwkowe. Inną wersją jest także klasyczny lukier, czyli cukier puder pomieszany z kilkoma kroplami ciepłego mleka. Kolorowa posypka na górze urozmaici donuty. Jak widzisz, możesz eksperymentować do woli!  

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!